Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă. Se redeschid mall-urile, dar fără restaurante şi locuri de joacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat si Klaus Iohannis
Raed Arafat si Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat marţi cu premierul Ludovic Orban, cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu mai mulţi miniştri noile măsuri de relaxare de la 15 iunie. Şeful statului susţine că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu mai puţine restricţii. „Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili!”, a îndemnat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis:

Aş începe cu partea pozitivă, cu măsurile de relaxare. Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Adică unele dintre restricţiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie.

După 15 iunie, se vor putea redeschide:

  • mall-urile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă.
  • vor fi posibile evenimente private – atenţie, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanţi, în speţă 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior şi 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior.
  • va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădiniţelor şi creşelor private.
  • va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanţare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătăţii.
  • va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – atenţie, exterioare – cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispoziţia celor care sunt interesaţi.  

Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv la autoizolare, au ocupat un spaţiu destul de lung în discuţia şi în analiza noastră. Este important ca uşor-uşor să renunţăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem şi noi, în România, să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relaţia cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic - mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile.

Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulţi concetăţeni de-ai noştri. Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenţie comunicările de la nivelul Uniunii Europene şi acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacţiona imediat şi noi.

Starea de alertă – având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internaţi în spitale, faptul că şi ultimul weekend de relaxare totuşi s-a simţit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Sigur, vor fi mai puţine restricţii propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.

Gândiţi-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanţarea, portul măştii în interior - extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înţelegem că vor rămâne în continuare.

Evident, Guvernul va dezbate în şedinţă de guvern această chestiune, dar, repet: măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puţine decât sunt acum în vigoare.

Şi, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă. Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili! Gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - şi am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei.

Vreau să subliniez în mod expres: Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la o răspândire foarte limitată a acestei epidemii. Aţi urmărit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune că, fără aceste măsuri, în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese.

Faptul că am impus noi, în România, din timp aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei cât de mult s-a putut controla. Stimaţi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!

***

Ştirea iniţială:

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marţi, 9 iunie a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

La finalul şedinţei, preşedintele Iohannis susţine o declaraţie de presă.

Autorităţile ar urma să ia din 15 iunie noi măsurile de relaxare, fiind aşteptate redeschiderea mall-urilor, acces şi în interiorul restaurantelor.

De asemenea, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a cerut Guvernului eliminarea restricţiilor de călătorie din data de 15 iunie, începând cu deplasările în ţările vecine, considerând că orice prelungire a măsurii de autoizolare după întoarcerea din vacanţele programate în ţările din Balcani nu ar avea nicio justificare după această dată, iar începerea sezonului turistic extern nu mai poate fi amânată.

Totodată, patronatele din turism au cerut Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, ca restaurantele să intre în 15 iunie în faza a doua de relaxare, şi anume redeschiderea interioarelor, în caz contrar existând riscul ca numărul estimat al şomerilor din HoReCa să urce de la 30%, cât este estimat acum, la 40%.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, declara luni seară că nu se poate vorbi despre o relaxare totală a măsurilor de prevenire a infecţiilor cu coronavirus, având în vedere că nu există încă o scădere constantă a numărului de cazuri noi. "Dacă lăsăm totul şi spunem că totul se întoarce la normalitatea de înaintea virusului, eu cred că aici comitem o greşeală majoră pe care s-ar putea să o plătim foarte serios", consideră el.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirma că este posibil ca starea de alertă să rămână în vigoare şi după 15 iunie, ţinând cont de evoluţia epidemiei după relaxarea măsurilor restrictive privind prevenirea răspândirii coronaviursului. Declaraţiile sale au provocat reacţii vehemente ale opoziţiei, care a anunţat că nu va vota o prelugire a stării de alertă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite