Marko Bela recomandă noului Guvern să-şi revadă poziţia privind UMF Târgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul UDMR Marko Bela crede că este dificil pentru Uniune să susţină un guvern care promite, ca primă măsură, anularea unei HG privind drepturile minorităţilor şi cere ca noul Executiv să-şi revadă poziţia faţă de UMF Târgu Mureş.

"Susţinerea Guvernului este o decizie a grupurilor parlamentare. Probabil că înainte de vot, luni, o să mai avem o şedinţă cu grupurile parlamentare şi acolo să finalizăm poziţia noastră. Dar este cam greu să votezi un guvern care îţi promite, ca primă măsură, de exemplu, anularea unei Hotărâri de Guvern privind drepturile minorităţilor", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Deva, senatorul UDMR Marko Bela.

El a adăugat că în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Guvernul a respectat Legea învăţământului.

"Am mari regrete că s-au trezit atât de mari respingeri şi împotriviri faţă de o solicitare justă şi legală, ca şi în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să se aplice acele dispoziţii ale legii care ar conferi atribuţii decizionale acelor cadre didactice care predau în limba maghiară. Atât şi nimic mai mult", a spus Marko Bela.

El a explicat că Guvernul nu a făcut altceva, prin acea hotărâre, decât a impus aplicarea legii.

"Eu consider că responsabilitatea respectării drepturilor minorităţilor, cele constituţionale şi cele legale, revine, cu tot respectul, nu Senatului unei universităţi, ci guvernanţilor, Guvernului şi instituţiilor statului. Guvernul trebuie să vegheze asupra respectării legii în orice domeniu, inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor", a afirmat Marko Bela.

Senatorul UDMR a spus că viitorul guvern ar trebui să-şi "revadă" poziţia faţă de UMF Târgu Mureş pentru ca România să nu asiste la "o premieră extrem de tristă" în care sunt anulate drepturi câştigate deja de către minorităţi.

"Eu aş recomanda celor care vor veni la Guvern, săptămâna viitoare, dacă vor primi votul de învestitură, să-şi revadă poziţia privind UMF, fiindcă relaţiile interetnice, convieţuire interetnică bună nu este responsabilitatea UDMR, a unei anumite formaţiuni politice, ci este răspunderea tuturor celor care şi-au asumat un rol politic", a spus Bela.

"Eu sper foarte mult că totuşi îşi vor revedea această poziţie, pentru că altfel vom avea o premieră extrem de tristă în România, şi anume anularea unor drepturi deja dobândite. Până acum, în România, în aceşti 22 de ani de după 1989, mai încet sau mai repede, cu paşi mai mici sau mai mari, am lărgit condiţiile şi drepturile minorităţilor. Ar fi o premieră în România, foarte tristă şi foarte periculoasă, să se anuleze un drept deja dobândit ", a adăugat senatorul UDMR.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că "este convenit" faptul că în prima şedinţă a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite