Ministrul Dezvoltării: „În rândul experţilor pe securitate la incendiu s-a format o castă. În 25 de judeţe nu există niciunul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Attila Cseke, ministrul Dezvoltării / FOTO Arhivă
Attila Cseke, ministrul Dezvoltării / FOTO Arhivă

Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, a declarat că statul român suferă de un deficit major de experţi tehnici în mai multe domenii, în special pentru securitate la incendiu şi construcţii, precizând că în 25 de judeţe nu există experţi pentru securitate la incendiu. Aceasta a acuzat că deficienţe majore la organizarea concursurilor pentru ocupare posturilor de experţi, vorbind de o „castă” în rândul celor specializaţi pe securitatea la incendiu.

„Este o problemă pe care o s-o rezolvăm. Avem în total 572 de experţi tehnici pe diverse domenii, din care doar 41 pe securitatea la incendiu. Peste 51% din aceşti 572 de experţi au vârsta de peste 70 de ani şi încă 22% sunt cu vârsta între 60 şi 70 de ani. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că examene de intrare în acest corp al experţilor nu prea s-au organizat.

De exemplu, pe securitatea la incendiu în 2018 s-a organizat ultima dată. Organizarea acestui examen a fost mult mult mult deficitară, ca să mă exprim foarte reţinut. Comisia de examinare a candidaţilor la acest statut de expert era formată din experţii care sunt astăzi. Vom reface această procedură complet. S-a ajuns la o castă închisă în care numai noi 41 suntem. Dacă am 41 de experţi în 24 de judeţe, n-am niciun expert”, a declarat Attila Cseke la Digi24.

Acesta a promis un regulament clar de examinare a celor care vor să devină experţi în acest domeniu.

Pe partea de construcţii, toţi primarii şi autorităţile locale se plâng de acest lucru. Stau investiţiile pentru că nu pot fi expertizate, că nu avem oameni specialişti în acest domeniu. Vom face un regulament şi o procedură transparentă în care ne obligăm să facem examenele de cel puţin două ori pe an, anul acesta până la sfârşitul lunii iulie, ca să respectăm nişte termene de transparenţă - 45 de zile înainte de examen, cu bibliografie pusă pe site, cu posibilitatea de a cunoaşte toată lumea cine doreşte să se pregătească pentru un asemenea examen.

Anul acesta ne axăm foarte mult pe securitatea la incendiu, pentru că aici este o nevoie extraordinar de mare. Dacă s-ar perpetua aşa, am ajunge la un moment dat pe anumite domenii să nu mai avem deloc experţi”, a explicat ministrul Dezvoltării.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite