Mărul otrăvit. Îl va muşca Dacian Cioloş?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciolos iohannis

Va muşca Dacian Cioloş din mărul otrăvit al preşedintelui Iohannis? Şahul politic dat ieri, de către Rodrigo Borgia de Cotroceni, lui Dacian Cioloş, poate duce în urma a două trei mutări politice, la un mat de toată frumuseţea dat USR Plus.

În primul scenariu, puţin plauzibil, dacă desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat la funcţia de premier, a fost una sinceră, asumarea guvernării de către USR Plus, în această iarnă, este sinucidere politică curată pentru tânărul partid politic.

Un guvern condus de Dacian Cioloş va avea o durată de viaţă scurtă, până la ieşirea ghioceilor, dând în primăvară un motiv excelent pentru PNL şi PSD de a reînnoda o coaliţia majoritară în Parlament - USL 2.0.

Creşterea preţurilor la utilităţi, creşterea euro în raport cu moneda naţională, scumpirile în lanţ preconizate şi mai ales criza sanitară în care am intrat sunt ingredientele unei guvernări aproape imposibile pentru Dacian Cioloş.

În al doilea scenariu, mutarea făcută de Rodrigo Borgia de Cotroceni este excepţională, preşedintele aşteptând ca Dacian Cioloş şi USR Plus să muşte din mărul otrăvit amplasat în Palatul Victoria.

Să fim bine înţeleşi: Klaus Iohannis nu va ierta USR Plus pentru faptul că i-a dărâmat prin vot guvernul său în Parlament. Mai mult decât atât, liderii PNL îşi doresc să rămână la guvernare fiind cuprinşi de mirajul fondurilor provenite din PNRR - Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de la nivel de comunicare publică a marilor reuşite şi până la gestionarea unor fonduri provenite prin intermediul companiilor de consultanţă.

PSD şi AUR, chiar dacă din punct de vedere electoral ar câştiga puncte bune dintr-o eventuală guvernare Cioloş, nu au cum să explice electoratului lor, ostil total ideilor progresiste asumate de către USR Plus, că vor susţine un asemenea proiect, prin urmare, susţinerea cabinetului Cioloş poate veni doar din zona liberală, unde „surpriză” Florin Cîţu a declarat aseară fără echivoc următoarele: „Există o majoritate USR, PSD, AUR care s-a unit, eu cred că nu sunt atât de cinici să fi dat o majoritate fără să aibă o soluţie de premier. Noi vom încerca să facem o altă majoritate. PNL îşi asumă guvernarea şi vom încerca să facem majoritate în perioada următoare”.

Prin urmare, nominalizarea lui Dacian Cioloş realizată de către Iohannis, trebuie privită strict în cheia unei propuneri politice indecente şi otrăvite pentru USR Plus şi atenţie, şi din perspectiva unui tempo politic acordat lui  Florin Cîţu şi liderilor PNL pentru a recupera din cei 40 de parlamentari care au semnat moţiunea de susţinere - Ludovic Orban prim-ministru.

Cu siguranţă, după ce Dacian Cioloş nu va reuşi să formeze o coaliţie majoritară, premierul Klaus Iohannis va veni cu omul său, susţinut de gruparea liberală. 

Din tot acest joc, USR Plus poate ieşi foarte bine dacă alege cartea opoziţiei. Până în 2024 poate fi alternativa PNL pentru electoratul de dreapta şi după părerea mea se vor putea bate de la egal la egal cu PNL iar Dacian Cioloş, un candidat cu şanse reale de a intra în turul al doilea de scrutin, cu o importantă susţinere externă, direct din Palatul Elysee.

Mai mult, mirajul comunicării binefacerilor provenite din fondurile PNRR - Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în care atât de mult cred liderii PNL, nu va aduce bunăstare imediată în buzunarele românilor şi nici nu va umple imensul gol al speranţelor sociale şi economice apărute în societatea noastră în ultimii ani, prin urmare, intrarea în opoziţie a USR Plus şi neasumarea guvernării de către Dacian Cioloş ar fi răspunsul de excepţie dat lui Rodrigo Borgia de Cotroceni.

Cine va fi viitorul premier al României? Să nu mai cădeţi în capcana Clujului şi a grupurilor de influenţă din zona Cluj, dar irelevante în actualul context politic naţional. Nu va fi nici Emil Boc, nici Rareş Bogdan. Klaus Iohannis nu va uita niciodată cine a cărat geanta Elenei Udrea în detrimentul susţinerii sale în 2014 şi nici joculeţele de putere de pe Valea Someşului, din sufrageriile clujene. 

La încălzire se pregătesc Nicolae Ciucă şi Florin Cîţu, doi oameni apropiaţi de cercurile de influenţă americane, dacă Iohannis nu va veni cu o variantă surpriză, cu adevărat tehnocrată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite