Marea Unire din vorbe a candidatului PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi oamenii preşedintelui PSD - consilieri români, americani şi de ale naţionalităţi- au găsit formula care să-l facă pe Victor Ponta preşedintele României. „Marea Unire” este tema campaniei electorale pentru prezidenţiale aşa cum „Mândri că suntem români” a fost tema europarlamentarelor.

„Vedeţi că iese soarele şi pe strada noastră, şi în ţara noastră. Mai avem foarte puţin , 55 de zile şi încă o bătălie de câştigat, şi vă chem pe toţi să pornim pe drumul schimbării, vă chem să fim împreună pe drumul spre marea unire a tuturor românilor”, a spus Ponta pe Arena Naţională. A dezvăluit tema sa de campanie şi în interviul dat la Adevărul LIVE cu o zi înainte de lansare. N-a dezvoltat şi ce înseamnă această Mare Unire în afară de o retorică electorală naţionalistă şi populistă, uşor de utilizat şi foarte uşor de înţeles de către popor. Marea Unire nu este, în niciun caz, un proiect de ţară adevărat. Este cel mult o lozincă, o invenţie retorică dar nu un program.

Dacă ar fi vorba despre unirea cu Republica Moldova, în clar, ar sări ca arşi atât ruşii cât şi partenerii din UE.

Rusia a şi dat un comunicat nervos după ce, la validarea candidaturii sale de la Alba Iulia, Ponta a amintit neclar că militează pentru unirea cu Moldova. Uniunea Europeană, pe de altă parte, nu are nervi pentru încă un stat naţionalist cu pretenţii teritoriale în interiorul său după Ungaria.

Marea Unire este o vorbă în vânt cât timp ţara asta nu reuşeşte, după 25 de ani de la căderea comunismului, să îşi unească regiunile istorice cu nişte drumuri mai de Doamne ajută. Marea Unire e doar un artificiu retoric cât timp dezvoltarea regiunilor acestei ţări se face la viteze diferite. Investiţile se opresc în Transilvania pentru că nicio companie sănătoasă nu investeşte într-o Moldovă din care ca să scoţi marfa produsă trebuie să urci pe munţi cu camionul.

Marea Unire este doar o găselniţă electorală atâta timp cât trenul de la Iaşi la Timişoara face 20 de ore.

Marea Unire e o glumă nesărată dacă priveşti în statisticile judeţelor şi vezi diferenţa dintre salariul mediu pe regiuni.

Dacă acest slogan va prinde, înseamnă că iar n-am înţeles, ca popor, la ce ajută alegerile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite