Audierea miniştrilor din Guvernul Ludovic al II-lea. Cîţu: „Vă rog să nu mai permiteţi derapaje”. Chichirău, atac la Cîţu: Azi votăm un blat politic PNL-PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Guvernului Orban II sunt audiaţi de comisiile de specialitate, în zilele de luni, marţi şi miercuri. Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu a făcut nicio modificare în structura Cabinetului, aşa că actualii miniştri interimari sunt propuşi pentru aceleaşi portofolii. Înainte de începerea audierilor din comisii, conducerea PNL s-a întâlnit într-o ultimă şedinţă.

UPDATE Deputatul USR, Cosette Chichirău: Noi aici votăm un blat politic. Când o să faceţi un blat pentru Autostrada Moldova, un blat pentru cetăţeni.

Viorel Arcaş, preşedintele de şedinţă: Când ajungeţi la guvernare?

Cosette Chichirău: Noi am vrut şi acum să intrăm. Am avut o propunere. Votul de azi îl voi da ca să stric blatul politic. Îmi spuneţi cum va vota PSD, UDMR, PNL, ca să ştiu şi eu cum vom vota.

UPDATE Dezbatere de două minute despre cine să pună mai întâi întrebările, Puterea sau Opoziţia. Marea problemă: cine e la Putere, cine e în Opoziţie. „Femeile sunt puterea”, a declarat răzând Varujan Vosganian, în timp ce Eugen Teodorovici a precizat: „Fiecare, după cum se simte”.

UPDATE În timp ce Florin Cîţu vorbea şi prezenta măsurile sale, Eugen Teodorovici i-a transmis peste masă că ordonanţa privind popririle a fost făcută de el, nu de PNL.

UPDATE La audierea lui Cîţu au venit şi liderii de grup ai PSD şi PNL de la Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, respectiv Florin Roman.

UPDATE Au început audierilor miniştrilor. Primul ministru audiat, Florin Cîţu. Cîţu a cerut preşedintelui de şedinţă să-şi exercite funcţia şi să nu mai permită „derapaje” ca în trecut, adică modul cum s-a comportat, de exemplu, Eugen Teodorovici.

UPDATE Liberalii au luat decizia de a vota membrii Cabinetului Orban în comisii, însă nu vor vota şi în plen. 


Florin Cîţu, propus la Finanţe, este primul care apare în faţa parlamentarilor, audierea sa fiind programată luni, de la ora 12.00. Lucian Bode este ultimul programat, miercuri, de la ora 15.00. Luni vor mai apărea în faţa comisiilor Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, Nicolae Ciucă, propus la Apărare, şi Marcel Vela, propus la Afaceri Interne.

Şedinţele comune ale comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de membru al Guvernului încep luni, de la ora 12.00.

Primul programat este ministrul interimar al Finanţelor Publice, Florin Cîţu, propus pentru acelaşi portofoliu. Cîţu este şi ministrul din Cabinetul Orban care a atras cele mai mari critici din partea parlamentarilor PSD.

Deputatul PSD Marius Budăi a anunţat că-i va pune lui Cîţu cinci întrebări la audieri:

"1. Răspundeţi cu da sau nu - Promiteţi în faţa românilor că veţi mări punctul de pensie cu 40%(de la 1265 de lei la 1775 de lei) începând cu data de 1 septembrie 2020, veţi dubla alocaţiile de stat pentru copii şi veţi creşte salariile dascălilor din septembrie?

2. Nu vi se pare prea mare tupeul ca după ce aţi aruncat economia în prăpastie în doar 3 luni să veniţi şi să vă văitaţi de greaua moştenire?

3. Veţi publica lista cu firmele care au primit rambursări de TVA şi veţi specifica pentru câte din aceste firme s-au verificat dosarele de rambursare TVA conform tuturor procedurilor legale?

4. Veţi oferi jurnaliştilor şi opiniei publice lista cu primăriile care au primit bani de la guvern prin PNDL şi alte programe de dezvoltare locală în ultimele 3 luni?

5. Dacă Guvernul din care faceţi parte spune că a prins în bugetul anului 2020 (cu un deficit de 3,6% din PIB) creşterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 şi mărirea salariilor profesorilor de la aceeasi dată, cum se face că deficitul estimat de Comisia Europeană pentru 2020 este de 4,9% din PIB iar Consiliul Fiscal estimează 4,8% din PIB pentru acelaşi an?", sunt întrebările lui Budăi.

Florin Cîţu a primit aviz negativ după audierea din octombrie, înainte de învestirea Guvernului Orban.

De la ora 13.00, este programată audierea lui Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, de la ora 14.00, este programată audierea lui Nicolae Ciucă, propus la Apărare, iar de la ora 15.00 este programată audierea lui Marcel Vela, propus la Interne.

Audierile vor continua marţi, de la ora 9.00, dar şi miercuri, de la aceeaşi oră. Ultimul programat, miercuri, la ora 15.00, este Lucian Bode, propus la Transporturi.

Ludovic Orban a anunţat că nu va mai participa la audierile miniştrilor, aşa cum a făcut în octombrie.

Votul pentru învestirea Guvernului Orban II este programat în 24 februarie, dar majoritatea partidelor au anunţat deja că nu vor vota noul Cabinet.

PSD a atacat la CCR desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier şi a anunţat că ia în calcul să nu participe la vot, până când nu se stabileşte dacă nominalizarea este sau nu constituţională. CCR nu a stabilit încă data dezbaterii sesizării, iar părţile au avut timp, până în 14 februarie, să transmită judecătorilor consituţionali punctele de vedere.

PNL îşi doreşte alegeri anticipate, iar respingerea Guvernului Orban II este o condiţie esenţială pentru a se atinge acest obiectiv. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că PNL nu va vota împotriva Guvernul Orban II, ci nu va participa la vot.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că o decizie privind votul pentru învestitura Guvernului Orban II va fi luată în cadrul partidului, însă "nu are sens să votăm noi un guvern care nu îşi doreşte să primească votul”.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vor vota ”un guvern incapabil să rezolve problemele ţării”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite