Meleşcanu, contrazis de specialişti: Franţa spune că nu e bine ca SUA să mute Ambasada la Ierusalim, Marea Britanie la fel, numai MAE spune că e bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Externe. FOTO gov.ro
Ministrul Afacerilor Externe. FOTO gov.ro

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a declarat că, în opinia sa, decizia SUA de a muta ambasada lor de la Tel Aviv la Ierusalim „este un element încurajator“. Pe de altă parte specialiştii nu au o poziţie similară cu a lui Meleşcanu, fiind mai degrabă de acord cu poziţiile exprimate de statele europene care nu văd cu ochi buni această mutare.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost întrebat, vineri, de jurnalişti, cum comentează decizia preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, şeful diplomaţiei române spunând că, în opinia sa, decizia SUA este un element încurajator. „Decizia anunţată de SUA este, după părerea mea, un element încurajator pentru că preşedintele Trump dă foarte clar semnalul, în afară de problema mutării ambasadei, în legătură cu dorinţa SUA de a se implica în găsirea unei soluţii şi mai ales subliniază faptul că în ceea ce priveşte situaţia Ierusalimului, situaţia celor două state din regiune, acestea vor face obiectul unor negocieri şi în urma soluţiilor care vor fi găsite între ele se va definitiva şi statutul juridic al celor două state şi al Ierusalimului“, a afirmat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, potrivit News.ro

„Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi specialişti pe tema poziţionării liderului diplomaţiei române faţă de decizia Washingtonului privind Israelul. Întrebat dacă discursul lui Teodor Meleşcanu nu contrazice poziţia liderilor UE, care au recomandat SUA să „evite“ decizia de a muta ambasada, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat: „Da, e o diferenţă de nuanţă. Pe de o parte, procesul de pace din Orientul Mijlociu depinde de un rol de broker onest din partea SUA. Dacă dincolo de declaraţiile preşedintelui Trump există şi o strategie pentru a chema părţile implicate la negocieri în vedere aunui compromis, atunci situaţia va fi în regulă. Dar dacă afirmaţiile preşedintelui generează mai multe motive de tensiune, sigur că poate apărea un regres. Orice gest politic trebuie gândit“.

Analistul politic Ştefan Popescu tratează cu ironie afirmaţia lui Teodor Meleşcanu. „Franţa, care are cea mai mare expertiză pe Orientul Mijlociu, spune că nu e bine ca SUA să mute Ambasada la Ierusalim, Marea Britanie spune că nu e bine, Germania spune că nu e bine, numai MAE spune că e bine. Poate că specialiştii români înţeleg mai bine dosarul respectiv. Decizia anunţată de Donald Trump pune în pericol securitatea statului Israel“, a declarat Ştefan Popescu pentru „Adevărul“.

Analistul politic detaliază: „Cred că preşedintele SUA nu trebuia să ia decizia de a muta ambasada, în pofida legii votate de Congresul Sua în 1995. O asemenea decizie, în acest context delicat, nu trebuia luată fără cosnultarea marilor actori regionali cu interese directe în zonă, printre care şi Turcia preşedintelui Erdogan. A fost o decizia pripită a preşdintelui, care nu cred că a avut o consultare serioasă cu Departamentul de Stat“. Pe de altă parte, secretarul de stat american Rex Tillerson a anunţat că Departamentul de Stat al SUA va începe „imediat“ pregătirile pentru a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

Avertismentul UE

Uniunea Europeană l-a avertizat, marţi, pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, să evite decizia de a transfera Ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim.„Orice acţiune care ar submina eforturile diplomatice" în sensul coexistenţei în pace a două state, israelian şi palestinian, „trebuie pur şi simplu evitată“, a declarat marţi Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite