Tudorel Toader a discutat cu omologul său sârb cazul Sebastian Ghiţă.Procedura de stabilire a îndeplinirii condiţiilor de extrădare, în curs la Înalta Curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a aflat luni la Belgrad, unde a discutat cu omologul său sârb Nela Kuburović pe tema extrădării lui Sebastian Ghiţă. La rândul său, Ghiţă a anunţat deja că îi va da lui Toader un memoriu prin care va cere suspendarea cererii de extrădare, invocând probele false din dosarul său.

Abia aştept să ajungă aici (Tudorel Toader – n.r.). Când intră pe treptele Ministerului  Justiţiei, îi dau raportul în mână, că mă gândesc că nu a trăit în România. Să le explice sârbilor că el, Tudorel Toader, a venit cu probe false să extrădaţi un cetăţean. (…) Ştiţi ceva şi cu Tudorel Toader? Ori în căruţă, ori în teleguţă, că aşa duplicitar, nu mai merge", a continuat Ghiţă.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a discutat cu omologul său sârb, Nela Kuburović, timp de o oră. 

Una dintre temele de discuţie abordate a fost extrădarea lui Sebastian Ghiţă, la aproape un an după ce România a cerut predarea sa.

Tudorel Toader a negat că s-ar fi întâlnit şi cu fostul parlamentar refugiat în Serbia.

„Cum poate să participe el la o discuţie oficială între doi miniştri ai Justiţiei?“, a spus el.

„Instanţa a cerut lămuriri suplimentare, le-am transmis, pe 9 martie au ajuns la dânşii. Judecătorii urmează ca, pe baza întregii documentaţii administrate, să se pronunţe cu privire la cererea de extrădare“, a adăugat Tudorel Toader.

Ministrul sârb al justiţiei a dat detalii despre stadiul procedurii de extrădare a lui Sebastian  Ghiţă.

"Miniştrii au purtat, de asemenea, discuţii despre cererea României de extrădare a lui Sebastian Ghiţă. Ministrul Kuburovic a subliniat că procedura privind stabilirea îndeplinirii condiţiilor de extrădare este încă în curs la Înalta Curte şi că, ulterior hotărârii instanţei, ministrul justiţiei va adopta o decizie cât mai curând posibil", arată Ministerul Justiţiei.

Serbia va cere avizul Comisiei de la Veneţia înainte de a adopta modificări în domeniul justiţiei

Cei doi miniştri au discutat şi despre cooperarea celor două ministere şi sprijinirea Serbiei în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Kuburović a menţionat că şi în Serbia au loc modificări legislative în domeniul justiţiei, dar a precizat că acestea nu vor fi adoptate fără avizul pozitiv al Comisiei de la Veneţia.

Ministrul Justiţiei din România a precizat faptul că România sprijină cu fermitate parcursul european al Serbiei, iar Ministerul Justiţiei, în special în cadrul capitolelor de negociere 23 şi 24.

”Ministrul Nela Kuburović a precizat că în Serbia o temă de actualitate este reprezentată de interesul în procesul de redactare a amendamentelor constituţionale în domeniul justiţiei, acesta aflându-se în derulare. De asemenea, doamna Nela KUBUROVIĆ a adăugat că se lucrează şi la armonizarea Proiectului de text al amendamentelor la Constituţia Serbiei cu propunerile şi sugestiile din cadrul dezbaterii publice care s-a finalizat la data de 8 martie a.c., iar ulterior, după armonizare, proiectul va fi înaintat Comisiei de la Veneţia pentru avizare. Ministrul justiţiei din Serbia a menţionat că Ministerul Justiţiei nu va intra în procedura de adoptare, fără avizul pozitiv al acestei instituţii”, se arată în comunicat.

Discuţii şi cu preşedintele Curţii Constituţionale a Serbiei

Totodată, Tudorel Toader s-a întâlnit cu Vesna Ilić Prelić, preşedintele Curţii Constituţionale a Serbiei.

”În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte privitoare la modificările de rang constituţional în perspectiva aderării Serbiei la Uniunea Europeană (UE), precum şi colaborarea în domeniul juridic având în vedere negocierile privind aderarea la UE, context în care, ministrul justiţiei, Tudorel Toader,  a menţionat faptul că ţara noastră îşi oferă sprijinul în acest parcurs, având în vedere experienţa de peste 10 ani a României ca stat membru al Uniunii Europene”, se mai arată în document.

De asemenea, alte subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat domeniul justiţiei, reprezentând serviciul de interes public de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi de asigurare a încrederii cetăţenilor în actul de justiţie, interpretarea în aplicarea legii şi interpretarea în procesul de asigurare a conformităţii cu Constituţia, precum şi perspectiva României de asigurare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.

Întâlnirea a constituit un bun prilej pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul justiţiei dintre cele două ţări.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite