Miniştrii poftesc la bugetul de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi miniştri au cerut suplimentarea bugetului la rectificarea bugetară, însă bani mai mulţi vor merge către ministerele Dezvoltării, Mediului şi Transporturilor. Premierul Emil Boc le-a transmis deja membrilor Cabinetului că vor primi fonduri suplimentare cei care desfăşoară proiecte din bani europeni.

Guvernul va pune la bătaie, la rectificarea anunţată pentru 18 august, banii economisiţi în urma restructurării ministerelor, chiar dacă procesul de reorganizare nu s-a încheiat încă. „Fiecare minister a discutat deja cu ministrul de Finanţe şi a făcut calculele economiilor rezultate în urma restructurării aparatului de lucru", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Potrivit unor surse guvernamentale, în Coaliţie a avut deja loc o discuţie cu privire la modul în care se vor împărţi banii rezultaţi în urma restructurărilor. „Mai mulţi miniştri au cerut suplimentarea bugetului, dar premierul Emil Boc a afirmat că banii vor merge către membrii cabinetului care au în desfăşurare proiecte finanţate din fonduri europene", au declarat sursele citate.

În aceste condiţii, în cărţi pentru majorarea bugetului sunt ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, ministrul Turismului, Radu Berceanu, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, dar şi cel al Mediului, Laszlo Borbely. „Transporturile ar putea primi însă doar câteva milioane de lei din cauză că au avut loc mai multe discuţii în Guvern cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii de la buget", au mai afirmat sursele oficiale.

Banii din teritoriu, la mâna Finanţelor

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe susţin că Ordonanţa privind rectificarea nu este gata şi că se negociază încă. „Lucrăm la rectificare. Deocamdată nu putem face publice datele", a declarat secretarul de stat Gheorghe Gherghina. Ca la fiecare rectificare bugetară, şi în acest an o mare parte din bani va merge la administraţiile locale. „Ministerul Finanţelor face o analiză cu privire la economiile din teritoriu şi tot Finanţele vor decide cum vor acorda fonduri în teritoriu", a mai spus Laszlo Borbely. Împărţirea banilor către administraţiile locale a fost de fiecare dată subiect de scandal, Opoziţia acuzând Guvernul că dă finanţări în funcţie de coloratura politică a aleşilor locali.

Obligaţiile Executivului

Din economiile făcute, Guvernul trebuie să găsească două miliarde de lei pentru a-şi achita, până în septembrie, o parte din arieratele către sectorul de sănătate. Boc s-a angajat ca prin rectificarea bugetară să găsescă bani pentru acoperirea datoriilor, condiţie impusă de Fondul Monetar Internaţional. „Guvernul trebuie să-şi stabilească priorităţile: să acopere arieratele şi să dea bani pentru investiţii", a încheiat Borbely.

Guvernul lucrează la proiectul taxării averilor mari

Coaliţia de guvernare a discutat ieri mai multe variante privind taxarea averilor mari. Potrivit unui proiect iniţiat de UNPR şi depus deja la Parlament, averile care depăşesc 450.000 de euro urmează să fie impozitate cu 1% din valoare, pe an. Cei care deţin case sau bunuri în valoare de peste 300.000 de euro ar putea plăti un impozit de 0,5% din valoarea bunurilor, anual. Un alt proiect legislativ este în lucru la Ministerul de Finanţe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite