Marko Bela: "Nu preconizez ieşiri din Coaliţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul UDMR, Marko Bela, susţine că UDMR va rămâne pe poziţii în cadrul guvernării şi nu va vota moţiunea de cenzură anunţată pentru la toamnă.

Acesta susţine că nemultumirile din interiorul formaţiunii sunt rezolvate prin discuţii cu parlamentarii UDMR.

Adevărul: Unii parlamentari UDMR v-au reproşat că sunteţi parteneri pasivi în actul de guvernare şi vă cer să fiţi mai fermi în relaţia cu PDL. Veţi schimba strategia din toamnă?

Marko Bela: Eu nu cred că am fi parteneri pasivi. Am avut o contribuţie serioasă până în prezent la actul de guvernare şi cred că mergem în sensul reformei. UDMR a militat pentru descentralizare, iar primul pas - descentralizarea spitalelor- s-a făcut deja. Nu vom schimba strategia, dar vom dori să ne impunem pentru continuarea restructurării aparatului central şi pentru adoptarea măsurilor care privesc relansarea economică.

Aţi militat pentru descentralizare, însă aţi militat şi împotriva tăierii pensiilor, iar opinia UDMR nu a cântărit prea mult în decizia Guvernului.

La vremea respectivă am afirmat că nu suntem de acord cu reducerea pensiilor. Prin insistenţele noastre am reuşit totuşi ca pensiile minime să rămână neatinse.

Putem vorbi în prezent de o grupare a nemulţumiţilor în interiorul partidului?

Nu există o astfel de grupare. A existat un singur coleg, destul de important în formaţiune, domnul Gyorgy Frunda, care şi-a exprimat o serie de păreri critice. Există nemulţumiri pe care le lămurim în interiorul formaţiunii.

UDMR a votat disciplinat la moţiunea de cenzură trecută. Veţi proceda la fel şi la următorul demers de acest fel al Opoziţiei?

Noi, dacă vrem să părăsim acest Guvern, nu o vom face prin votarea unei moţiuni de cenzură. Nu se pune problema în prezent a plecării de la guvernare şi nu preconizez ieşiri din Coaliţie. Se pune problema dacă reuşim să mergem mai departe cu descentralizarea şi cu măsurile pe care ni le-am asumat.

Trebuie să impunem o funcţionare cât mai bună a acestui act de guvernare. Aşteptăm adoptarea descentralizării în cazul şcolilor şi adoptarea cât mai rapidă a Legii Educaţiei.

Preşedintele Traian Băsescu susţinea că, dacă PSD şi PNL vor veni cu o soluţie pentru ieşirea din criză, este disus să le dea pe mână guvernarea. Aţi putea sprijini acest guvern?

Nu cred că Traian Băsescu s-a gândit în mod serios la acestă variantă. Nu prea îmi place această practică prin care, după ce un Guvern a stat o jumătate de an, deja se caută altă formulă, dar dacă Traian Băsescu se gândeşte la altă soluţie...Noi, în general ne gândim la ideea de stabilitate. Nu analizăm scenarii, ci încercăm să păstrăm acestă stabilitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite