Ministrul Educaţiei: Şcoala e gratuită pentru copil. Plătesc statul şi părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Pop
Liviu Pop

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, într-o emisiune la Digi 24, că, în România, educaţia este gratuită pentru copii, dar gratuitatea trebuie susţinută financiar de părinţi.

„Educaţia e gratuită conform Constituţiei. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plăteşte nimic”, a spus Liviu Pop.

Ministrul a spus că el, ca părinte, cheltuieşte bani cu sandvişul cu care merge copilul la şcoală, cu auxiliarele de care are nevoie copilul. „Nu avem fondul clasei. Avem o asociaţie de părinţi, bani pe care îi gestionăm noi, nu are nicio influenţă”, spune ministrul.

Dacă părinţii finanţează educaţia copilului, nu ar trebui să aibă şi ei un cuvânt de spus în privinţa materiilor?

Liviu Pop răspunbde: „Părintele participă la decizii, dar nu se prea pricep. Neavând o radiografie clară a ceea ce ştie copilul meu pe competenţele de bază, pe trunchiul obligatoriu, eu nu ştiu dacă... Eu iau fetiţa mea, e mai bună la chimie sau la fizică. Nu ştiu dacă e mai bună la română sau la engleză. Nu mi s-a spus, nu ştiu, sunt trei sau patru zone de orientare şcolară, că aşa e făcut sistemul, nu că nu mi-aş dori eu să ştiu. Ce să-i spun eu la opţional să facă? Astronomia? Altă disciplină? De aceea, părintele trebuie să fie partenerul şcolii. Acolo unde părintele este partenerul şcolii, copilul are de câştigat. Noi avem sute de mii de copii cu părinţii în străinătate. Cine face orientarea la ei? Bunicul, mătuşa, strada?”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite