Ministrul Apărării: Miercuri semnăm contractul pentru rachetele Patriot. Este un semnal de descurajare a Rusiei

Ministrul Apărării: Miercuri semnăm contractul pentru rachetele Patriot. Este un semnal de descurajare a Rusiei

Mihai Fifor, ministrul Apărării

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că miercuri va fi semnat contractul de achiziţie cu Guvernul SUA pentru rachetele Patriot, iar în aceeaşi şedinţă a Guvernului s-ar putea aproba programul de înzestrare cu transportoare blindate 8x8 Piranha. Ministrul a declarat că dotarea Armatei “este un semnal de pregătire, de descurajare şi apărare” în faţa Rusiei, care şi-a „înteţit” provocările la adresa NATO după „anexarea ilagală a Crimeei”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Săptămâna trecută am obţinut aprobarea Parlamentului pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, iar miercuri urmează să semnăm scrisoarea de acceptare, practic contractul prin care Guvernul Statelor Unite vinde către Guvernul României cele şapte sisteme, care sunt atât pentru forţele aeriene, cât şi pentru forţele terestre. Anul acesta vom achita primul sistem (…) În a doua jumătate a anului 2019 primul sistem va fi în ţară, urmând a fi perfect operaţional în prima jumătate a lui 2020”, a declarat la Arad minstrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

El a adăugat că, „prin alocarea a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale, din care 48 la sută pentru programe de înzestrare, România a arătat că îşi onorează angajamentele pe care le are ca ţară membră NATO, dar şi ca partener strategic în Parteneriatul cu SUA”.

„Tot miercuri, în şedinţa de Guvern, sperăm să putem aproba proiectul de Hotătâre de guvern pentru programul transportoare blindate 8x8 Piranha, care va ajuta industria românească de apărare să fie relansată, pentru că începând cu numărul 31 aceste transportoare urmează să fie produse la Uzina Mecanică Bucureşti”, a spus Fifor.

Ministrul a mai declarat că “înzestrarea pe care Armata Românei o face ca principal partener al Flancului Estic în regiunea Mării Negre este un semnal de pregătire, de descurajare şi apărare”.

„Desigur, provocările din partea Rusiei s-au înteţit după anexarea ilegală a Crimeei, suntem preocupaţi de lucrul acesta, dar evident, ca ţară membră NATO şi partener strategic al SUA, nu putem decât să ne îndeplinim obligaţiile asumate”, a spus Fifor, care a precizat că „provocările sunt la adresa Alianţei, iar noi suntem partea Flancului Estic”.

Mihai Fifor a participat, în Cetatea Aradului, la ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, eveniment care a avut loc cu ocazia încheierii exerciţiului WISE FORESIGHT 2017, care s-a desfăşurat câteva zile în Ungaria.

Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a declarat luni că secretarul de stat american Rex Tillerson l-a întrebat miercuri ce s-a întâmplat în comisia parlamentară care trebuia să discute la începutul săptămânii trecute achiziţia sistemului Patriot. "A întrebat cum a fost cu cvorumul şi i-am spus că sunt probleme de cvorum din când în când şi că nu se referă la subiectul în sine", a declarat luni, la Parlament, Teodor Meleşcanu.

Rex Tillerson, şeful diplomaţiei americane, a avut o vizită de o noapte în România la doar o zi după ce senatorii PSD, ALDE şi UDMR au lipsit de la şedinţa în care trebuia aprobat proiectul de lege privind achiziţionarea a şapte sisteme de rachete Patriot din SUA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările