PAMFLET Mesajul comandantului Che Guevara către comandantul Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hola, PSD, aici e Comandante Che. Uite că s-au împlinit de curând 47 de ani de când m-au ciuruit duşmanii şi am vrut să vorbesc puţin cu Comandante Victor. Dar îmi tot spuneţi că e ocupat, că e-n campanie, că se bate cu reacción, că luptă pentru socialismo. Să ştiţi că eu îl susţin cuerpo y alma şi cred că va câştiga, doar să nu facă greşeli. Să-i transmiteţi, aşadar, câteva sfaturi din partea mea.

Amigo, mai uşurel cu las corporaciones. Ia şi tu exemplu de la Presidente Băsescu, ai văzut cum i-a ameninţat deunăzi pe petrolişti cu nacionalización, dacă nu se potolesc. O fi el capul Reacción, dar aici s-a comportat ca un adevărat líder revolucionario, în timp ce tu te făceai că plouă. Şi să ştii că n-ar trebui să-i aduceţi să investească pe los chinos, care astăzi sunt tot nişte imperialistas: nu vor competición, nu vor reglamento, vor să facă ei ce le trece prin cap. Au devenit mai răi decât los gringos şi decât vest-europenii. Văd, însă, Comandante, că foarte mulţi patroni de la voi sunt membri şi finanţatori ai partidului, flutură banderas rojas şi înjură o dată la trei minute el mercado libre. I-aţi convins prin programa del partido, prin controles sau prin contratos cu statul? Şi sunteţi convinşi că e socialismo ceea ce faceţi voi acolo?

Am înţeles că tu vrei să construieşti el socialismo cu ţăranii, cu pensionarii, cu capitalistas şi cu funcionarios. Asta e coalición progresista? Înţeleg că ea te va face presidente, dar ai grijă şi de proletarios, chiar dacă la voi nu mai sunt prea mulţi, după ce aţi făcut privatisaciones cu şmecheri şi cu policía secreta. Ştiu că los burócratas de la sindicate ţin cu voi, că le-aţi dat dinero şi aţi băut Cuba Libre cu ei, la simpozioane. Dar, din nou, atenţie la trabajadores, că par uşor nerviosos.

Apoi, Comandante, mai lasă sfinţirile! O adevărată revolución se face cu proletarios, nu cu protopopi. Degeaba te bucuri tu că te vede el pueblo la slujbă: trei sferturi din cei pe care-i întâlneşti te-ar trimite bucuroşi  al infierno, cu tot cu gobierno. Dă-i afară pe primarii rojos care s-au lăsat pictaţi pe pereţii bisericilor, de s-a speriat de moarte el Compañero Martin Schulz. Ai grijă ce studiază copiii la orele de religión, că mâine-poimâine la juventud socialista o să-şi ţină las plenarias la mânăstire şi, mai ştii, o să-l văd santificado pe el Compañero Ceauşescu – să ştii că el, aici, urmăreşte atentamente şi aşteaptă cu emoción.

În plus, Comandante, pune-ţi mai des cascheta de proletario şi mai rar sau deloc pe aceea de piloto de F16 imperialista, aşa cum ai făcut nu demult. Ai văzut ce afiş electoral şi-a făcut Elena la Hermosa, cu caschetă de proletario? Sau, dacă tot eşti copiloto, fă-ţi unul cu cască de motociclist,  cum a apărut la televiziune Monica del Hierro. Afişele şi pancardele tale nu sunt chiar rele, mai puţin cel în care strângi mâna unui ciudadano, înconjurat de alţi câţiva votantes, plus cineva de la seguridad. E imaginea cea mai cunoscută, şoferii din ţara ta dau de ea la fiecare cinquenta metros. Ia, spune, amigo, de ce în poza respectivă nu se vede nicio mujer? Unde ai mai văzut tu revolución fără mujeres? Îţi spun eu, că mă pricep: n-ai văzut.

Nu ştiu ce să spun despre sloganul tău, „el Presidente care uneşte”. Ca líder marxista, eu aş spune că un presidente trebuie într-adevăr să unească, dar nu pe toţi, ci doar pe cei ce rămân în viaţă după revolución. M-am întâlnit, însă, pe aici, cu el Presidente Perón şi cu el Presidente Stroessner, iar ei au zis că e în regulă. Şi mai mult le-a plăcut, însă, „mândru că soy rumano”, au zis că te-ar vota fără îndoială, chiar dacă tu eşti ortodox, iar ei nu. Să ştii că aici, unde suntem noi, nu prea mai contează.

Aşa că, dragă Comandante, curaj şi adelante, că victoria e aproape. Zi şi tu ce vrea lumea, c-o să faci autopistas, c-o să schimbi la constitución, c-o să combaţi la corrupción. Nu te mai lua de alemán în turul întâi, las-o pe Elena. Nu te enerva, râzi, spune că todo estará bien şi promite fiecăruia ce vrea, că până-şi vor aduce ei aminte trece la revolución şi poate că n-o să mai fie nevoie.

Aşa să-i spuneţi lui Comandante. Să-l anunţaţi că sunt supărat pentru că, în ultima vreme, nu mai poartă tricoul cu poza mea – l-a pierdut? Să-i mai trimit vreo câteva? Şi mai am un scurt mesaj pentru un alt bun prieten: Compañero Mazăre, uşurel ştii tu cu ce.     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite