Mesajul Guvernului cu prilejul Zilei Amintirii Holocaustului: Încărcătura emoţională este, poate, chiar mai puternică decât în anii trecuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban / FOTO Inquam Photos / George Călin
Premierul Ludovic Orban / FOTO Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban şi vicepremierul  Raluca Turcan au transmis mesaje legate de Ziua Amintirii Holocaustului, care reface, prin „marşul celor vii” drumul de la Auschwitz la Birkenau, în amintirea celor care pierit în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Marşul Vieţii, organizat anual pe drumul durerii dintre fostele lagăre de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, va fi diferit de această dată din cauza pandemiei de coronavirus. Devenit o tradiţie de peste trei decenii, acest tribut adus suferinţei unor oameni ucişi sau hăituiţi de ura altor oameni se desfăşoară anul acesta cu respectarea măsurilor de distanţare socială impuse de urgenţa sanitară prin care trece întreaga lume. Pentru prima oară, drumul dintre cele două foste lagăre ale morţii va fi rememorat doar virtual, dar încărcătura emoţională este, poate, chiar mai puternică decât în anii trecuţi. Contextul actual ne face să conştientizăm, o dată în plus, că viaţa este bunul cel mai de preţ al tuturor”, se arată în mesajul lui Ludovic Orban. 

„Trăim astăzi într-o lume a globalizării, în care oamenii au învăţat să accepte diversitatea. Stigmatizarea pe orice criteriu, etnic, social, cultural sau religios nu este compatibilă cu o societate civilizată şi nimic nu poate justifica intoleranţa faţă de ceilalţi, ura socială sau antisemitismul.

Societatea românească, marcată şi ea în secolul trecut de atrocităţile Holocaustului, funcţionează acum după regulile democraţiei, nediscriminării şi combaterii oricărei forme de ură, xenofobie, antisemitism sau rasism şi vom rămâne ferm angajaţi pe acest drum. Aducem un omagiu victimelor Holocaustului şi suntem solidari cu cei care au supravieţuit acelor orori. Cu îndurerare şi respect pentru suferinţa lor, ne rugăm pentru toţi”, completează sursa citată. 

Cu un mesaj a venit şi vicepremierul Raluca Turcan. „#NeverMeansNever este despre adevăr, despre respingerea minciunii, a dezinformării, a nepăsării, a banalizării sau a interpretărilor tendenţioase. Ele pot fi respinse doar dacă ştim cu adevărat ce s-a întâmplat. Un regim politic extremist a uitat de valori precum umanitate, iubire, compasiune – mai precis a desconsiderat viaţa umană”, a scris pe Facebook Raluca Turcan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite