PNL verifică dacă Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea. Conducerea CNSAS: Mai întâi trebuie să fie validat de BEC, apoi e nevoie de 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNSAS verifică dacp Marian Munteanu a colaborat sau nu cu Securitatea. FOTO Alexandru Andreea / Mediafax
CNSAS verifică dacp Marian Munteanu a colaborat sau nu cu Securitatea. FOTO Alexandru Andreea / Mediafax

Marian Munteanu va fi verificat de CNSAS dacă a avut sau nu dosar de colaborare cu Securitatea după ce Societatea Academică Română, România Curată şi chiar PNL  au depus o cerere în acest sens, a declarat Dinu Zamfirescu, membru al CNSAS. Numai că sunt şanse infime să aflăm verdictul până în ziua scrutinului. Aşadar, PNL va trebui să decidă strict politic dacă îl retrage pe Marian Munteanu din cursa pentru Capitală.

„Probabil că există un dosar care în 2005 nu figura în arhivele CNSAS. Dosarul a venit în 2006. S-a primit astăzi înregistrarea. Este de azi din partea Societăţii Academice Române (SAR), în care solicită cam ce solicită PNL. Desigur va fi luată în discuţie în şedinţa de mâine. Se vor face diligenţelor să se ia o decizie de urgenţă. Vor fi depuse toate eforturile să se dea cât mai repede un răspuns”, a declarat Zamfirescu, la Realitatea TV.

Însă CNSAS trebuie ca Marian Munteanu să devină mai întâi candidat validat de BEC, apoi să înceapă cercetarea.  „Analiza unei cereri privind un candidat sau o candidatură are loc, în mod normal, în 30 de zile. Însă, trebuie ca acel candidat să-şi fi depus în prealabil dosarul la BEC, să fie înregistrat şi din acol moment să se verificarea. Aşadar, în mod normal e vorba de 30 de zile, dar se poate întâmpla să dureze şi mai mult. Sunt mii de candidaţi care-şi depun dosarele“, a precizat pentru „Adevărul“, Dinu Zamfirescu, membri al Colegiului CNSAS. 

Până acum, CNSAS nu a avut motive să cerceteze dosarul lui Marian Munteanu, întrucât acesta nu a mai candidat la vreo funcţie publică. Întrebat de „Adevărul“ dacă au mai fost cercetători din afara instituţiei care au cerut acces la dosarul lui Munteanu de la CNSAS, Zamfirescu a precizat că nu ştie, însă se poate verifica doar prin consultarea personală a dosarului lui Munteanu, unde, se află şi o filă unde sunt menţionaţi toţi cei care au avut acces la documente.  

Procedura la CNSAS este destul de strictă. Astfel, în cazul dosarelor care merg spre cercetare publică nu e permisă fotografierea filelor cu aparatul personal. Singurul mod în care se pot obţine documente de arhivă este prin forocopierea acestora de personalul specializat al CNSAS care are grijă să îndepărteze posibilele date cu caracter personal sau care ar afecta viaţa unor persoane aflate în viaţă. 

Cererile CNSAS a fost făcută de Societatea Academică Română şi Alianţa România Curată. Prin demersul celor două organizaţii se doreşte să se vadă dacă a avut dosar de colaborarea cu fosta Securitate. În ultimul timp, în presă au apărut speculaţii privind o posibilă colaborarea a candidatului PNL cu Securitatea  Cererea vine şi în conetxtul în care Munteanu nu a semnat declaraţia de integritate pe care toţi candidaţii trebuie să o semneze. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite