Miniştrii din umbră ai PDL, locotenenţii lui Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 16 oameni care formează guvernul din umbră al PDL, 13 fac parte din tabără lui Vasile Blaga. Lista cu posibilii miniştri arată că Vasile Blaga, preşedintele PDL, încearcă să-şi propulseze apropiaţii către un fotoliu ministerial.

10 din cei 16 oameni propuşi de PDL au fost implicaţi direct în campania lui Vasile Blaga pentru şefia partidului, semn că „Buldogul“ nu şi-a uitat susţinătorii. De partea cealaltă, din tabără Elenei Udrea, se regăseşte un singur nume: Lucian Bode, fost ministru al Economiei în timpul Guvernului Ungureanu.

Premierul alternativ al PDL va fi Cătălin Predoiu, şi el un apropiat al lui Blaga. Fostul ministru al Justiţiei din timpul guvernărilor Boc şi Ungureanu a fost adus de preşedintele partidului pentru a compensa pierderile de imagine ale PDL după Congresul din primăvară. Din echipa lui Predoiu vor mai face parte nume cu state vechi în partid, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Gheorghe Ialomiţianu, Alexandru Nazare sau Claudia Boghicevici, oameni care au şi condus ministere. Lor li s-au alăturat nouă lupi tineri, printre care Sorin Moldoveanu, liderul organizaţiei de tineret, Raluca Turcan, Andreea Paul, Marinică Dincă şi Alin Tişe, care au pus serios umărul la propulsarea lui Blaga în fruntea partidului. Un alt nume proaspăt este Gheorghe Ştefan, propus pentru Ministerul Agriculturii. Acesta nu este însă „Pinalti”, primarul din Piatra Neamţ, ci vicepreşedintele PDL pe probleme de agricultură.

În echipa ministerială şi-au mai făcut loc apropiaţi ai democrat-liberalilor: politologul Radu Carp, propus pentru Externe, şi chirurgul Dragoş Şerban, căruia i s-a promis Ministerul Sănătăţii. După ce a bătut palma cu Vasile Blaga pentru un loc eligibil la alegerile europarlamentare, Monica Macovei a primit un loc şi pe lista posibililor miniştri, urmând să i se atribuie portofoliul Justiţiei. Democrat-liberalii au stabilit şi trei secretari de stat la Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, locuri care să fie ocupate de Maria Moţa, Cristina Dobre şi Adrian Miroiu.

„NU VOR AJUNGE TOŢI MINIŞTRI“

Vasile Blaga i-a avertizat pe miniştrii din umbră că propunerile nu sunt bătute în cuie. „Nu este un partid în interiorul partidului, iar cei care au fost astăzi desemnaţi să facă parte din acest guvern nu vor ajunge toţi miniştri. Activitatea lor va fi analizată de către conducerea partidului, iar obligaţia de a veghea asupra activităţii guvernului din umbră îi revine prin statut preşedintelui de partid şi mă voi ocupa cu atenţie de acest lucru“, a spus„Budogul“.

„PDL, PÂNDIT DE UN MARE DEZASTRU“

Politologul Lucian Dârdală crede că strategia democrat-liberalilor de a nominaliza mulţi oameni care au mai stat pe scaunul ministerial este o armă cu două tăişuri.  „E un efort de a scoate în faţă tot ce are mai bun PDL pe varianta executivă. Întrebarea este dacă este şi eficient. Foarte mulţi dintre cei nominalizaţi au experienţă guvernamentală în guvernele Boc sau Ungureanu, iar acest lucru este un semn de întrebare privind dorinţa PDL de a oferi o alternativă clară la politicile actualului guvern. Problema este dacă nu ar fi trebuit să vină cu o ofertă mai sonoră pe anumite portofolii. De exemplu, Ialomiţianu nu e de dreapta, atât din perspectiva acţiunilor pe vremea când deţinea portofoliul, cât şi din perspectiva ieşirilor publice pe care le are acum, în Opoziţie. PDL este pândit de un mare dezastru“, a spus Dârdală pentru „Adevărul“.

Sociologul Alfred Bulai este ferm: „PDL a făcut acest guvern din umbră pentru a arăta că mai există“.

45 de ani este media de vârstă a Guvernului din umbră propus de PDL.
 

guvernul din umbra
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite