Miniştrii de Externe ai UE discută luni situaţia europeană de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bogdan aurescu foto inquam photos
bogdan aurescu foto inquam photos

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 24 ianuarie 2022, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care va avea loc la Bruxelles, a informat Ministerul de Externe.

Potrivit unui comunicat de presă, miniştrii europeni de externe vor discuta despre situaţia europeană de securitate, precum şi despre evoluţiile din Libia şi Siria. La reuniune va participa, prin sistem videoconferinţă, secretarul de stat al SUA Antony Blinken. 

Discuţia privind situaţia europeană de securitate are loc în continuarea dezbaterilor de la reuniunea informală (de tip Gymnich) a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Brest, Franţa, în perioada 13-14 ianuarie 2022. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera principalele poziţii ale României în actualul context, cu accent pe importanţa unităţii UE, în baza principiilor şi valorilor comune, şi a continuării pregătirii de măsuri ferme şi credibile de descurajare a Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienţei Ucrainei şi a celorlalţi parteneri din Vecinătatea Estică. Va reitera nevoia de dezescaladare concretă a situaţiei de securitate, precum şi necesitatea pregătirii unui set robust de măsuri restrictive (sancţiuni) ca instrument la dispoziţia UE pentru descurajarea Moscovei. Va sublinia importanţa continuării unei coordonării strânse cu SUA, NATO şi Regatul Unit, inclusiv în domeniul comunicării strategice, mai arată sursa citată. 

De asemenea, în cadrul schimbului de opinii cu secretarul de stat SUA Antony Blinken, ministrul Bogdan Aurescu va saluta frecvenţa şi substanţa consultărilor aprofundate la nivel transatlantic, fiind transmis astfel un semnal ferm în privinţa angajamentului puternic al SUA pentru securitatea aliaţilor săi europeni. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va reitera mulţumirile României pentru anunţul Preşedintelui american Joseph R. Biden cu privire la creşterea prezenţei militare americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situaţiei de securitate, arătând că angajamentul SUA are o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care regiunea Mării Negre face parte integrantă.

Pe agenda reuniunii va figura şi situaţia din Siria, situaţia din Libia, cea din Mali şi din regiunea Indo-Pacific, se mai arată în comunicatul de presă transmis de MAE. 

Potrivit sursei citate,  în marja CAE, ministrul Bogdan Aurescu va participa şi la un mic-dejun informal cu ministrul de externe al statului Kuweit, Ahmed Nasser Al-Sabah, alături de omologii europeni. În cadrul interacţiunii cu ministrul de externe al statului Kuweit, ministrul Bogdan Aurescu va transmite aprecierea pentru contribuţia statului Kuweit la menţinerea securităţii şi stabilităţii în regiune şi va sublinia interesul României pentru intensificarea dialogului politico-diplomatic dintre UE şi statele din regiunea Golfului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite