Mesajul de „La revedere“ al ambasadorului Ucrainei la Bucureşti: diplomaţia oamenilor, ţărilor şi visurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleksandr Bankov
Oleksandr Bankov

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, apreciază, într-un mesaj adresat românilor la final de mandat, dorinţa autorităţilor de la Bucureşti pentru a fi restabilită "dreptatea istorică".

Redăm, în continuare, mesajul complet al lui Bankov, la încheierea misiunii sale în România:

"Acum mai bine de 30 de ani i-am spus unei persoane foarte apropiate că voi deveni cu diplomat şi o voi duce-o într-o ţară foarte îndepărtată. Lumea mi se părea infinit de mare atunci, iar distanţa faţă de acea ţară îndepărtată - egală cu distanţa până la realizarea visului despre diplomaţie. Şi nu am fost stingherit de faptul că nu ştiam drumul de urmat nici în primul caz şi nici într-al doilea.

Diplomaţia a venit la mine mai târziu prin oamenii care au trăit-o şi respirat-o. Ei m-au inspirat atunci când arta misterioasă a negocierilor a căpătat un chip complet uman, sincer şi atractiv.

În general, cred că diplomaţia este despre oameni cărora le pasă, care aspiră şi visează. Le pasă de statul lor şi depun eforturi pentru promovarea intereselor acestuia. Oameni care luptă pentru apărarea lui şi care visează ca cerul să rămână paşnic. Unii ar putea să nu fie de acord cu mine şi să spună că idealizez prea mult rolul diplomaţiei şi al diplomaţilor. Să fie aşa, pentru că aceasta este povestea mea, până la urmă ...

Acum trei ani m-am întors la Bucureşti în calitate de ambasador al Ucrainei în România, pe care am cunoscut-o mult mai devreme. Îmi amintesc astăzi cuvintele profetice ale Preşedintelui României, Klaus Iohannis în timpul prezentării scrisorilor de acreditare care a menţionat că mandatul meu nu va fi unul uşor, dar va fi interesant. Am fost foarte conştient de responsabilitatea misiunii mele în România vecină şi de importanţă ei strategică pentru ţara mea, având în vedere contextul general al relaţiilor care sunt departe de a fi ideale.

Nu voi enumera realizările şi eşecurile celor trei ani în funcţie. Cei care urmăresc evoluţia relaţiilor ucraineano-române vor putea să-şi amintească atât de unele, cât şi de altele, să tragă propriile concluzii şi să propună evaluări.

Aş vrea să-mi amintesc de toţi şi de fiecare în parte, de cei pe care soarta mi-a oferit ocazia să-i întâlnesc în aceşti trei ani în România. Fiecare dintre dumneavoastră are propriile opinii despre rolul şi locul Ucrainei printre priorităţile din prezent ale ţării voastre, în istoria şi viitorul acesteia. Cu toate acestea, a fost la fel de important pentru mine să simt atât sprijinul sincer pentru Patria şi poporul meu, cât şi dorinţa de a restabili „dreptatea istorică”.

În diplomaţie nu există doar alb-negru. Astfel, realizările din ultimii trei ani în relaţiile noastre bilaterale reprezintă rezultatul muncii grele a fiecăruia dintre voi. Cineva a acordat încredere şi a promovat ideea că totul este posibil, iar altcineva a oferit oportunităţi unice pentru a înţelege mai bine mentalitatea românească privind relaţiile cu vecinii şi sensibilităţile specifice. Sunt convins că în simbioza acestui sprijin, experienţă, aspiraţii şi cunoştinţe unice oferite de fiecare în parte, se naşte singura formulă posibilă pentru o diplomaţie bilaterală de succes.

Din nou, despre visuri.... Abia ai realizat unul, cum apar altele noi. O dată am visat să mă întorc în România, iar peste câteva zile voi pleca din această ţară frumoasă cu oamenii ei minunaţi spre visuri noi. Nu poţi face nimic, acesta este destinul diplomatului. Dar plec convins că visul privind o nouă calitate a relaţiilor noastre de bună vecinătate se poate pe deplin realiza. Această convingere este cea mai mare înfăptuire a mandatului meu."

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite