Mascaradă totală în Parlament: circ în loc de audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audierea miniştrilor PNL - vechi şi noi în acelaşi timp -  n-a avut nicio miză: liberalii au mimat implicarea, în timp ce social-democraţii l-au pus din nou la zid pe Florin Cîţu, titularul de la Finanţe, client vechi al atacurilor PSD. De pe margine, USR a acuzat blatul PSD-PNL care a blocat alegerile în două tururi.

Miniştrii PNL au fost respinşi pe bandă rulantă în prima zi a audierilor din Parlament. Singurul aviz pozitiv l-a primit generalul Nicolae Ciucă, titularul de la Apărare. În rest, dezbaterile din Parlament s-au rezumat la atacuri la persoană, glume şi poziţionări politice greu de explicat.

Florin Cîţu, propunerea pentru Finanţe, a fost primul audiat, fiind ministrul cel mai atacat. Social-democraţii au insistat cu întrebarea referitoare la creşterea pensiilor şi salariilor de la 1 septembrie, în condiţiile în care liberalii sunt din ce în ce mai evazivi privind această măsură. Pe toată durata şedinţei, Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, l-a ironizat pe reprezentantul PNL şi s-a certat cu alţi liberali.

Rachetele Patriot, „nişte fiare”

Eugen Teodorovici FOTO Mediafax

Teodorovici l-a acuzat că a plătit anticipat două miliarde de lei pentru rachetele Patriot şi astfel a majorat deficitul pe anul trecut „Mai mult, rachetele. Aş fi avut o expresie, dar mă abţin, că iar o daţi cu ruşii, cu astea. Domnule, pentru mine contează ţara asta. Niciuna din aceste ţări din afara graniţelor nu contează, că e Rusia, că e America, că e China, oricine, nu contează. Dumneavoastră îmi invocaţi un contract comercial în defavoarea interesului naţional. Puteaţi să discutaţi, că iau moca de la ei, adică mă costă miliarde nişte fiare, nişte fiare! Adică nu puteam să plătesc în februarie avansul la rachete, adică se supăra cineva sau cei care trebuia să încaseze anumite facilităţi”, a precizat social-democratul.

Însă USR a fost partidul care a fost cel mai dur cu liberalii, pe care i-au acuzat de înţelegere cu PSD, din moment ce au fentat adoptarea mai multor legi. „Implementaţi aceeaşi tactică ca şi PSD, vă e teamă de alegeri. Suntem într-o criză politică pentru că nu aţi vrut locale în două tururi. Vedem un blat politic cu PSD. Când veţi face un blat pentru cetăţeni, pentru digitalizarea administraţiei?”, l-a întrebat Cosette Chichirău, care l-a anunţat pe Florin Cîţu că nu îl va vota. De altfel, Ludovic Orban i-a anunţat pe miniştrii liberali de dinainte de audieri, într-o şedinţă cu uşile închise, că vor fi luaţi la ţintă de USR, partid nemulţumit de modul în care decurge calendarul pentru anticipate.

Aviz negativ de la comisii au mai primit şi Costel Alexe, propunerea pentru Ministerul Mediului, şi Marcel Vela, propunerea pentru Ministerul Afacerilor Interne. Vela a fost criticat la audieri pentru faptul că a promovat ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte anticipatele. Şerban Nicolae l-a acuzat direct că prin această ordonanţă e încurajat traseismul electoral, dar ministrul a evitat să răspundă.

Cazul UDMR

La audierile din Parlament, în majoritatea comisiilor reprezentanţii ALDE au ales să nu se pronunţe în momentul votului. În schimb, curios este cazul UDMR. Partidul condus de Kelemen Hunor a votat trântirea Guvernului Dăncilă, apoi a contribuit la instalarea Guvernului Orban, pentru ca trei luni mai târziu să fie bază a demiterii Guvernului Orban. La audierile de luni, maghiarii au dat aviz pozitiv pentru miniştrii liberali.

Orban anunţă data alegerilor

Ludovic Orban a anunţat data probabilă a alegerilor locale, aceasta fiind 14 iunie. „Primarii m-au întrebat când estimez că vor fi organizate alegerile locale şi am răspuns că cel mai probabil în data de 14 iunie şi am prezentat argumentele. Pe 31 şi pe 7 fiind sărbători creştine, Rusaliile, ar fi o impietate să organizez alegeri când sunt sărbători creştine, aşa ceva nu se face şi atunci termenul de 24 mai este un termen destul din scurt şi e cu mult înaintea încheierii mandatelor, aşa că cel mai probabil va fi data de 14 iunie”, a precizat Orban. În cazul în care se ajunge la anticipate, 14 iunie va fi şi ziua în care vor avea loc parlamentarele. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite