SONDAJ Mihai Viteazul, cel mai iubit personaj istoric. Topul personalităţilor istorice din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Viteazul i-a învins pe ceilalţi domnitori în preferinţele românilor DESEN Vali Ivan
Mihai Viteazul i-a învins pe ceilalţi domnitori în preferinţele românilor DESEN Vali Ivan

Domnitorul care a izbutit să unească Ţara Românească, Transilvania şi Moldova în anul 1600 este considerat cel mai important personaj istoric, relevă cercetarea „Adevărul despre România“, realizată de INSCOP Research în perioada 10-17 septembrie 2013.


Nu mai puţin de 95,2% din români cred că Mihai Viteazul, domnitorul care i-a învins pe turci la Călugăreni în 1595, este emblematic pentru istoria noastră. Domnul Ţării Româneşti, al Transilvaniei şi al Moldovei este urmat, în ierarhia preferinţelor, de Ştefan cel Mare (94,9% din voturi) şi Mircea cel Bătrân (92,3% din respondenţi), potrivit sondajului „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.

De menţionat că pachetul de întrebări „Românii şi Istoria” a fost realizat în colaborare cu revista „Historia”. Cercetarea a fost efectuată în perioada 10 - 17 septembrie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Topul personajelor din Evul Mediu este întrerupt de Alexandru Ioan Cuza, domnul care unit Principatele la 1859, despre care 92,3% afirmă că a fost un personaj important al istoriei. El este urmat de Vlad Ţepeş, apreciat ca fiind un personaj important de 89,7% din români. Constantin Brâncoveanu încheie topul domnitorilor importanţi, cu 78% din opţiuni.

CAROL I, PRIMUL ÎN TOPUL MONARHILOR

Personajele istorice mai recente, respectiv trei dintre cei patru regi ai României (Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea), nu reuşesc să depăşească personalităţile istoriei medievale, care au beneficiat de-a lungul timpului de o expunere mult mai bună şi pozitivă, comparativ cu monarhii, care au fost boicotaţi sau discreditaţi în timpul perioadei comuniste.

Dintre cei trei regi incluşi pe listă, Carol I, sub domnia căruia s-a consolidat statalitatea, iar România şi-a câştigat independenţa, este considerat cel mai important (77,7%), fiind urmat de regele Marii Uniri din 1918, Ferdinand I, pe care 72,3% din respondenţi îl consideră un personaj important. Cel mai puţin popular personaj al Casei Regale, Carol al II-lea, este considerat şi cel mai puţin important dintre toate personalităţile istorice incluse în sondaj (66,3% din preferinţe).

Diferenţa mare, de 20 de procente, între domnul Unirii Principatelor, Alexandru Ioan Cuza (92,3%), şi regele Marii Uniri, Ferdinand I (72,3%), este explicabilă prin modul în care a fost studiată istoria după 1945, cât şi din prisma opţiunilor pro şi anti monarhiste din prezent, spun autorii cercetării.
Mulţi dintre respondenţi nu au făcut, probabil, diferenţa între popularitate şi rolul jucat de fiecare personalitate în istoria românilor.

REGINA MARIA, PERSONALITATEA FEMININĂ

Personalităţile din lista închisă au fost alese în urma dezbaterilor cu redactorii revistei „Historia“ şi nu includ personaje ale istoriei recente, ultima personalitate măsurată în ordine cronologică fiind Elena Lupescu.

Regina Maria, soţia Regelui Ferdinand, conduce topul personalităţilor istorice feminine considerate importante în istoria românilor (71,1%), urmată de Ecaterina Teodoroiu (66,7%), un personaj-erou promovat intens înainte de 1989, mai ales prin intermediul mijloacelor propagandistice.

Numărul din octombrie al revistei „Historia“, de astăzi la chioşcuri, prezintă pe larg sondajul realizat de INSCOP Research.



 

sondaj mihai viteazul
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite