Ministrul Sănătăţii, după apariţia tulpinii OMICRON în România: „Încercăm să întârziem răspândirea, trebuie să fim realişti. Probabil există şi alte cazuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

După apariţia primelor cazuri de infectare cu tulpina Omicron a noului coronavirus în România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că autorităţile vor face o analiză a situaţiei şi se vor lua măsuri pentru încetinirea transmiterii, precizând că vor fi măsuri temporare, până când specialiştii vor avea mai multe date despre această nouă variantă a virusului.

Ministrul Alexandru Rafila a afirmat că va pune mai multe scenarii pe masă în şedinţa cu premierul Nicolae Ciucă, unde se vor discuta măsurile necesare pentru limitarea răspândirii variantei Omicron pe teritoriul ţării noastre. Rafila a mai precizat că să va ţine cont şi de măsurile impuse de alte state europene.

„Analizăm diverse scenarii. Nu mergem cu nişte propuneri pe care le aprobă premierul. Mergem cu câteva scenarii, să găsim un set de propuneri care să limiteze transmiterea acestei tulpini în România, iar aceste măsuri sa fie aplicabile. Aplicabilitatea trebuie sa fie luată în considerare atunci când decizi o strategie pentru sănătatea publică.

Vom analiza în context european. Avem un raport din partea Ministerului Afacerilor Externe referitor la diverse scenarii puse în aplicare şi în alte ţări din spaţiul european”, a declarat Rafila duminică, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a mai transmis că autorităţile vor încerca să încetinească transmiterea virusului, însă probabil există mai multe cazuri de infectare cu această nouă tulpină în România, altele decât cele două confirmate oficial.

„Încercăm să întârziem, despre asta e vorba, trebuie să fim realişti, probabil există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină. Înainte de data de 24 (noiembrie n.r.) au intrat multe persoane care călătoriseră sau veniseră în contact cu persoane care veniseră din spaţiul sud-african, aşa că nu putem exclude acest lucru. 

Important este că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea ei. Majoritatea ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri”, a mai spus acesta.

Primele cazuri de infectare cu noua variantă a COVID-19 au fost depistate la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie 2021. „Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”, a transmis Ministerul Sănătăţii, sâmbătă seara.

Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni, duminică, cu specialiştii din sistemul sanitar pentru a stabili măsurile care vor fi luate pentru a limita răspândirea tulpinii OMICRON a virusului SARS-CoV-2, având în  vedere că au fost confirmate deja primele două cazuri de infectare. Întâlnirea este programată la ora 11.00.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite