Mihai Goţiu: Inculpat Ponta Victor, recunoşti? Ai semnat sau nu asta? Noi ţinem minte că DA

Publicat:
Ultima actualizare:

Spune premierul Victor Ponta că renunţarea la funcţia de premier ar fi o trădare a celor care au votat USL şi a promisiunilor făcute de USL. Ştiu, nu sunt singurul care a obosit să numere minciunile (încă) premierului Ponta.

Şi, totuşi, pentru că ştiu şi cum funcţionează memoria oamenilor (în general, nu doar a românilor), reiau o parte a acestora, referindu-mă însă doar la promisiunile şi angajamentele luate în faţa societăţii civile, în februarie 2012, atunci când, alături de Crin Antonescu, Ponta şi USL şi-au asumat Carta Albă a Bunei Guvernări.

În toamna anului trecut, am numărat câte din cele 35 de puncte asumate fuseseră îndeplinite. 9 au fost realizate parţial (unele dintre ele în foarte mică măsură), iar 26 au fost ignorate sau chiar încălcate flagrant (vezi detalii şi aici). Situaţia e departe de a se fi îmbunătăţit în ultima jumătate de an.

În mod constant, societatea civilă a fost evitată în luarea deciziilor politice majore ori s-a încercat mimarea consultării opiniei publice. Legiferarea prin ordonanţe de urgenţă a fost dusă la extrem, inclusiv în domenii de maximă importanţă pentru societate. Actualizarea listelor electorale a fost un eşec ale cărui efecte s-au resimţit şi la alegerile din toamna trecută şi, cel mai probabil, le vom simţi şi la cele de anul viitor. În această primăvară s-a simplificat parţial procedura de formare de noi partide politice, dar şansele acestor noi formaţiuni de a accede în Parlament s-au păstrat la fel de mici. Mai mult, a fost menţinută prevederea alegerilor primarilor dintr-un singur tur de scrutin (în condiţiile în care revenirea la varianta cu două tururi reprezenta o cerinţă imperativă a societăţii civile), iar în cazul preşedinţilor de consilii judeţene s-a trecut la votul indirect.

Nu doar că nu a fost respins proiectul de lege privind exproprierea în interes privat, pentru a permite realizarea proiectului distructiv de la Roşia Montană (proiectul Greblă-Ruşeţ, din 2010, aşteaptă un eventual moment de neatenţie pentru a intra la votul final în Camera Deputaţilor), ci au fost iniţiate alte proiecte şi mai ”speciale”, care au căzut doar în urma protestelor civice de amploare din toamna lui 2013. Între timp, sub aripa oblăduitoare a Guvernelor Ponta, proiectul de la Certej a avansat şi a fost pus pe tapet şi un alt proiect, la Rovina. Identificarea şi sancţionarea cu celeritate a celor care au favorizat abuzurile asupra mediului înconjurător e un eşec total: doar în domeniul pădurilor, în 2014 s-au tăiat ilegal 9 milioane de metri cubi de lemn, reprezentând o treime din lemnul tăiat în România. În ciuda responsabilităţilor majore pe care Romsilva le are în domeniu, şeful acesteia, Adam Crăciunescu, este menţinut în continuare în funcţie, chiar şi în condiţiile în care este urmărit penal în dosarul retorcedărilor!

Nu s-a interzis (aşa cum s-a promis) finanţarea partidelor politice de către persoane juridice şi nu s-a introdus nici obligativitatea declarării colaborării cu serviciile de informaţii pentru candidaţii în alegeri, funcţionari publici şi magistraţi. La fel au fost ignorate criteriile de integritate solicitate de societatea civilă pentru desemnarea candidaţilor la alegeri şi pentru numirea funcţionarilor publici. Legea manifestaţiilor publice nu a fost schimbată în sensul eliminării restricţiilor actuale excesive, iar abuzurile forţelor de ordine împotriva drepturilor la liberă exprimare şi adunare publică au continuat.

Lista revendicărilor civice s-a extins de la momentul ianuarie-februarie 2012. Le-am enumerat pe cele de mai sus pentru simplul motiv că, în februarie 2012, USL (pe când era încă în Opoziţie) şi le-a asumat public în mod expres. ”Carta Albă a Bunei Guvernări oferă un excelent suport pentru salvarea şi consolidarea democraţiei româneşti, pentru refacerea relaţiei dintre guvernanţi şi guvernanţi, pentru reclădirea încrederii populaţiei în partidele politice şi în instituţiile democratice. Principiile care stau la baza acestui document, precum şi măsurile pe care le conţine trebuiau de mult implementate.”, se arată în scrisoarea publică a liderilor USL din februarie 2012 (vezi aici).

Aşadar, domnule Victor Ponta, pe cine nu doriţi să trădaţi prin depunerea demisiei? Aaa… pe cei care v-au promovat şi cocoţat peste rând în diferite posturi şi funcţii publice până la nivelul de premier? Da, probabil că aceştia s-ar simţi trădaţi dacă renunţaţi la scaunul de prim-ministru înainte să le îndepliniţi cerinţele pentru care v-au promovat şi susţinut. Dar asta e, deja, o altă poveste.

Puteţi comenta acest text pe Romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite