Ministrul Muncii vorbeşte despre posibilitatea înfiinţării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine/Foto/Facebook
Imagine/Foto/Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, lansează ideea înfiinţării unor fonduri pe pensii pe familii ocupaţionale, aşa cum se întâmplă în alte ţări. Turcan afirmă că nu se poate renunţa la pensiile de serviciu ale magistraţilor, dar nu susţine ideea ca în sistem pensia să depăşească valoarea salariului.

Întrebată marţi seară, la Digi 24, dacă nu ar fi oportună înfiinţarea unui fond de pensii pentru sistemul judiciar, Raluca Turcan a avansat ideea posibilităţii înfiinţării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale.

"Aceasta este o discuţie foarte bine de lansat şi intenţionez să o lansez pentru că m-am uitat în sistemele de pensii din ţările din jurul nostru şi există foarte multe pensii pe categorii ocupaţionale şi îşi creează propriile sisteme de pensii. Pe de altă parte, şi aici trebuie abordată întreaga problemă cu cap astfel încât să nu destructurezi sistemul public de pensii. Deci dacă optezi pentru un sistem al unei familii ocupaţionale lucrurile nu se realizează de pe o zi pe alta, sau peste noapte, el se aşază în timp”, a afirmat Raluca Turcan.

Ea a vorbit şi despre principiile care ar urma să stea la baza acordării pensiilor de serviciu ale magistraţilor, arătând că pensiile ar trebui să fie cât mai aproape de valoarea salariului, dar să nu depăşească salariul. 

"În domeniul justiţiei avem o jurisprudenţă deja adunată care aduce acest principiu pe care şi l-a asumat şi domnul ministru al Justiţiei, şi anume pensiile să fie cât mai aproape de salariu, dar solicitarea noastră este ca pensiile să nu depăşească salariul. Adică este un principiu de bază, pentru că orice forţare, aşa cum am mai văzut, în Parlament, eliminarea totală, sau supraimpozitarea pensiilor speciale s-a dovedit a fi neconstituţională şi atunci pe mine, ca ministru al Muncii, nu mă interesează să simulez o modificare legislativă, că ne jucăm cu pensiile speciale şi mimăm echitatea în sistemul de pensii. Noi chiar vrem să aducem cât mai aproape echitatea în sistemul de pensii. Şi atunci acesta este un principiu bun pe care putem să îl susţinem”, a adăugat ministrul Muncii.

Turcan a vorbit şi despre al doilea principiu în ceea ce priveşte pensiile de serviciu ale magistraţilor, respectiv acela privind stimularea rămânerii în viaţa activă, cu beneficii pentru momentul pensionării. 

Ea a menţionat că Guvernul a solicitat "cu calm" propuneri privind viitoarele reglementări privind pensionarea din partea sistemului judiciar, în aşa fel încât să nu fie depopulat sistemul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite