Mihai Tudose: Ce rol joacă Guvernul PNL în târgul germano-maghiar, domnule Orban? Trădaţi ţara pentru suportul UDMR după alegeri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Mihai Tudose acuză guvernul Orban de non-combat pe rezoluţia de susţinere a Iniţiativei civice pentru protecţia minorităţilor, spunând că e „un cadru ce va stimula separatismul etnic în Europa”.

„Niciun cuvânt din partea premierului Orban la videoconferinţa avută cu cancelarul Merkel vineri, despre votul dat, în aceeaşi zi, de Parlamentul Germaniei pentru rezoluţia de susţinere a Iniţiativei civice pentru aşa-zisa protecţie a minorităţilor – de fapt, un cadru ce va stimula separatismul etnic în Europa! Apare acum, într-o nouă lumină, non-combatul delegaţiei europarlamentare a PNL în grupul Popularilor Europeni pe tema asta. Aşa se face că vom avea, şi în Parlamentul European, o rezoluţie la vot în sesiunea plenară de săptămâna viitoare. Cum vor vota europarlamentarii PNL? Dar cei ai USR-Plus, după ce Dacian Cioloş, ca lider al grupului Renew, nu a împiedicat, în Conferinţa Preşedinţilor de grupuri politice, punerea temei revizioniste maghiare pe agenda plenarei?”, scrie pe Facebook europarlamentarul Mihai Tudose.

Liderul PSD afirmă că sunt tot mai multe semnale, la Bruxelles, că Ungaria va renunţa la veto la adoptarea bugetului UE din cauza condiţionării fondurilor europene de respectarea statului de drept. „La schimb, guvernul Viktor Orban primeşte concesii periculoase din partea Germaniei în sfera drepturilor minorităţilor. Pentru că Preşedinţia germană a Consiliului UE nu-şi permite eşecul pe final de mandat într-un punct esenţial: bugetul european pe următorii şapte ani şi planul de relansare economică post-pandemie. Practic, Budapesta va avea mână liberă pentru autonomia comunităţilor maghiare din jurul Ungariei, prin prevederile iniţiativei aşa-zis civice (de fapt, lansată şi coordonată de europarlamentarul UDMR Lorant Vincze). Între prevederi se află utilizarea limbilor minorităţilor în administraţia publică şi justiţie şi alocarea fondurilor pentru dezvoltare regională pe criterii etnice, prin rolul pe care-l vor avea organizaţiile minorităţilor în alocarea finanţării europene”, adaugă social-democratul.

Mihai Tudose atenţionează că România „riscă să devină iar victimă”. „Ce rol joacă Guvernul PNL în târgul germano-maghiar, domnule Ludovic Orban? Trădaţi ţara pentru suportul UDMR după alegeri? Apar iar <şerveţelele> geopolitice, pe care unii îşi împart sferele de influenţă... România riscă să fie din nou victimă, din cauza intereselor meschine ale unor guvernanţi obsedaţi strict de propriul interes de a rămâne la putere. Dar pe trădători nu-i ajută Dumnezeu şi nu-i votează românii”, conchide Mihai Tudose.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite