Ponta l-a învins pe Antonescu la capitolul miniştri pierduţi. Patru miniştri liberali au demisionat în anul 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Ponta II a pierdut pe drum patru miniştrii în decursul primului an de guvernare. Mai exact, liberalii Mona Pivniceru, de la Justiţie, Relu Fenechiu, de la Transporturi, Varujan Vosganian, de la  Economie şi Daniel Barbu, de la Cultură, nu au apucat sfârşitul anului, la Palatul Victoria.

În luna martie, liberalii anunţau că Mona Pivniceru, ministru Justiţiei la acel moment, este propunerea PNL pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCR).

Deşi s-a instalat la CCR abia în iunie, Pivniceru l-a anunţat pe premier că, încă din martie, că îşi dă demisia din funcţia de ministru, pentru a nu se afla în conflict de interese. Până la numirea lui Robert Cazanciuc, în fruntea Justiţiei, interimatul a fost asigurat de premierul Victor Ponta.

„Doamna ministru Mona Pivniceru şi-a exprimat dorinţa ca, ulterior şedinţei de guvern de mâine (astăzi, n.r.) să nu mai deţină această funcţie în cadrul Executivului, pentru a evita orice interpretare de posibil conflict de interese având în vedere că domnia sa va ocupa postul de judecător la Curtea Constituţională“, a anunţat Ponta, la şedinţa de Guvern din martie.

Fenechiu, condamnat

În iulie, a venit rândul lui Relu Fenechiu. Motivul plecării sale nu a fost la fel de fericit ca cel în cazul Monei Pivniceru. Relu Fenechiu a fost nevoit să demisioneze din funcţia de ministru al Transporturilor, după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Scaunul lui Relu Fenechiu a fost ocupat repede de Ramona Mănescu.

Liberalul Relu Fenechiu este cercetat de procurorii DNA pentru vânzarea unor transformatoare ruginite la preţ de utilaje noi, afacere din care a câştigat 2 milioane de euro. În dosar mai sunt implicaţi şi foştii miniştrii Cristian Adomniţei si Tudor Chiuariu. Tot premierul Victor Ponta a preluat interimatul şi la conducerea ministerului de Transporturi.

Vosganian, demisie de operetă

Varujan Vosganian nu mai este ministrul Economiei, începând din seara de 7 noiembrie, chiar dacă senatorii USL au votat împotriva începerii urmăririi sale penale, aşa cum doreau procurorii DIICOT. Vosganian şi-a anun'at demisiadupă ce a ieşit din cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde a avut loc o şedinţă a liderilor PNL la care au participat şi premierul Victor Ponta şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. Liberalii au trimis în locul lui Vosganian pe Andrei Gerea, liderul deputaţilor PNL.

Varujan Vosganian şi Adriean Videanu sunt acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Potrivit procurorilor, Vosganian şi Videanu ar fi aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine şi trei memorandumuri pentru a pentru a-l ajuta pe Ioan Niculae, respectiv pentru ca firma „Interagro“ deţinută de omul de afaceri să primească reduceri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, informează Mediafax.

Daniel Barbu, ultimul demisionar

Ultimul încheie lista liberalilor demisionari din Guvernul Ponta este Daniel Barbu, ministrul de Cultură până săptămâna trecută. Liberalul Daniel Barbu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Culturii, după ce a declarat că bugetul pentru bolnavii de SIDA este prea mare. Gigel Ştirbu şi Vlad Nistor sunt liberalii cu cele mai mari şanse să-l înlocuiască pe Barbu. În locul lui Daniel Barbu a venit deputatul PNL, Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură.Toţi miniştrii PSD şi PC rămân în aceeaşi poziţie la sfârşitul anului 2013.
 

 


 


 




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite