Marţea neagră a liberalismului românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dl. Liviu Dragnea a folosit cum nu se poate mai bine, atât în favoarea sa cât şi în aceea a partidului al cărui preşedinte este, cele trei săptămâni ce au trecut de la alegerile locale.

Prin câteva acţiuni abil plănuite, dl. Dragnea a făcut astfel încât le-a învederat membrilor de partid că se ţine pe mai departe foarte bine-n şa şi că prezenţa sa la vârf reprezintă o garanţie că PSD va fi pe mai departe jupânul politicii româneşti.

Iată o scurtă enumerare a acestor fapte:

Îndată după data de 5 iunie, dl. Dragnea şi-a pus în practică proiectul personal în urma căruia dl. Valeriu Zgonea a fost eliminat de la şefia Camerei Deputaţilor.

În al doilea rând, se cuvine observat că alungarea d-lui Zgonea a fost gestionată în aşa chip de dl. Dragnea încât preşedintele PSD a tăiat scurt şi, din câte se pare, eficient poftele de mărire, dar şi de revenire în prim-planul vieţii politicii româneşti ale d-lui Victor Ponta. În fapt, Liviu Dragnea a spus un dur, un răspicat şi partinic NIET dorinţei acestuia de a se aşeza pe scaunul de pe care a fost evacuat dl. Zgonea. Fostul premier pierzându-şi imediat după aceea starea euforică ca şi locvacitatea ce-l cuprinseseră brusc cu vreo două-trei săptămâni înainte de alegeri. O vreme în care e foarte posibil să fi fost lăsat, ba poate chiar manipulat de dl. Dragnea însuşi să zburde-n voie. Totul doar pentru a-i fi folosită în scop electoral popularitatea de care, fără îndoială, dl. Ponta se bucură încă. Aceasta pentru simplul fapt că guvernul condus de domnia-sa le-a dat românilor cam toate pomenile ce se puteau da, iar dl. Cioloş nici dacă ar vrea nu ar mai avea de unde să mai scoată bani spre a-şi asigura şi el măcar o brumă de popularitate.

în al treilea rând, înţelegând foarte bine că nu e tocmai indicat ca PSD-ul să se folosească de avantajul său parlamentar spre a obţine căderea guvernului tehnocrat, dl. Dragnea şi fidelii săi au pus, în schimb, la cale un plan prin care să-i facă Executivului viaţa din ce în ce mai grea. Un prim punct fiind reprezentat de blocarea marţi de către Senat a abilitării Executivului de a emite ordonanţe de urgenţă pe durata îndelungatei vacanţe parlamentare. Decizie aparent, numai aparent, îndulcită miercuri de Camera Deputaţilor care a limitat drastic domeniile în care Executivul va putea emite ordonanţe.

Şicanarea premierului şi a miniştrilor săi, operaţiune care e de aşteptat că se va amplifica la toamnă, a fost ea hotărâtă, în bună parte, în scop electoral. Aceasta fiindcă limitarea acţiunilor guvernamentale va fi decontată la alegerile din iarnă de PNL. Partid pe care marea majoritate a electoratului îl consideră pe mai chezaşul politic al Executivului. Chiar dacă declaraţiile făcute nu mai departe decât marţi de doamna Gorghiu şi de dl. Blaga au încercat din nou şi la fel de neconvingător ca de obicei infirmarea respectivei percepţii publice  

Din păcate, pe zi ce trece PNL se dovedeşte din ce în ce mai incapabil să iasă din vria în care a intrat încă de la începutul primăverii. O vrie care s-a accentuat după eşecul de la alegerile locale. Eşec pe care pe mai departe nerecunoscut şi cu atât mai puţin asumat de d-na Gorghiu şi nici dl. Vasile Blaga.

Soluţiile de salvare de la înec întrevăzute de cei doi co-preşedinţi sunt care mai de care mai neinspirate. Iată că Dl. Cioloş a refuzat tot marţi – oare a câta oară?- oferta celor doi de a se înscrie în partid, înţelegând, probabil, că o plănuită repetare a experienţei Stolojan şi a liderului importat e lipsită azi de minime şanse de izbândă.

Şi pentru ca data de 21 iunie să poată fi catalogată drept o adevărată marţe neagră a liberalismului românesc, iată că în aceeaşi zi a fost lansată informaţia că liberalii ar pregăti fuziunea cu UNPR-ul. Partidul pe veci condamnat să poarte stigmatul imoralităţii preşedintelui său fondator Gabriel Oprea şi pe care nu prea a avut cum să îl deparaziteze de nenumăraţii lui păduchi politici, chiar dacă ar fi vrut să facă asta, dl. Valeriu Steriu.

Cum vor putea explica d-na Gorghiu şi dl. Blaga membrilor de partid dar şi electoratului presupus a fi de dreapta decizia de a fuziona cu un partid naţionalist de stânga?  Cum ne vor putea cei doi convinge că o atare decizie e parte a procesului de reformare început îndată după manifestaţiile de stradă de după tragedia din clubul Colectiv? Sunt întrebări la care aşteptăm răspunsuri în zilele următoare.  După cum aşteptăm şi răspunsuri din partea ipocritei doamne Gorghiu şi a fesenistului Blaga despre cum se reflectă pretinsa reformare în asocierea murdară dintre PNL şi PSD atunci când e vorba de votat privilegii pentru parlamentari.     

                        

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite