Deutsche Welle: „Premieră în România, un MCV supravegheat de autorităţile române, prin colaborarea dintre Guvern şi CSM“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deutche Welle: Victor Ponta şi Robert Cazanciuc colaborează cu CSM, pentru instituirea unui MCV intern FOTO: Facebook
Deutche Welle: Victor Ponta şi Robert Cazanciuc colaborează cu CSM, pentru instituirea unui MCV intern FOTO: Facebook

Deutsche Welle a publicat marţi un articol în care face referire la decizia comună a premierului Victor Ponta, a  noului ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi a CSM, de a institui un  MCV intern, care va  supraveghea reforma judiciară.

Deutsche Welle citează un comunicat al CSM privind crearea unui grup de monitorizare din care să facă parte ”reprezentanţi ai tuturor puterilor în stat, ai asociaţiilor profesionale şi ai societăţii.”

Noutatea rezultă din faptul că activitatea acestui MCV românesc se substituie Comisiei înseşi.

De asemenea, este menţionat că această decizie se bazează pe o idee mai veche, publicată în rapoartele Comisiei Europene prin care se trasnferă asumarea unor exigenţe din sfera autorităţilor exterioare către factorii decizionali din România.

Publicaţia germană punctează că este o premieră pentru ţara noastră să aibă un organism învestit cu “cu scopul exclusiv de a urmări punerea în aplicare a reformelor descrise de rapoartele periodice ale Comisiei Europene”

În articol se specifică faptul că reuşita demersului este condiţionată de renunţarea la “jocul partizan”, întrucât membrii executivului, ai parlamentului şi ai puterii judecătoreşti, din toate partidele şi orientările trebuie să fie dispuşi să colaboreze.

Deutsche Welle mai scrie că Parlamentul de la Bucureşti ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă înţelepciune să ţină cont că MCV-ul nu priveşte USL, la fel cum, în urmă cu un an, nu privea PDL. Se sugerează faptul că s-a fi impus de multă vreme un acord transpartinic în relaţia României cu Uniunea Europeană, prin  iniţiativa unei comisii parlamentare, care să monitorizeze reforma judiciară.

În concluzie, se arată că grupul alcătuit după modelul anunţat, este superior faţă de propunerea unei comisii parlamentare, pentru că va include persoane pe deplin competente, nu doar bine intenţionate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite