Ministrul Apărării a fentat Armata. Întrebat dacă ştie să ţină o armă în mână, Leş se laudă cu concursurile de tir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Leş
Gabriel Leş

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, recunoaşte, pe Facebook, că nu a făcut armata. Demnitarul invocă faptul că era student, iar până la terminarea studiilor România trecuse la armată de profesionişti. Numai că, potrivit CV-ului său, Leş a făcut o pauză de trei ani între terminarea liceului şi admiterea la facultate, iar în acest interval ar fi trebuit să execute stagiul militar timp de 12 luni. Leş a fentat armata chiar şi după terminarea facultăţii

„E adevărat că n-aţi satisfăcut stagiul militar? Cam ce lucru credeţi că vă îndreptăţeşte să fiţi ministrul Apărării (lăsaţi la o parte bazaconia cu cursurile alea ale CNA)? Aţi tinut vreodată în mână vreo armă?“, a comentat internautul Gabi Olar, la o postare pe Facebook a ministrului Apărării. „Bazaconia CNA“ reprezintă Colegiul Naţional de Apărare, o instituţie care i-a ajutat pe politicieni să-şi fardeze CV-urile golaşe.

Gabriel Leş i-a răspuns: „Dle Gabi Olar nu am efectuat stagiul militar dintr-un motiv foarte simplu: eram student. Iar până la terminarea studiilor, România trecuse la armată de profesionişti. Cât despre abilităţile de a mânui o armă, cred că rezultatele obţinute la concursurile de tir pot sta mărturie“.

Potrivit Decretului-Lege nr. 99 din 1990, privind modul de îndeplinire a serviciuliu militar, „toţi cetăţenii României, băieţi, inclusiv absolvenţii de liceu, pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în anul când aceştia împlinesc vârsta de 20 de ani“. Acelaşi decret-lege stabilea şi termenul-redus: 6 luni pentru cei admişi la facultate, efectuat după terminarea studiilor.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul MApN, Gabriel Leş, născut în decembrie 1975, a terminat Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Satu-Mare în 1994. A intrat la facultate abia trei ani mai târziu, în 1997. Aşadar, potrivit decretului-lege, Gabriel Leş trebuia să fie încorporat la începutul anului 1996: în decembrie 1995 împinise 20 de ani, iar student nu era.

A fost admis la Univeristatea de Vest din Timişoara abia în toamna anului 1997. Deci în intervalul ianaurie 1996 (imediat după ce împlinise 20 de ani) şi până în toamna anului 1997 (când a devenit student), Leş ar fi trebuit să execute stagiul militar de 12 luni.

Studenţie târzie, nu cătănie
Ministrul de azi al Apărării a fentat armata chiar şi după absolvirea facultăţii. Potrivit CV-ului, Leş a terminat studiile de licenţă în 2002, iar la master nu s-a înscris imediat, ci un an mai târziu, în 2003. În acest interval ar fi trebuit să poarte uniformă militară timp de 6 luni (termen redus).

Între 2003 şi 2004, la vârsta de 28 de ani, Gabriel Leş urmează cursuri de master la Universitatea Vasile Goldiş din Arad, însă, după absolvire, tot nu ajunge să poartă haină militară, deşi armata era în continuare obligatorie. Abia în 2007 România se aliniază la standarde europene şi trece la armata de profesionişti. Deci încă trei ani în care Gabriel Leş a fugit de încorporare.

În 2007, imediat după ce armata obligatorie a fost desfiinţată, Gabriel Leş a obţinut un certificat de absolvire al programului „Achiziţii publice, concesiuni, contracte“, desfăşurat de Ministerul de Interne. În 2016, cu un an înainte să ajungă ministru al Apărării în Guvernul Grindeanu, Gabriel Leş a trecut şi pe la Colegiul Naţional de Apărare, unde a urmat cursul „Securitate şi bună guvernare“.

În vara anului 2017, Gabriel Leş a plecat din Guvern odată cu Sorin Grindeanu, dar s-a întors ministru în această toamnă, la remanierea operată de premierul Viorica Dăncilă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite