Miniştrii Guvernului Ciucă, avize favorabile pe bandă rulantă. Tensiuni la audierile lui Predoiu şi Grindeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Miniştrii propuşi în Cabinetul Ciucă au primit toţi avize favorabile pentru funcţiile pe care ar urma să le ocupe începându cu depunerea jurământului, care cel mai probabil va avea loc mâine, din moment ce joi va fi programată şi prima şedinţă de Guvern.

UPDATE - Ultimul pe lista audierilor, propunerea PSD pentru portofoliul de la Apărare, Vasile Dîncu, a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului. 

UPDATE - Gabriela Firea, propusă pentru Ministerul Familiei, a primit aviz favorabil, cu 38 de voturi „pentru”, 18 „împotriva” şi 4 abţineri. 

UPDATE - Propunerea liberalilor pentru noul minister al IMM-urilor şi Turismului, Daniel Cadariu, a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate, cu 32 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”.

UPDATE - Şi ministrul demis al MAI, liberalul Lucian Bode a fost avizat favorabil pentru a prelua din nou portofoliul de la Ministerul Afacerilor Interne. 

UPDATE - Aviz favorabil a primit şi Marius Budăi, propunerea PSD pentru Ministerul Muncii. Social-democratul a mai deţinut portofoliul de la Muncă în guvernele PSD. 

UPDATE - Propunerea Social-democraţilor pentru Ministerul Economiei, Florin Spătaru, a fost avizat favorabil cu 30 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”. 

Update - Audierile au fost întrerupte şi reluate începând cu ora 16.00. Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună solemnă, dedicată Zilei Naţionale a României.

UPDATE - Şi ministrul propus de UDMR pentru a prelua din nou portofoliul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

UPDATE - Bogdan Aurescu, propus de PNL în Guvernul coaliţiei pentru a-şi continua activitatea în fruntea Ministerului de Externe a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate din Parlament cu 31 de voturi „pentru” şi 11 voturi „împotriva”. 

UPDATE - Florin Roman, propus din partea liberalilor pentru a ocupa şefia Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. 

UPDATE - Virgil Popescu, propunerea liberalilor pentru a rămâne la conducerea Ministerului Energie, a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate cu 39 de voturi „pentru” şi 15 „împotrivă”. Un singur parlamentar s-a abţinut de la vot. 

În timpul audierii sale, ministrul demis al Energiei a dat asigurări că România nu va rămâne fără gaze sau energie electrică. „Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale si energie electrica in această iarnă şi după finalizarea acestei ierni”, a declarat Virgil Popescu la audierile din Parlament.

UPDATE Alexandru Rafila a fost avizat favrorabil fără probleme, fiind înregistrate 26 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”. Deşi a avut zece voturi „împotrivă”, social-democratul nu a fost criticat vreun moment la audieri. 

UPDATE- Sorin Grindeanu, propus pentru Ministerul Transporturilor, a primit aviz favorabil, cu 24 de voturi „pentru” şi 9 „împotriva”.

UPDATE- Sorin Cîmpeanu, propus de PNL pentru a prelua din nou portofoliul de la la Educaţie, a primit aviz favorabil. 

În timpul audierilor, ministrul demis al Educaţiei a fost criticat pentru că i-ar fi permis secretarului de stat Raed Arafat să decidă tipul de învăţământ în timpul pandemiei.

„Prezenţa fizică a fost obiectivul major al acestui mandat”, a precizat însă ministrul. „Educaţie cu prezenţă fizică în condiţii de protecţie sanitară, nu toate deciziile au fost la ministerul Educaţiei, dar atât cât au fost la Ministerul Educaţiei, acesta a fost obiectivul”, a mai completat liberalul. 

UPDATE - Şi în Comisia de transporturi sunt tensiuni, provocate de intervenţiile parlamentarilor AUR şi USR. După ce propunerea pentru portofoliul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a criticat fosta conducere a ministerului, Cătălin Drulă, fost ministru din partea USR, a transmis că programul de guvernare al noii coaliţii, la acest capitol, este aproape identic cu cel din guvernarea precedentă. De altfel, Drulă a ridicat problema profesionalizării şi a depolitizării în cadrul companiilor naţionale. 

Din partea AUR s-a ridicat problema că Sorin Grindeanu este primul premier care a fost demis de propriul partid. În acest context, preşedintele de şedinţă a cerut să i se taie microfonul, pe motiv că intervenţia nu este pe subiect. „Luaţi-i microfonul că bate câmpii”, a spus acesta. 

UPDATE Aviz favorabil şi pentru Adrian Câciu, propunerea pentru Ministerul Finanţelor. 

UPDATE Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a fost avizat favorabil. 34 de voturi au fost „pentru” şi şase „împotrivă”.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.

Diana Şoşoacă a făcut scandal la Comisia juridică pentru că nu a fost lăsată să pună nicio întrebare. „Dreptul poporului român e să afle cum răspunde ministrul la întrebările npastre. Procedura nu poate să încalce Constituţia. Dumneavoastră încălcaţi Constituţia şi legile”, i-a reproşat Şoşoacă senatoarei Iulia Scântei, preşedinta de şedinţă. Şi USR a criticat faptul că ministrul propus, Cătălin Predoiu, nu ar etimp să dea răspunsuri ample.

UPDATE - Adrian Chesnoiu a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultură, unde partidele din noua coaliţie de guvernare au majoritate, cu 24 de voturi „pentru” şi 6 voturi „împotriva”.

Propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii nu a primit prea multe întrebări, fiind contestat doar de reprezentanţii USR. Pe de altă parte, reprezentanţii PNL şi PSD din comisie l-au felicitat şi i-au transmis că au încredere că va face lucruri bune la minister. 

UPDATE Eduard Novak, propus de UDMR pentru a rămâne la conducerea Ministerului Sportului, a primit aviz favorabil, cu 17 voturi „pentru”, 6 „împotriva” şi trei abţineri.

   

 Membrii comisiilor de specialitate i-au reproşat actualului ministru demis al Sportului că a venit la audieri cu acelaşi discurs, rostit în urmă cu un an, la primele sale audieri în Parlament.

UPDATE Lucian Romaşcanu, propunerea de ministru al Culturii, a fost avizat pozitiv, cu 15 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi o abţinere. 

UPDATE - Reprezentanţii USR sunt nemulţumiţi de formatul audierilor, precizând că au fost organizate „pe repede înainte”.

UPDATE - Au început audierile. Cei care au deschis şirul de audieri sunt miniştrii propuşi la Cultură, Agricultură şi Sport, Lucian Romaşcanu, Adrian Chnesnoiu şi Eduard Novak.

***

Votul pentru învestirea viitorului Executiv va avea loc joi, într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, programat de la ora 10.00.

Ultimii audiaţi sunt cei propuşi la Apărare, Familie şi la Antreprenoriat şi Turism, Vasile Dîncu, Gabriela Firea şi Constantin Daniel Cadariu.

Programul complet al audierilor: 

Ora 10:00 – 10:45 – Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii

Ora 10:00 – 10:45 – Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Ora 10:00 – 10:45 – Eduard Novac, ministrul Sportului

Ora 11:00 – 11:45 – Sorin Câmpeanu/ ministrul Educaţiei

Ora 11:00 – 11:45 – Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Ora 11:00 – 11:45 – Adrian Câciu, ministrul Finanţelor

Ora 11:00 – 11:45 – Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei

Ora 12:00 – 12:45 – Florin Roman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

Ora 12:00 – 12:45 – Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii

Ora 12:00 – 12:45 – Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene

Ora 12:00 – 12:45 – Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii

Ora 12:45 – 13:30 – Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

Ora 12:45 – 13:30 – Taczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Ora 12:45 – 13:30 – Virgil Popescu, ministrul Energiei

Ora 16:30 – 17:10 – Florin marin Spătaru – ministrul Economiei

Ora 16:30 – 17:10 – Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale

Ora 16:30 – 17:10 – Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

Ora 17:10 – 17:45 – Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naţionale

Ora 17:10 – 17:45 – Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse

Ora 17:10 – 17:45 – Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului

„Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român”, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi la Parlament. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a precizat că „mai mult ca sigur că joi va fi şi depunerea jurământului”. Cabinetul Ciucă va avea 20 de ministere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite