Marcel Opriş: "STS nu a fost implicat în fapte ilegale de alegeri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile prezidenţiale au luat sfârşit
Alegerile prezidenţiale au luat sfârşit

PSD a acuzat STS că a ajutat la fraudarea alegerilor, dar după trei ore de audieri la Comisia de Apărare din Senat, directorul STS, Marcel Opriş, a declarat că niciun angajat al Serviciului nu a fost implicat în fapte ilegale de alegeri, el precizând că există posibilitatea să fie construite sisteme de telecomunicaţii independente de serviciu.

"Este exclusă orice inplicare a STS în operaţiuni de genul acesta şi STS a executat doar misiunile care i-au fost atribuite prin cadrul legal pentru procesele electorale, iar noi garantăm că acestea au fost îndeplinite aşa cum au fost aprobate", a spus Opriş, care a adăugat că s-au făcut verificări interne, ca urmare a acuzaţiilor lansate în ultimele zile în presă.

Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, a fost, joi, la Comisia pentru Apărare din Senat, unde a fost audiat 3 ore în legătură cu folosirea infrastructurii Serviciului de alegeri, preşedintele Comisiei, Teodor Meleşcanu, declarând că există probe care susţin acuzaţiile.

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat, înainte de audieri, că există declaraţii ale unor persoane că au folosit această infrastructură, deşi nu făceau parte din secţiile de votare.

"Am primit materiale, în special declaraţii ale unor persoane, care certifică unele lucruri care s-au întâmplat în secţiile de votare şi am dorit să avem o discuţie cu directorul STS pentru a clarifica aceste aspecte. Avem un dosar cu declaraţii ale unor persoane care au folosit telefoanele, deşi nu erau neapărat directori ai secţiilor de votare", a spus Meleşcanu.

Cât despre poziţia STS enunţată anterior printr-un comunicat de presă, Meleşcanu a spus că Serviciul susţine, pe de o parte, că acele telefoane nu aufost folosite în scop electoral, dar, pe de altă parte, lasă loc de interpretare.

Teodor Meleşcanu: "Directorul STS ne-a asigurat că toate mijloacele au fost securizate. M.Opriş a precizat că STS nu a fost implicat în alegerile din străinătate, dar şi Opriş a spus că sistemul are vulnerabilităţi care trebuie rezolvate. Directorul STS a spus că telefoanele au fost securizate şi se vor face cercetări."

Potrivit STS, precizările au fost făcute în legătură cu declaraţiile participanţilor la emisiunea "La ordinea zilei" difuzată de postul de televiziune "Antena 3", marţi, cu începere de la ora 16.00.

"Reprezentanţii PSD au susţinut în emisiunea de la Antena 3, dar şi în presă, că PDL s-ar fi folosit de infrastructura STS la numărătoarea paralelă făcută în noaptea de duminică spre luni, după alegeri. De asemenea, au apărut speculaţii că tot STS ar fi ajutat la trimterea de SMS-uri în favoarea candidaţilor la prezidenţiale", a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea.

  • STS precizează că "din infrastructura administrată de STS nu s-au iniţiat niciun fel de mesaje cu conţinutul invocat" în emisiunea de marţi, de la Antena 3 şi consideră că afirmaţiile făcute în emisiune "sunt neadevărate, nefondate şi sunt de natură a constitui un atac grav la adresa instituţiei".
  • STS mai arată în comunicat că, fiind vorba despre terminale comerciale, "mesajele puteau fi primite şi de la alte surse (terminale mobile sau servere de SMS), inclusiv în scop provocator sau în cel al constituirii unor aşa-zise probe care, ulterior, să fie  invocate în diverse acţiuni de reclamare a alegerilor".
  • "De altfel, din verificările noastre, astfel de mesaje au fost trimise de pe telefoane cu cartele preplătite", precizează STS.
  • Premierul Emil Boc a precizat că numărătoarea paralelă a PDL s-a bazat pe rezultatele transmise de reprezentanţii partidului în secţiile de votare, fără vreun ajutor de la instituţiile statului.
  • Liderul PSD Mircea Geoană a declarat marţi că el a câştigat alegerile prezidenţiale, reclamând fraudarea alegerilor de către PDL. Geoană a acuzat că, după ce "foarte mulţi români erau fericiţi" că două partide care reprezintă dreapta şi stânga încheiaseră un parteneriat şi ajunseseră la un acord pentru desemnarea unui prim-ministru, a fost pusă în funcţiune, peste câteva ore, "o maşină infernală de cumpărare şi de fraudare a votului", care a schimbat voinţa poporului.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite