Mihai Tudose l-a convocat pe ambasadorul Spaniei la Bucureşti pentru a discuta despre cazurile de români exploataţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Mihai Tudose
Premierul Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose l-a convocat luni, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Ramiro Fernandez-Bachiller, pentru a discuta despre cazurile de români exploataţi în Spania.

La întâlnire urmând să participe şi ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, au precizat, pentru News.ro, surse guvernamentale.

Întâlnirea dintre premierul Mihai Tudose şi ambasadorul Spaniei la Bucureşti a fost programată după ce 24 de cetăţeni români au fost salvaţi de Garda civilă din Spania, de pe o plantaţie de usturoi din zona rurală Segovia, ei fiind prost plătiţi pentru munca depusă şi ţinuţi în condiţii mizere, potrivit digi24.ro.

Românii munceau fără forme legale la cules de usturoi, în condiţiile în care angajatorii nu au înregistrat vreun contract de muncă, aşa cum cere legea în Spania.

Proprietarii plantaţiilor au fost arestaţi şi amendaţi cu câte 10.000 de euro pentru fiecare muncitor pe care nu l-au înregistrat cu forme legale.

Românii din Diaspora cer Guvernul să intervină

Convocarea la Palatul Victoria a ambasadorului Spaniei are loc după ce Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) a cerut prim-ministrului Tudose intervenţia urgentă in protejarea românilor care muncesc in străinatate şi sunt abuzaţi.

”După ce la începutul acestei săptămâni Poliţia din Italia a descoperit zeci de români abuzaţi pe plantaţiile din sudul Italiei, ieri autoritaţile spaniole au descoperit în provincia  Cuenca din centrul Spaniei mai mulţi români care erau exploataţi de către angajatorii spanioli.  În cursul zilei de ieri au fost descoperiţi 24 de români  lucrând fară contract de muncă, plătiţi prost şi dormind  în corturi, fară apă curentă si fără electricitate. Astăzi au fost de identificare alte două astfel de cazuri”, precizează FADERE într-un comunicat.

”Zilnic, sute de români sunt abuzaţi în statele unde locuiesc prin legi discriminatorii, de către funcţionari care işi permit să nu le rezolve problemele ci să-i jignească şi, nu în ultimul rând, de către angajatori care îi forţează să lucreze în condiţii mizere. De aceea, cerem prim-ministrului Tudose modificarea misiunii Ministerului Pentru Românii de Pretudindeni, dintr-un minister care se ocupă doar de acordarea de subvenţii pentru proiecte culturale în Diaspora, într-unul care să aibă ca prim obiectiv protejarea românilor din Diaspora”, a declarat Daniel Tecu, preşedintele FADERE.  
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite