Marea problemă a comunicării guvernanţilor cu guvernaţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani ai socialismului dinastic, fostul dictator al României, Nicolae Ceauşescu, era înnebunit de gândul de a salva ceea ce spera el că ar mai putut fi salvat. Plănuia adoptarea unor măsuri draconice împotriva populaţiei.

De pildă, se gândea să îi mute pe toţi vârstnicii, bătrânii, pensionarii, socotiţi inutili, în sate, acolo unde plănuia să îi oblige să ia parte la muncile agricole, intenţiona ca tot restul populaţiei rămase în oraşe să mănânce la aşa-numitele circuri ale foamei pe care nomenklatura de partid primise ordin să le numească cinic cantine-restaurant.

Când am citit luni după-amiază condamnabilul, scandalosul plan pe care a avut neobrăzarea să îl propună autorităţilor , recurgând pe alocuri chiar la limbajul colocvial, directorul Institutului de Boli Infecţioase, dl. Adrian Streinu-Cercel, care nu e tocmai oricine, ci ditamai profesor universitar şi socotit o somitate în domeniul bolilor infecţioase, mi-am amintit dementul plan al lui Nicolae Ceauşescu. Gândul m-a dus automat şi la istoria cumplită, îngrozitoare a acelui Arbeit Macht Frei de la intrarea în lagărele naziste, mai ales în momentul în care am aflat cu stupoare că respectivul plan se cheamă –incredibil!- Vacanţa Mare. Mi-am amintit de toate acele cărţi şi studii de specialitate care susţin că nazismul şi fascismul sunt două religii seculare aflate într-o relaţie de inter-condiţionalitate. Sunt, cum spunea undeva Pierre Chaunu, gemeni heterozigoţi.

Preţ de câteva ore am tot sperat să ni se spună la televiziuni că planul doctorului Streinu-Cercel este un fake. O glumă proastă. Dar nu. Televiziunea Digi 24 ne-a informat că a luat legătură cu profesorul Streinu-Cercel care, după câteva ezitări şi bâlbe, şi-a asumat paternitatea producţiei cu pricina. Că nu era vorba despre cine ştie ce lucrătură malefică a Opoziţiei, deşi dl. Streinu-Cercel este socotit ca un simpatizant al PSD, în vreme de profesorul Alexandru Rafila este mai degrabă asociat cu PNL-ul, a dovedit-o faptul că Grupul de Comunicare Strategică, cel având în frunte Sfânta Treime, Vela, Dospescu, Arafat, a socotit necesar să dea un comunicat menit să respingă ideile profesorului Cercel, să le comenteze şi să încerce să aleagă grâul de neghină.

Interpretarea de texte în care s-a angajat respectivul Grup a făcut, cred, mai mult rău decât bine. Să ne mai mire că vrea să se folosească de ea d’alde Călin Popescu-Tăriceanu care se gândeşte că am avea nevoie de o moţiune de cenzură? De unde, nu e nici Dumnezeu nu cere, iar dl. Tăriceanu nu mai e decât o umbră. Util era să se dea doar o dezminţire, formulată în cei mai categorici termeni cu putinţă şi nu să se purceadă la analize. Prost gândite şi inabil formulate. Fiindcă astfel s-a alimentat ideea că imbecilitatea iscată de un moment de rătăcire a minţii profesorului Cercel are rolul unui balon de încercare. Adică. Populaţiei i se prezintă o variantă de lucru ce conţine măsuri înspăimântătoare pentru ca, mai apoi, să se aducă în discuţie şi să se impună o variantă a acestora mult mai relaxată.

Am spus şi scris în nenumărate rânduri. Nu sunt un fan al felului în care înţelege să guverneze PNL. Am acumulat din noiembrie şi până astăzi dezamăgiri nenumărate. Nu îmi place defel că guvernanţii vorbesc pe mai multe voci. Nu mi se pare deloc în folosul ţării şi al administrării situaţiei complicate a acestor vremuri că, după cât se pare, a intervenit o falie între preşedinte, premier şi câţiva dintre membrii guvernului. Nu cred că dl. Ludovic Orban ar fi tocmai infailibil. Domnia-sa şi-a dovedit clar limitele în situaţia actuală. Sunt cum nu se poate mai convins că premierul, care este deopotrivă preşedintele PNL, nu a exclus nici o clipă din acţiunile sale calculele politice. Dar cum-necum, dacă luăm drept bune cifrele oficiale, pare-se că, până astăzi, am trecut mult mai bine decât au trecut alţii prin teribila încercare reprezentată de lupta cu COVID-19. Toate acele măsuri denumite a fi de distanţare socială şi-au dovedit, în bună, în foarte bună măsură eficienţa.

Cred,însă, că trebuie să ne preocupe deopotrivă criza medicală cât şi iminenţa crizei economice. Nu se va putea să stăm la infinit în case. Sau în şomaj tehnic. Trebuie gândite şi puse în practică măsuri de relansare.

Pentru guvernanţi se anunţă zile din ce în ce mai dificile. Coarda răbdării populaţiei pare a fi întinsă deja la maximum. Deja s-au consumat tulburări, deja forţele de ordine au fost sfidate. Se semnalează incidente violente şi proteste nu doar în centrele de carantinare, ci chiar şi în spitale.

Oamenii mai au nevoie şi de veşti bune, nu doar de sfaturi referitoare la statul în casă, spălatul pe mâini şi purtarea măştii. Fiecare cuvânt, fiecare comunicat, fiece text lansat în spaţiul public de o instituţie a Statului român trebuie să facă dovada responsabilităţii maxime.

Încă două-trei gafe precum aceea reprezentată de născocirea maladivă a d-lui Streinu-Cercel şi s-ar putea să avem consecinţe catastrofale. Totul s-ar putea duce pe apa Sâmbetei. Intervenţia de ieri a preşedintelui Iohannis mi s-a părut echilibrată şi dătătoare de speranţă. Un semn bun.

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy, Zână-Măseluţă. 

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite