Miniştrii propuşi de Cioloş sunt audiaţi de comisiile de specialitate. Neclarităţi în privinţa votului în cazul lui Cătălin Drulă, avizat pozitiv LIVE TEXT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi au fost candidaţii de la Cultură şi Sport, Iulia Popovici şi Tudor Pop, care au primit aviz negativ. Seria va fi încheiată de Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate.

UPDATE - Propunerea pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Căţean a primit, de asemenea, aviz negativ, fiind votat cu 5 voturi „pentru” , 19 voturi „împotrivă” 19 şi 7 parlamentari s-au abţinut din a-şi exprima votul. 

UPDATE - Propunerea întoarcerii Ioanei Mihăilă la Ministerul Sănătăţii a fost avizată negativ de comisiile de specialitate, fiind date 7 voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 9 parlamentari s-au abţinut de la vot. 

UPDATE - Corina Atanasiu a primit un aviz negativ în comsiile de specialitate. Propunerea USR pentru Ministerul Educaţiei a primit 10 voturi „pentru” un aviz favorabil, 17 voturi „împotrivă” şi 11 abţineri. Audierea ei a durat cu aproximativ o oră mai mult decât era programat iniţial.

Corina Atanasiu a fost criticată în cadrul audierilor din cauză că vine din zona fondurilor europene. Ana Predescu, deputat afiliat grupului parlamentar PSD, i-a transmis că „sistemul de învăţământ din România nu este nici ONG, nici proiect european”.

„Nu ştiu dacă ar trebui să vă adresez o întrebare legată de fondurile europene sau o întrebare legată de învătământ, având în vedere că totuşi nu aţi predat nici măcar o oră la catedră”, a subliniat Ana Predescu. În replică, Corina Atanasiu a afirmat: „Chiar dacă nu am predat la catedră, predau adulţilor, sunt formator. (…) Toate proiectele în care am fost implicată au legătură cu educaţia”.

Deputatul PSD Popescu Dan Cristian i-a adresat mai multe întrebări Corinei Atanasiu şi a insistat să i se răspundă dacă elevii ar trebui să înveţe mai mult de două sexe în şcoală. Atanasiu i-a spus că „nu există mai mult de două sexe, ci există mai mult de două genuri”. Social-democratul a reacţionat şi i-a transmis pe un ton apăsat: „Da sau nu? Răspundeţi!”.

„Deci practica de bullying există. În şcoli, dar şi în Parlament!”, a afirmat Atanasiu, după replicile lui Popescu.

UPDATE - Propunerea USR pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Oana Ţoiu, a primit tot un aviz negativ, fiind 18 voturi „pentru”, 24 împotriva” şi 5 parlamentari s-au abţinut de la vot. 

UPDATE - Propunerea întoarcerii lui Stelian Ion la Ministerul Justiţiei a fost avizată, de asemenea, negativ. Fostul ministru al Justiţiei a primit 24 de voturi „pentru” un aviz favorabil, 55 de voturi „împotrivă” şi 17 abţineri. 

La audierea lui Stelian Ion au avut loc mai multe schimburi de replici între fostul ministru şi reprezentanţii comisiilor. Liberala Iulia Scântei, preşedinta Comisiei Juridice din Senat, a pus pe umerii lui Stelian Ion vina pentru declanşarea crizei politice şi l-a chestionat cu privire la refuzul de a aviza proiectul „Anghel Saligny”, prin care aleşii locali primeau bani pentru proiecte. Stelian Ion a explicat de ce nu a dat avizul şi a ţinut să menţioneze că Florin Cîţu este de fapt cel care a declanşat criza guvernamenală. Fostul ministru al Justiţiei a afirmat că premierul i-a cerut „imperativ” să dea aviz deşi proiectul nu avea celelalte avize necesare. 

Deputatei Steluţa Cătăniciu i s-a oprit microfonul la audierea lui Stelian Ion. Aceata i-a cerut fostului ministru să explice de ce a afirmat în urmă cu aproximativ o lună faptul că preşedintele Klaus Iohannis „vrea numiri exclusiv politice la Parchet” şi i-a cerut acestuia dovezi. 

„N-a fost o acuzaţie fără precedent. Procedura actuală este una eminamente politică. Există două variante: rămânem pe varianta politică sau modificăm legea. (...) Am afirmat că domnul preşedinte face în continuare numiri politice, am tras această concluzie din discuţiile pe care le-am avut şi în urma cărora eu am înţeles că acea propunere, a ieşit şi în spaţiul public, pe care preşedintele a criticat-o, de aviz conform din partea secţiei pentru procurori nu este pe placul domniei sale”, a explicat Stelian Ion, care a fost întrerupt de mai multe ori de către Steluţa Cătăniciu în timp ce vorbea.

Stelian Ion a vorbit şi despre desfiinţarea Secţiei Speciale. „Vă spun un lucru, secţia specială e moartă. Nu poţi sta cu mortul în casă şi să nu îl duci unde trebuie”, a comentat acesta, la întrebarea unui parlamentar de la PSD.

UPDATE - Mihai Goţiu, propunerea USR pentru conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost avizat negativ de comisiile de specialitate, cu 9 voturi „pentru”, 21 „împotrivă” şi 6 parlamentari s-au abţinut de la vot, fiind supus la vot un aviz favorabil, după o dispută între parlamentari. 

UPDATE -  Dragoş Pîslaru, ministrul propus al Finanţelor a primit aviz negativ. A fost supus la vot un aviz favorabil care a primit 11 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 13 abţineri.

UPDATE -  Claudiu Năsui, propus pentru a ocupa din nou funcţia de ministru al Economiei, a primit aviz negativ în comisiile de specialitate, cu 13 voturi „pentru”, 22 „impotrivă” şi 11 abţineri.

UPDATE - Ionuţ Moşteanu, propus pentru ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a primit de asemenea aviz negativ, cu 10 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 16 parlamentari s-au abţinut. 

UPDATE - Cristina Prună, propusă pentru Ministerul Energiei, a primit aviz negativ cu 14 voturi pentru, 27 împotrivă si 12 abtineri.

UPDATE - Cristian Ghinea, propus pentru a reveni la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a primit aviz negativ, cu 7 voturi „pentru” avizul pozitiv,  13 „împotrivă” şi  8 abţineri de la vot.

UPDATE - Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, propus pentru a prelua portofoliul Ministerului Afacerilor Interne, a primit aviz negativ, cu 19 voturi „pentru” avizul negativ, 5 „împotriva”. 13 parlamentari s-au abţinut.

UPDATE - Cătălin Drulă, propus pentru a reveni la Ministerul Transporturilor a fost singurul care a primit aviz favorabil. A fost supus votului un aviz negativ pentru Drulă, însă nu s-a întrunit numărul de voturi necesar pentru acesta, în cele din urmă stabilindu-se că avizul obţinut a fost pozitiv, fiind 12 voturi „pentru” avizul negativ,  8 „împotrivă” şi 7 parlamentari s-au abţinut de la vot, nu s-a întrunit numărul de voturi necesar pentru avizul negativ. Votul pentru propunerea ministrului Tranporturilor a stârnit însă controverse, fiind punctat faptul că în urma respingerii avizului negativ, ar fi trebuit să fie supus la vot un alt aviz favorabil, iar rezultatul ar fi trebuit stabilit în urma celor două voturi. 

UPDATE - Dan Barna a primit aviz negativ, cu 20 de voturi „împotrivă” şi 11 voturi „pentru”. 10 parlamentari s-au abţinut.

UPDATE - Nicu Fălcoi, propunerea pentru Apărare, a fost avizat negativ, după ce 15 voturi au fost „împotrivă”, 8 „pentru” şi 13 abţineri 

UPDATE - Monica Berescu, propusă pentru Ministerul Cercetării, a primit aviz negativ, cu 17 voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi 8 abţineri. Procedura prevede ca la egalitate de voturi avizul nu este considerat pozitiv.

UPDATE - Dan Barna a făcut o gafă în cadrul audierilor, spunând că Statele Unite „şi-au luat mâna” de pe ţările din Estul Europei, îndreptându-şi atenţia spre zona Pacifică.

UPDATE - Dan Barna, propunerea USR pentru Ministerul Afacerilor Externe, este audiat în comisiile de specialitate. 

UPDATE - Propunerea USR pentru Ministerul Tineretului şi Sportului, Tudor Pop, a primit aviz negativ în comisia de specialitate, după ce a întrunit 9 voturi „pentru”, 12 „împotriva” şi 4 abţineri.

UPDATE - Iulia Popovici este primul ministru care a primit aviz negativ la audieri, având 4 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi 7 abţineri. Iulia Popovici fusese propusă în funcţia de ministru al Culturii. 

***

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat repartizarea miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş pentru audierea în comisiile de specialitate.  

Audierile încep la ora 10.00.  

Programul audierilor

Ora 10.00 

Iulia Popovici  - Ministrul Culturii 

Tudor Pop -  Ministrul Tineretului şi Sportului 

Ora 11.00 

Monica Berescu - Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii  

Nicu Fălcoi - Ministrul Apararii Nationale  

Dan Barna - Ministrul Afacerilor Externe 

Ora 12.00 

Alin Stoica - Ministrul Afacerilor Interne 

Catălin Drulă - Ministrul Transporturilor si Infrastructurii 

Ora 13.00 

Cristian Ghinea - Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene 

Cristina Prună - Ministrul Energiei 

Ora 14.00 

Claudiu Năsui - Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului 

Ionuţ Moşteanu - Ministrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei 

Ora 15.00 

Dragoş Pîslaru - Ministrul Finanţelor 

Mihai Goţiu - Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor 

Stelian Ion - Ministrul Justiţiei 

Ora 16.30 

Oana Ţoiu - Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale 

Ora 17.30 

Corina Atanasiu - Ministrul Educaţiei 

Ora 18.30 

George Căţean - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale

Ora 18.30 

Ioana Mihăilă - Ministrul Sănătăţii 

Pentru majoritatea candidaţilor, timpul programat pentru audiere este de o oră. Pentru miniştrii propuşi la Mediu, Justiţie şi Educaţie este programată câte o oră şi jumătate, iar pentru Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate. timpul alocat este de 2 ore.  

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, luni seară, că liberalii se vor abţine la votul din comisiile de specialitate.  

Votul de învestire a Guvernului este programat miercuri, de la ora 10.00.

Lista miniştrilor Cabinetului Cioloş

Prim ministru - Dacian Cioloş 

Ministerul Finanţelor - Dragoş Pîslaru 

Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica 

Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu 

Ministerul Justiţiei - Stelian Ion 

Ministerul Apărării Naţionale  - Nicu Fălcoi 

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui 

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu 

Ministerul Energiei - Cristina Prună 

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă 

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu 

Ministerul Sănătăţii - Ioana Mihăilă 

Ministerul Culturii - Iulia Popovici 

Ministerul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop 

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu 

Ministerul Educaţiei - Corina Atanasiu 

Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 

Ce prevede regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

Art. 86. - (1) Birourile permanente, în condiţiile art. 15, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. 

(2) Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. 

(3) În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor. 

(4) Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz. 

Art. 91. - În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. 

Pentru învestirea Guvernului sunt necesare 234 de voturi, iar USR are 80 de parlamentari.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite