Meritocraţia – ca o fată frumoasă

Trăim într-un prezent tulbure şi alert, cu sisteme de valori torsionate, cu false modele şi cu foarte multă ipocrizie. Non-valoarea, împachetată strălucitor, este prezentată adesea ca virtute, iar criteriile de accedere pe scara politică ţin mai degrabă de avere decât de merit.
Valori "DISTORSIONATE", nu torsionate...
Foarte pertinente observațiile. Sper că ați reușit să strîngeți semnăturile necesare pentru a candida ca independent. Fără a vă cunoaște în detaliu prioritățile sau opțiunile doctrinare, m-aș bucura totuși să avem mai mulți oameni ca dvs. în Parlament.
Asa cum ziceti sunteti idealista si pe deasupra nu va pricepeti la oameni. Meritocratia in administratie publica se creaza in administratie publica nu in muzica, matematica sau astronomie. Pe linga cunostiinte solide de drept administrativ iti trebuie si cunostiinte de contabilitate bugetara economie si management public. Toate astea se pot invata teoretic insa ce va lipsi unui nou administrator ii experienta administrarii unui urias care depaseste in dimensiuni patrimoniul fiecaruia din locuitorii localitatii administrate si care in plus nu este proprietatea respectivului administrator. Alegerea lui Frittz poate avea rezultate bune deoarece omul a acctivat in domeniu, a lui Clotilde nu fiindca asta a facut opozitie nu constructie in administratie publica iar actiunea ei va fi discreditarea lucrurilor bune facute de administratia anterioara si mai putin ameliorarea celor rele de care vor profita adeptii ei politici. In plus iti trebuie empatie pt cei condusi ceea ce lipseste total celor ce conduc acum. Pe joianis nu l intereseaza decit alegerile coûte que coûte si sa jigneasca in permanenta o buna parte din populatia tarii cu o nesimtire nemaiintalita in istorie doar poate la talibani. Sica mandolina nu i in stare sa dea un raspuns serios la intrebari grele. Catzu administreaza finantele tarii ca sa faca in ciuda PSD ului nu in beneficiul tarii vrea sa arate ca face ce vrea muschii lui.
Toti fostii parlamentari cu CV urile lor pe care nu le apreciati de loc sunt bine mersi directori generali prin multinationale. Afacerile mari cer oameni cu relatii si cu anvergura care au avut acces la date despre dezvoltarea viitoare a tarii despre trendurile internationale si alte asemenea. Daca gestionati un butik intr o baraca de tabla intr un cartier de blocuri nu aveti bani ca sa va permiteti sa angajati un fost parlamentar eventual daca vreti sa ttransformati baraca intr un mall pe 10 Ha atunci faceti un plan de afaceri si abordati un fost parlamentar ca partas la afacere ca sa scurtati perioada de obtinere a avizelor si asigurare a surselor de aprovizionare. Nu va ganditi la sopaga si alte asemenea. singura lui aparitie in birourile necesar a fi parcurse ii suficienta sa accelereze treaba.
Cand nu intelegi complexitatea vietii sociale si mai ales politice, te agati de cate un aspect. In acest caz, meritocratia, redusa la, citez: "Meritocraţia - ca recunoaştere a profesionalismului şi a performanţelor". In primul rand, aceasta recunoastere nu ti-o asigura nici CV-ul, plin de studii si cursuri post-universitare si nici diplomele. Ci, daca esti in stare sa raspunzi la cerintele deloc generale momentului din societate, ci punctuale, definite de partida politica de la guvernare. Iar una din aceste cerinte este intotdeauna urmatoarea "esti cu noi, sau cu ceilalti?". Daca nu esti cu noi, poti sa fii si laureat al premiului Nobel in meseria ta, ca nu esti omul potrivit in niciun loc. Sa va dau numai cateva exemple: un Ponta, care a dovedit ca este un prim-ministru bun, pentru ca in mandatul sau Romania a urcat economic, dupa 6 ani de recesiune, nu este recunoscut ca bun de adversarii sai politici, dispusi sa sustina alte personaje, in timpul mandatelor carora s-a inregistrat cea mai grava recesiune.Sau un ministru de finante, sau al muncii, in timpul carora s-au majorat pensiile si salariile, in conditiile cresterii economice si a unui deficit de sub 3%, confirmat si de Eurostat, precum Teodorovici, este dezavuat acum, cand se promoveaza figura unui incompetent, precum Catzu, ale carui apelari la credite, pentru "finantarea" deficitului prognozat la 10% in acest an au atins limite de neinchipuit. Teoretic, da! Aveti dreptate! E nevoie de omul potrivit in fiecare loc din administratia publica si nu la locul potrivit, pentru ca asta deja presupune ca trebuie sa-i cauti locul potrivit fiecarui om, ceea ce elimina, ca idee, concursurile, in care cerinta e inversata, Trebuie gasit omul potrivit pentru locul respectiv. Dar criteriul meritrocratiei, daca este la mana guvernului, adica a angajatorului - stat, mereu va fi subiectiv si denaturat politic, sau chiar si numai pe motive mai marunte, precum nepotismul. Mai pe scurt: important este cel ce defineste creiteriile de meritrocratie cerute intr-o anumita speta si nu care sunt cele prezentate de candidati, pentru ca exista mereu pericolul ca performantele acestora sa nu fie recunoscute, sau sa fie ignorate de angajator.