Ministrul păcălit  de vulpe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe timpuri, ca să fiu nostalgic până la capăt, elevii mici învăţau la şcoala primară, după ce descopereau literele cu ajutorul abecedarului, despre vulpea care păcălea ursul.

Azi, când abecedarele lipsesc, fără să cutremure pe mai nimeni nefericita situaţiune, un ministru a fost păcălit de vulpe – strecurându-se, în viziunea lui, în locul lupoaicei, într-un "cuib" unde, chipurile, ocrotea pe legendarii întemeietorii ai Romei – Romulus şi Remus.

Lasă că povestea putea fi învăţată şi de ministru măcar după nu mai puţin celebra statuie - din mijlocul Bucureştilor - a Lupoaicei alăptându-i pe celebrii copii.

De la neamul întemeietorilor şi până la strămoşul nostru,  Traian, expus în "nudul gol-goluţ" pe treptele Muzeului Naţional de Istorie cu Lupoaica în braţe şi cu argumentul bărbăţiei vestite atârnând dintre picioarele lui deasupra capetelor copiilor care urcă treptele înalte, uimiţi, până la fioroasa Lupoaică din braţele cuceritorului Daciei, să-i descopere acestuia ,,scârbovnicul mădular’’, – nu e decât un pas, în favoarea confuziei dintre faptul de artă a frumosului şi grotesca înfăţişare de pe treptele pomenitului lăcaş investit cu scopuri declarat educaţionale.

Această confuzie, întreţinută cu o inexplicabilă dezinvoltură de către ,,muncipalitate’’ – arătând până unde merge enciclopedica incultură a politicianismului nostru agresiv, nu numai că nu se află în nici un pericol, dar sporeşte îngrijorător.

Să ne mai mirăm că de cinci ani aşteaptă, ignorată, o petiţie a unor academicieni vestiţi, Dan Berindei (91 de ani), Dinu C. Giurescu (87 de ani), Constantin Bălăceanu-Stolnici (89 de ani), Răzvan Theodorescu (75 de ani), ca şi de alţi universitari cunoscuţi, susţinând aşezarea statuii lui Caragiale -  semnată C. Baraschi – pe Calea Victoriei, în faţa marchizei reproducând cu o fidelitate emoţionantă intrarea fostului Teatru cel Mare?

Statuia lui Caragiale - reprodusă de Mugur Isărescu şi pe bacnota de 100 de lei – adusă cu aprobarea Primului Ministru, a ministrului de resort şi chiar a Preşedintelui – dintr-un squar de pe strada Maria Rosetti şi pusă meritat în parcul dinaintea casei dramaturgului, în Piaţa Universităţii – a fost smulsă şi îndepărtată furibund de către un alt nefericit ministru, de data asta al Culturii. Slugarnicul ministru – căci gestul lui a fost unul slugarnic faţă de un mare, foarte mare şef al lui – după ce l-a legat pe acest Caragiale din bronz cu frânghii până şi peste gura-i de foc, l-a plimbat aiuritor cu braţul unei macarale pe deasupra Bucureştilor într-o dimineaţă, şi, apoi, l-a trimis, la locul lui, nu-i aşa, în squarul din care abia fusese scos la lumină.

Teribil, cum se face la noi că miniştrii sortiţi să rămână în amintire prin gafe monumentale se găsesc cu nemiluita – urmare a unei selecţii ţinând la prima vedere doar de logica absurdului, dacă nu ar fi dezvăluită repede motivaţia vulgar electorală.

Deocamdată, să fim mulţumiţi că în ziua deschiderii anului şcolar fără abecedar, a fost cât de cât lămurită la nivel ministerial situaţia alăptării întemeietorilor Romei de către lupoaică şi nu de către vulpe.

P.S. În focul confruntărilor privind identitatea animală a salvatoarei întemeietorilor a sărit şi o guralivă crainică tv, fostă actriţă şi politicianistă, care şi-a amintit din ce mai ştia şi ea că micuţii au fost zăriţi abandonaţi într-un coşuleţ împletit, plutind pe apele unui râu. Ca să vezi cât de mare şi de veselă e grădina lui Dumnezeu!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite