Ministrul de Externe, reacţie în „războiul steagurilor”: „Nu putem accepta aşa ceva”

Ministrul de Externe, reacţie în „războiul steagurilor”: „Nu putem accepta aşa ceva”

Titus Corlăţean a oferit prima reacţie în „războiul steagurilor"  FOTO Adevărul

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, a ţinut cont de recomandarea premierului Victor Ponta şi a oferit replica în „războiul steagurilor". Corlăţean a explicat că toate aceste declaraţii din partea maghiarilor vin din cauza jocurilor politice de la Budapesta. El a ţinut însă să precizeze că este mai important să păstrăm o relaţie cu bună cu Ungaria şi ar trebui să calmăm spiritele în acest caz.

„Acest tip de mesaje evident că nu sunt deloc binevenite. În sensul acesta a fost convorbirea cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti la MAE. Acesta a fost primit la nivel de Secretar de stat, care a transmis foarte clar poziţia autorităţilor române pentru a evita astfel de declaraţii care generează o simbolistică şi susţin o simbolistică şi acel concept al autonomiei pe criterii etnice împotriva simbolurilor naţionale româneşti, recunoscute de lege, şi a constituţiei României, a legii din România, lege care spune care sunt însemnele oficiale care trebuie arborate în administraţia română şi astfel de îndemnuri sunt îndemnuri la încălcarea legii româneşti. Nu putem accepta aşa ceva", a explicat Corlăţean la România TV.

Titus Corlăţean acuză jocurile politice de la Budapesta, dar atrage atenţia că relaţiile dintre cele două ţări vor continua şi după ce respectivele obiective vor fi atinse.

„Eu cred că termenii folosiţi în declaraţia Secretarului de stat maghiar, agresiuni, fie ele şi simbolice, război, fie el al steagurilor, sunt riscanţi şi nu trebuie foloşiţi. Nemeth Zsolt este un om politic cu experienţă. Ştim foarte bine care e jocul electoral din Ungaria. Eu cred ca relaţia dintre România şi Ungaria este mai important decât jocurile electorale din Ungaria. La Budapesta pot fi arborate orice fel de steaguri. În România însă există o lege a însemnelor oficiale şi avem dreptul şi obligaţia suverană să respectăm aceste reguli", a mai spus acesta.
 

Întregul scandal a izbucnit după ce secretarul de stat în Ministerul de Externe maghiar, Nemeth Zsolt, a catalogat gestul prefecţilor drept „agresiune prin simboluri”. Zsolt a adăugat că Guvernul ungar aşteaptă de la cel român să ia măsuri pentru oprirea unor astfel de agresiuni împotriva maghiarilor care trăiesc în Ardeal. În plus, acesta le-a cerut reprezentanţilor consiliilor judeţene din Ungaria să arboreze steagul secuiesc pentru a fi solidari cu maghiarii din Harghita şi Covasna.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, consideră că nu există „un război al steagurilor” între cele două ţări vecine, România şi Ungaria. Acesta a subliniat totodată că arborarea drapelului Ţinutului Secuiesc este un „drept natural” al secuilor.

Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, Fuzes a declarat că „nu este vorba despre niciun fel de provocare” şi că nu se aşteaptă să fie vreun scandal între cele două ţări. „Cred că nu e vorba de niciun incident diplomatic, am o relaţie foarte bună cu MAE şi vom regla (n.r. - problema) în mod normal şi civilizat”, a susţinut ambasadorul maghiar.

Premierul Victor Ponta a avut o reacţie dură în urma acestor afirmaţii şi i-a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită Guvernului ungar că România nu acceptă de la nimeni lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

„Vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles, să daţi un răspuns - nu dumneavoastră, ministerul - un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de - eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal «obrăznicii» - dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni de cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale”, a explicat premierul Victor Ponta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările