Ministrul Culturii pleacă denunţând intimidări din partea colegilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul demisionar de la Cultură, Vlad Alexandrescu. FOTO Eduard Enea
Ministrul demisionar de la Cultură, Vlad Alexandrescu. FOTO Eduard Enea

Vlad Alexandrescu a dezvăluit într-o scrisoare deschisă că asupra sa au fost făcute presiuni din partea colegilor de Guvern deoarece ar fi cerut retragerea titlurilor de doctor în cazul plagiatorilor, precum şi din cauză că s-ar fi opus unor demersuri neîntemeiate sprijinite de alţi membri din echipa Cioloş.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, şi-a anunţat, miercuri, demisia din funcţia pe care o deţinea, din cauza scandalului de la Operă, şi anunţa că reformele începute de el sunt ameninţate de „forţe retrograde“. Sâmbătă, la trei zile după demisie, în presă a apărut o scrisoare deschisă trimisă Grupului pentru Dialog Social (GDS) în care acesta susţinea  că asupra sa au fost exercitate acţiuni directe de intimidare, chiar din partea unui coleg din Guvern. „Prin multe decizii şi acţiuni ale mele am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat în Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici“, a precizat fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, într-o scrisoare adresată Grupului pentru Dialog Social, nedestinată publicului larg.

„Adversitatea rece a unor miniştri“

În depeşa pentru GDS, acesta a mărturisit, fără a da nume cu subiect şi predicat, cum  alţi colegi s-au transformat în adversari pentru că, spre deosebire de ei,  nu răspundea unor comenzi politici şi încerca rezolvarea unor situaţii sensibile, precum retragerea imediată a titlurilor de doctor pentru demnitarii care au plagiat. „Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o şedinţă de «înfierare», condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate. Faptul că, în mai multe şedinţe de Guvern, m-am pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii şi că am reuşit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi“, mai afirma Vlad Alexandrescu.

Dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în Guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Dacian Cioloş, prim-ministru al României

După ce scrisoarea pentru GDS a ajuns în presă, Alexandrescu a venit, imediat, cu o precizare în care sublinia că nu dorea ca întreaga lume să ştie de ceea ce se petrece în anumite instituţii publice, informaţiile fiind destinate doar membrilor GDS. Nimic despre retragerea vreunei acuzaţii lansate la adresa Guvernului din care a făcut parte.  

Cioloş: „Viaţa merge înainte. Reformele continuă“

Gestul lui Alexandrescu a fost taxat de premierul Dacian Cioloş. Liderul de la Palatul Victoria a spus că „e păcat“ că fostul ministru al Culturii  a ales să îşi termine astfel scurtul mandat. Adică, înainte de a părăsi fotoliul de ministru, să agite apele în cadrul instituţiei guvernamentale prin acuze la adresa alor colegi.  De asemenea, Cioloş s-a declarat nemulţumit că în loc să vină să-i comunice problemele, a ales varianta prezentării lor în presă. „E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine in acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în Guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge inainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii“, a scris Cioloş pe contul de Facebook, ironizând, subtil, faptul că Alexandrescu a tot vorbit de reformele pe care le face la Cultură.

Internauţii l-au criticat pe Cioloş pentru acceptarea demisiei lui Alexandrescu şi i-au cerut identificarea oamenilor care fac presiuni asupra colegilor din Guvern. Mai mult, s-a cerut retragerea sprijinului pentru miniştrii de la Educaţie şi Interne, Adrian Curaj, respectiv Petre Tobă.

Fără a da socoteală contestarilor din mediul online, premierul a anunţat şi că, marţi, îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a lui Vlad Alexandrescu şi noua propunere pentru portofoliul Culturii, căruia îi va cere continuarea reformelor. „Îi voi cere să continue reformele. În mod transparent şi onest. Dar nimeni nu are proprietatea absolută a reformelor. Nici măcar eu“, a subliniat Dacian Cioloş. Două nume au fost vehiculate pentru preluarea portofoliului, actorul George Ivaşcu şi Corina Şuteu, secretar de stat în Ministerul Culturii. Discutarea problemei a fost lăsată deoparte în condiţiile în care duminică şi luni până şi tehnocraţii din Guvern sărbătoresc Sfintele Paşti.

Băsescu şi „brontozaurii culturii“

În scandalul legat de situaţia de la Ministerul Culturii s-a implicat şi fostul preşedinte al României Traian Băsescu. Apărător al lui Vlad Alexandrescu, fostul lider a aruncat săgeţi spre actualul Guvern şi anumite personaje publice. „Un ministru încearcă să introducă performanţa în managementul instituţiilor de spectacol şi al muzeelor, încearcă să introducă un sistem de protecţie a patrimoniului construit, a siturilor istorice şi naturale. Sistemul intervine prin figura sa emblematică Ion Caramitru, iar ministrul care voia reforme pleacă din Guvern. Rezultatul: nu se schimbă nimic, mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii. Sistemul retrograd a triumfat“, a afirmat Băsescu, menţionând că printre cei vinovaţi de situaţia de la Ministerul Culturii sunt foştii demnitari social-democraţi care au condus acest minister, precum şi cel al Învăţământului.

Cronologia scandalului de la Operă

4 aprilie  Ministrul culturii Vlad Alexandrescu l-a demis pe George Călin, director interimar la Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi l-a numit pe Tiberiu Soare
4 aprilie Ştergerea numelui lui Johan Kobborg de pe site-ul Operei ca având funcţia de director artistic al Corpului de Balet
8 aprilie  În urma protestului lui Johan Kobborg, care a anunţat că va demisiona şi nu va colabora cu Tiberiu Soare, dirijorul Vlad Conta preia funcţia director general. Tiberiu Soare rămâne director adjunct.
12 aprilie Proteste cu tentă xenofobă ale taberei pro Tiberiu Soare-Vlad Conta. Angajaţii români, către balerinii străini: „Afară din ţară!“. Alina Cojocaru anunţă că nu va mai dansa pe scena ONB, dacă Kobborg pleacă.
20 aprilie În urma protestelor artiştilor, împărţiţi vehement în două tabere, pro Johan Kobborg şi, respectiv, pro Tiberiu Soare, George Călin este renumit director interimar
21 aprilie După numai o zi, George Călin este demis pentru a doua oară în 18 zile.
22 aprilie Vicepremierul Vasile Dîncu este numit mediator
25 aprilie Alinei Cojocaru şi lui Johan Kobborg li se interzice accesul în instituţie
27 aprilie Ministrul culturii îşi anunţă demisia pe Facebook. Preşedintele Johannis îl critică pentru erorile deciziilor, în timp ce în stradă au ieşit susţinători ai lui Vlad Alexandrescu
30 aprilie După scrisoarea ministrului culturii către GDS, premierul Cioloş îl amendează pe Vlad Alexandrescu pentru acest gest şi anunţă că va numi un nou ministru al culturii pe 3 mai.

Citeşte şi:

Dacian Cioloş îl va revoca din funcţie pe ministrul Culturii, ca urmare a scrisorii trimise sâmbătă de Vlad Alexandrescu Grupului pentru Dialog Social

Prim-ministrul Dacian Cioloş îl va revoca, marţi, din funcţie pe ministrul Culturii, ca urmare a scrisorii trimise sâmbătă de Vlad Alexandrescu Grupului pentru Dialog Social, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a şefului Guvernului. 

Kobborg: Conducerea ONB a fost anunţată că nu poate prezenta „Giselle”, decât dacă repetiţiile sunt supervizate de mine 

Coregraful Johan Kobborg a publicat, sâmbătă, un mesaj pe contul său de Facebook prin care explică faptul că managementul Operei Naţionale Bucureşti (ONB) a fost anunţat din 11 aprilie că nu mai poate pune în scenă spectacolul ”Giselle”, decât dacă repetiţiile sunt supervizate de balerinul danez.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite