Miliardele din Sănătate aprind spiritele în Coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Mihăilă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ioana Mihăilă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Un nou scandal a izbucnit în coaliţia de guvernare după înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), structură care ar urma să gestioneze banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la capitolul Sănătate.

Mai mulţi lideri liberali şi-au arătat nemulţumirea pentru că Ministerul Sănătăţii va deţine puterea în privinţa construcţiei şi dotării de spitale, fără ca autorităţile locale să mai aibă vreun cuvânt de spus.

Miza tensiunilor din coaliţie o constituie cele peste două miliarde de euro, bani care vor veni prin PNRR pentru investiţiile din Sănătate, mai exact persoana care le va controla. USR-PLUS a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea ANDIS, agenţie care urmăreşte să aibă un cuvânt de spus pentru tot ceea ce înseamnă spitale naţionale, regionale şi din teritoriu, ceea ce a dus la revolta liberalilor, care consideră că anumiţi bani ar putea fi daţi cu dedicaţie.

ANDIS, contestată puternic din toate părţile

În ultima şedinţă a conducerii liberale, Ludovic Orban a transmis că decizia de a înfiinţa o astfel de agenţie nu a fost una convenită în coaliţie, ci „de Ghinea, cel mai probabil în conivenţă cu Voiculescu”. Şi prim-vicepreşedintele PNL, Mircea Hava, a anunţat că se opune înfiinţării ANDIS, spunând că „nu este decât o însăilare”, care „se vede de la o poştă” că are rolul de a aduce bani în anumite zone. Poziţie publică împotriva ANDIS a luat şi europarlamentarul Cristian Buşoi.

Proiectul privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate este contestat chiar şi în interiorul USR-PLUS. Deputatul Emanuel Ungureanu a declarat că nu este de acord cu această agenţie, precizând că nu va vota niciodată această ordonanţă de urgenţă în Parlament.

Premierul Cîţu şi ministrul Sănătăţii, răspunsuri în contradictoriu

USR-PLUS susţine că proiectul a fost discutat şi apare în programul de guvernare, la capitolul dedicat Ministerului Sănătăţii. La rândul său, conducerea PNL spune însă că pasajul ar fi fost introdus fără o consultare prealabilă în coaliţie. Premierul Florin Cîţu a transmis că proiectul de înfiinţare a unei agenţii care să gestioneze spitalele regionale nu a fost aprobat în coaliţia de guvernare, însă Ioana Mihăilă (ministrul Sănătăţii) a afirmat: „Este un proiect prevăzut în Programul de guvernare, negociat în coaliţie. Dacă pentru partenerii de coaliţie există întrebări sau dubii legate de obiectivele, modul de funcţionare şi de finanţare al acestei agenţii, le răspund cu plăcere”.

În perioada mandatului lui Vlad Voiculescu la Sănătate, preşedintele PNL a respins planul ministrului USR-PLUS de a constitui un Fond de garantare la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru construirea de spitale, deşi Voiculescu a insistat la acea vreme. Potrivit unor surse din Guvern, o astfel de OUG are şanse minime să fie aprobată până în toamnă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite