Militarii ţin cu dinţii de „pensiile nesimţite“ şi ameninţă cu noi proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Mircea Dogaru este pregătit să iasă din nou în stradă
Generalul Mircea Dogaru este pregătit să iasă din nou în stradă

Reprezentanţii militarilor rezervişti din România s-au întâlnit, ieri, la Parlament, pentru a face presiuni ca ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Cioloş la sfârşitul anului trecut, prin care li se diminuează pensiile speciale cu 15%, să fie respinsă.

Potrivit noului act adoptat de Guvernul Cioloş, cuantumul pensiei de serviciu pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, este în cuantum de 65% din baza de calcul. Anterior, Legea 223 din 2015 (modificată de Cioloş prin OUG) stipula că procentul de care se ţinea cont era 80% din baza de calcul.  Premierul Cioloş a luat această decizie pentru a opri risipa de bani bugetari, în condiţiile în care foştii militari beneficiază deja de o pensie decentă pe baza contributivităţii, la care se mai adaugă şi pensia specială. Cel care ridicase cota de calcul pentru pensia specială la 80% fusese Gabriel Oprea, însă din motive pur electorale, pentru că mesajul UNPR, partidul condus de Oprea, era adresat în special celor din aparatul de siguranţă al ţării.

De asemenea, ordonanţa aduce şi o altă noutate care a stârnit furia militarilor rezervişti. Astfel, într-un articol este prevăzut faptul că pensia, după calcularea tuturor sporurilor acceptate, nu poate depăşi 85% din baza de calcul. În legea iniţiatlă era permis ca în urma realizării tuturor calculelor privind pensia, aceasta să ajungă la 100%.  „Nimeni din cei invitaţi (n.r.-Preşedinţie, Avocatul Poporului etc.) nu a venit. Măcar în uşă, să ne înjure“, a afirmat preşedintele Federaţiei Militarilor din România, generalul Nicolae Gropan. La întâlnirea organizată de Federaţia Militarilor din România a fost, totuşi, prezent un reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale care nu a vrut să-şi dea numele presei şi a fost atât prins de discuţii încât a aţipit în timpul dezbaterilor.

Totuşi, spiritele s-au încins în momentele în care s-a dezbătut tema ieşirii în stradă a militarilor rezervişti, programată pentru  24 ianuarie. „Ieşirea în stradă trebuie să fie ultimul resort. Ieşire în stradă, de obicei, fac sindicatele. Totuşi, unii au devenit atât de insensibili încât e nevoie de un grup mare de oameni care să pună presiune pe ei“, a declarat Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite