VIDEO Mihaela Miroiu, profesor universitar şi activistă feministă: „Dacă nouă ni se face lehamite să votăm, nu cumva ni s-a cam urât cu binele?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Părintele intelectual“ al feministelor din România şi profesor de politică şi etică la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, Mihaela Miroiu, a vorbit pentru „Adevărul“ despre dreptul de a alege pe cel sau pe cea care ne conduce, „un dar care nu a căzut din cer“.

Autoarea primului manual de cultură civică şi primului dicţionar de democraţie în România susţine că politicienii ar trebui să fie după chipul şi asemănarea noastră, până la urmă, dar pentru asta, românii trebuie să-şi exercite un drept politic fundamental: votul. „E ca şi când cineva ar alege în locul nostru pe soţia sau pe soţul nostru şi ne-ar alege prietenii“, spune Mihaela Miroiu, pentru „Adevărul“, despre absenteismul la vot, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. 

Mihaela Miroiu a înfiinţat prima Societate pentru Analize Feministe şi se ambiţionează să creadă în democraţie şi în puterea votului în ciuda parcursului României din ultimii 25 de ani. „Măcar în memoria sacrificiilor lor (a celor care au murit la Revoluţie - n.r.) ar trebui să ne exercităm drepturile”, completează Miroiu.

Mesajul de îndemn la vot 

„Politicienii ar trebui să fie după chipul şi asemănarea noastră şi până la urmă, sunt. Sunt la fel de oameni ca şi noi, au virtuţi şi au păcate cum avem noi toţi. Sigur că, având putere, şi le pot dezvolta mai mult decât o facem noi, ceilalţi, care nu candidăm pentru funcţăii în Statul Român. Dacă nu îi alegem fiecare dintre noi, să nu ne mai plângem că nu ne seamănă şi nu ne reprezintă. E ca şi când cineva ar alege în locul nostru pe soţia sau pe soţul nostru, şi ne-ar alege prietenii. Aşa cum nu putem să acceptăm asta, nu putem să acceptăm să ne aleagă altcineva preşedintele sau preşedinta.

Noi trăim cu preşedintele sau preşedinta în politică tot aşa cum trăim cu soţul sau soţia în statul acesta, care este de fapt casa noastră politică. Comunitatea noastră naţională e ca o familie, este o casă comună, şi în care trăim cu alesul sau aleasa.

Mi se pare o mare impietate să dăm din umeri, să întoarcem spatele şi să mergem la o bere în loc să mergem la secţia de votare pentru simplul motiv că noi am primit aceste daruri fără eforturi speciale

Dreptul de a alege pe cel care ne condunce nu e un dar căzut din cer. Pentru ca noi să avem dreptul acesta, sute de mii de oameni şi-au riscat libertatea, au fost torturaţi, şi-au riscat viaţa, au fost închişi, au fost ucişi, pentru ca noi acum să putem să ne alegem pe cei care ne conduc. Măcar în memoria sacrificiilor lor ar trebui să ne exercităm drepturile. Mi se pare o mare impietate să dăm din umeri, să întoarcem spatele şi să mergem la o bere în loc să mergem la secţia de votare pentru simplul motiv că noi am primit aceste daruri fără eforturi speciale, deşi inclusiv în România, în urmă cu 25 de ani, s-au sacrificat oamenii pentru ca să recăpătăm aceste drepturi ale noastre în calitate de oameni şi de cetăţeni.

În plus de asta, ar trebui să mai avem şi noi un pic de mândrie. Suntem în ultimii ani buni, tot timpul pe ultimul loc în Uniunea Europeană la prezenţa la vot, pe de altă parte ne convine că suntem în UE. Dacă am avut marele noroc să nu fim, de exemplu, în situaţia Ucrainei, nu trebuie să onorăm acest noroc măcar ducându-ne să exercităm un drept politic fundamental? Să alegem noi pe cei care urmează să ne conducă?

În calitatea mea de om, care face parte dintr-o generaţie care toată tinereţea nu a avut un asemenea drept, dacă nouă ni se face lehamite să votăm, nu cumva ni s-a cam urât cu binele?“


Citeşte alte materiale pe aceeaşi temă:

Scriitorul Alex Ştefănescu îi îndeamnă pe tineri la vot: „Istoria nu este un joc de noroc. Tinerii îşi decid singuri viitorul”

„E important în special pentru tineri. Eu vorbesc şi din dragoste faţă de tineri, pentru că un om ca mine nu mai are mult de trăit, în timp ce un tânăr are un viitor întreg în faţă”, spune scriitorul Alex Ştefănescu în mesajul pe care îl transmite românilor înainte de turul I al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie.

VIDEO „Adevărul tău are duminică o şansă!“ Bloggerii adevarul.ro îi îndeamnă pe români să meargă la vot 

Fie că sunt analişti sau consultanţi de politică internă, fie că sunt profesori şi politologi la universităţi de prestigiu din ţară, bloggerii adevarul.ro cred în schimbarea pe care o poate aduce fiecare cetăţean român, duminică, în cabina de vot.

VIDEO „Cine voteză contează”, un mesaj transmis de Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS). Pentru că democraţia se construieşte vot cu vot

Sebastian Burduja, Dan Nechita şi Mihai Copăceanu, bloggeri adevarul.ro şi membri ai LSRS, îi îndeamnă pe români la vot, pe 2 şi 16 noiembrie. Mesajul „Cine votează contează!” se aude de la cei care au plecat la studii în străinătate, dar care s-au întors în ţară sau nu au uitat de România. De la Washington până la Sibiu, aceşti tineri români cred în schimbarea pe care şi-o pot aduce singuri. Duminică. În cabina de vot. Atunci când „Adevărul tău are o şansă”.  

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite