Marga: Între ministrul de Externe și președinte nu sunt relații de vasalitate

Marga: Între ministrul de Externe și președinte nu sunt relații de vasalitate

Andrei Marga, ministrul de Externe al României

Andrei Marga a declarat, la România TV, că ministrul de Externe e "legat" de președinte, potrivit Constituției, dar relația nu este una de vasalitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Prin natura funcţiei, ministrul de Externe e legat de preşedinte, şi aceasta este Constituţia şi, încă o dată, trebuie să o respectăm. Dar nu sunt relaţii de vasalitate, sunt relaţii, încă o dată, de oameni, cred, maturi, care vor să coopereze; cel puţin, aceasta va fi mereu disponibilitatea mea", a declarat Marga.

Întrebat dacă nu simte că Traian Băsescu îl vânează, ministrul de externe a spus că nu contează ce simte, "contează judecăţile".

Andrei Marga consideră că România trebuie să revină la pluralism.

"Când România a fost monologică, a eşuat; când ea a fost pluralizată, a dat rezultate. Să fim clari! Acest pluralism trebuie reinstalat în România - aceasta e convingerea mea fermă şi o spun în faţa oricui, nu e nicio problemă", a spus Marga.

În opinia ministrului, controlul asupra întregii politici externe aparține Parlamentului.
"Parlamentul are sub control întreaga politică externă. Preşedintele, conform Constituţiei - să iau termenii exacţi -, reprezintă România, semnează tratate şi numeşte ambasadorii - acestea sunt competenţele lui, deci e clar că sunt trei actori. Fără să vreau să fiu foarte polemic sau să fiu polemic, România n-a avut prim-miniştrii în ultimii ani, şi atunci preşedintele şi-a extins competenţele, şi-a extins intervenţia pe o suprafaţă mare.", a subliniat ministrul de externe.
Andrei Marga nu crede că, până acum, au apărut "fisuri în această cooperare".


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările