Ministrul pentru societatea civilă, după pseudo-consultările pe buget: „A fost un duş rece”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, a vorbit la Digi 24 despre eşecul consultărilor cu reprezentanţii societăţii civile pe tema bugetului pe anul 2016.

Ministrul a recunoscut că consultările au fost un eşec, şi spune că îşi asumă acest lucru.

„Pentru mine a fost un duş rece. [...] Nu mă feresc să îmi asum ceea ce nu a fost conform planului. A fost o neşansă de plasare în timp prost a momentului, dar s-au făcut toate eforturile dinainte ca această dezbatere să dea ocazia unui prim dialog”, a declarat Violeta Alexandru

Ea a precizat că dezbaterea a avut loc după aprobarea efectivă a bugetului, pentru că la momentul organizării ei nu ştia când va avea loc şedinţa de guvern care va aproba actul normativ.

„În momentul în care am decis organizarea acestei dezbateri [...] nu am ştiut când este exact ziua şi ora şedinţei de guvern. [...] Este un duş rece pe care l-am înţeles foarte bine. Şi mă responsabilizează cu atât mai mult. După acest episod mă simt de trei ori mai responsabilă, şi dacă greşesc a doua oară este foarte grav”, a mai spus ministrul.

Violeta Alexandru şi-a atras numeroase critici după ce dezbaterea organizată împreună cu societatea civilă, în care trebuia dezbătut bugetul pe 2016, s-a dovedit un fiasco total. Persoanele venite la dezbatere au catalogat evenimentul drept o „mimare a consultării publice“ sau „ironie a ceea ce se cheamă democraţie“.

Dezbaterea publică iniţiată de ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic trebuia să aibă loc, în primă fază, într-una din sălile Guvernului. Cu doar câteva ore înainte, locul evenimentului a fost schimbat, iar comunicare a fost făcută doar pe Facebook, nu şi prin trimiterea detaliilor la adresele de contact ale celor care se înregistraseră la eveniment. Astfel, o parte dintre persoanele interesate de eveniment au mers la Guvern, loc unde portarii şi cei care asigurau paza instituţiei i-au anunţat sec faptul că dezbaterea are loc la Parlament, fără a oferi alte detalii.

Presa a avut voie să stea în sală doar cinci minute, iar întrebările au putut fi puse doar de cei al căror nume a fost extras dintr-un bol.

Colac peste pupăză, dezbaterea a fost una „de formă”, întrucât bugetul despre care se discuta fusese deja adoptat de Guvern.

Violeta Alexandru a mai precizat, la Digi 24, că ministerul său primeşte, în medie, 1.400 de întrebări pe zi, şi că lucrează cu „o echipă restrânsă”.

Înainte de a prelua portofoliul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic în cabinetul Cioloş, Violeta Alexandru a fost directorul ONG-ului Institutul pentru Politici Publice (IPP). Violeta Alexandru are 40 de ani şi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite