Meleşcanu: Băsescu nu a cerut listă, ci numele ofiţerilor acoperiţi în Guvern; nume înseamnă mai multe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al SIE Teodor Meleşcanu a declarat, vineri, că este adevărat că preşedintele Traian Băsescu nu a cerut serviciului o listă a ofiţerilor acoperiţi din Guvern, dar i-a cerut numele acestora, iar "numele înseamnă mai multe persoane" şi de aceea el a vorbit despre o listă.

Întrebat în legătură cu acuzaţiile care i-au fost aduse de şeful statului, că a minţit când a spus că i-a fi cerut lista cu ofiţerii acoperiţi, Teodor Meleşcanu a precizat: "Din punctul de vedere al listei aşa este, este corect, preşedintele nu a cerut o listă, mi-a cerut numele celor care sunt ofiţeri acoperiţi în Guvern. Numele înseamnă mai multe persoane, de aceea m-am referit la o listă a ofiţerilor acoperiţi".

El a arătat că preşedintele i-a cerut să îi comunice dacă în Guvern există ofiţeri acoperiţi ai SIE sau foşti ofiţeri, fără să treacă vreun nume.

"S-a cerut să se comunice dacă în guvern există ofiţeri acoperiţi ai SIE sau foşti ofiţeri acoperiţi ai SIE şi să se comunice perioada în care să fi făcut parte din serviciu. Nu a trecut nume", a precizat Meleşcanu.

Întrebat în legătură cu faptul că preşedintele Traian Băsescu a spus că este o situaţie fără precedent ca şeful SIE să refuze să dea informaţii preşedintelui, Meleşcanu a spus: "Nu cred că este fără precedent. Ceea ce caracterizează serviciile a fost reforma lor şi respectarea legalităţii în desfăşurarea legalităţii. Răspunsul meu nu a fost un răspuns de refuz faţă de preşedinte, pentru că nici nu se pune problema, având în vedere poziţia noastră în stat, a fost un răspuns al Serviciului de Informaţii Externe care a precizat cu claritate că potrivit prevederilor legale asemenea date nu pot fi emise nimănui în niciun fel".

El a mai spus că serviciile nu s-au implicat în lupta politică şi singura lor preocupare este să ofere informaţii persoanelor care beneficiază de aceste informări - preşedintele, primul ministru, miniştrii, preşedinţii celor două Camere - pentru a lua decizii corecte.

Meleşcanu a mai precizat că preşedintele Traian Băsescu, în calitatea pe care o are de preşedinte al CSAT, poate să primească informaţii de la toate serviciile de specialitate ale României.

Teodor Meleşcanu a arătat că în ultimele 72 de ore a existat o dezbatere intensă pe toate posturile de televiziune în legătură cu subiectul aşa-zişilor ofiţeri acoperiţi şi că, din punctul lui de vedere, această temă s-a încheiat.

"Din punctul meu de vedere, toate aceste declaraţii politice nu ajută niciun fel la clarificarea disputei care există între Traian Băsescu şi Victor Ponta şi, dacă există asemenea probleme, ele trebuie soluţionate de organele competente ale statului român”, a mai spus Meleşcanu.

El a adăugat că, dacă există idei privind o dezvoltare sau o ameliorare a statului şi regimului de funcţionare a serviciilor de informaţii, acestea trebuie discutate în Parlament.

El a mai spus că din disputa dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta pierd toţi românii şi că "acest delir aproape şi această manipulare" trebuie să înceteze.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, că nu i-a cerut fostului director SIE Teodor Meleşcanu liste cu ofiţeri acoperiţi, cum susţine acesta, ci l-a întrebat, în scris, dacă în Guvern sunt actuali sau foşti ofiţeri SIE şi dacă aceştia au fost "specializaţi".

"Nu am cerut niciodată o listă a ofiţerilor acoperiţi, nu aş face acest lucru, pentru că nu ai de ce să întrebi, pe mine mă interesează informaţia, nu am cerut nicio listă, documentul arată că domnul Meleşcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică", a spus Băsescu.

El a subliniat că în conformitate cu Legea 182/2002 preşedintele României are acces la informaţii secrete de stat. "Preşedintelui nu i se pot refuza informaţii secret de stat. Probabil domnul Meleşcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţeri acoperiţi", a spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite