Marcel Ciolacu i-a scris Ursulei von der Leyen: „Ţara alunecă spre o cale nedemocratică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Marcel Ciolacu
FOTO: Facebook/ Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a transmis joi o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintelui executiv al CE, Frans Timmermas, în care le spune că actuala majoritate politică acţionează nedemocratic. Liderul PSD susţine că executivul a politizat acordarea banilor din buget şi a fondurilor europene şi aminteştedespre criticile publice cu privire la decizia Tribunalului Bucureşti de clasare a dosarului 10 august.

Preşedintele PSD le cere preşedintei Comisiei şi vicepreşedintelui Frans Timmermans să ia „poziţii publice” pentru ca cetăţenii români să se simtă „protejaţi” de Uniunea Europeană când guvernele „încalcă principiile democratice ale statului de drept”.

„Ţara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziţiei din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români şi pentru a ne apăra valorile democratice europene”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Marcel Ciolacu. 

Ciolacu reclamă că partidele din Coaliţie au aprobat un buget fără a accepta niciunul dintre amendament, că Guvernul a alocat sume din buget preferenţial, după un algoritm politic şi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a fost discutat în Parlament.

Redăm scrisoarea completă: 

„Aş începe prin a vă mulţumi pentru disponibilitatea dumneavoastră de a avea un schimb constructiv de opinii cu privire la problemele legate de România şi de paşii importanţi pe care i-a făcut ţara noastră pentru a deveni un stat membru activ al UE. Reiterez dorinţa noastră de a continua calea către reforme consistente care să ne permită să abordăm provocările viitoare. Partidul nostru a reuşit integrarea României în Uniunea Europeană, a pregătit o preşedinţie de succes a Consiliului UE şi va continua să fie un actor activ şi onest în sprijinirea eforturilor de dezvoltarea în cadrul UE.

În acest cadru, este important ca cetăţenii români să se simtă protejaţi de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri şi principiile democratice ale statului de drept sunt încălcate de către guverne. Din păcate, în ciuda semnalului clar trimis de cetăţenii români în timpul alegerilor legislative, actuala majoritate politică acţionează nedemocratic începând un proces activ de politizare a fondurilor publice, a finanţării europene şi a funcţiilor publice din România. Cele trei partide din guvern, cu o majoritate foarte fragilă, nu pot accepta că au pierdut alegerile şi nu pot înţelege că atitudinea lor imorală alimentează doar radicalismul şi opiniile extremiste.

Mai exact, în ultimele câteva săptămâni:

Partidele ce formează Coaliţia guvernamentală au aprobat, pentru prima dată  în istoria postdecembristă, un buget fără a accepta niciun amendament propus de parlamentari, aparţinând fie partidelor guvernamentale, fie opoziţiei. Mai mult, nu au existat discuţii cu partenerii sociali, societatea civilă sau autorităţile locale asupra bugetului, în ciuda faptului că a fost prezentat Parlamentului cu o întârziere severă. Majoritatea părţilor interesate şi-au exprimat deja dezaprobarea publică faţă de noul buget. Peste 3500 de amendamente, care indică soluţii financiare clare, au fost respinse într-o manifestare publică a atitudinii nedemocratice.

Guvernul a adăugat pentru prima dată, în istoria democratică a României, o anexă la buget, care prezintă sume financiare alocate preferenţial judeţelor şi localităţilor conduse de reprezentanţi care aparţin partidelor care formează majoritatea, în ciuda faptului că majoritatea aleşilor locali aparţine partidelor de opoziţie. Anexa 7.03 legalizează mita politică din bugetul de stat. Fondurile sunt distribuite pe baza unui algoritm politic corespunzător distribuţiei politice în coaliţie. Şi acest lucru poate fi dovedit prin argumente solide: PNL a primit 52%, USR 35%, în timp ce UDMR 13% şi toate aceste date reflectă distribuţia politică din coaliţia de guvernare. Există localităţi conduse de politicieni aleşi din coaliţia de guvernare care primesc mai multe fonduri decât judeţele conduse de social-democraţii cu o populaţie de câteva ori mai mare. În ciuda faptului că a planificat un buget cu un deficit de peste 7% şi a împrumutat constant bani pe piaţa internaţională, actualul guvern a decis să aloce zeci de milioane de euro fără niciun criteriu transparent, ci doar în baza intereselor politice. Din păcate, au făcut acelaşi lucru la sfârşitul anului trecut din fondul de rezervă al premierului. Fără nicio reacţie publică din partea Comisiei Europene, ei vor continua politizarea fondurilor publice.

Politizarea bugetului de stat este urmată de politizarea fondurilor UE. În primul rând, în elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aceştia nu s-au angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu mediul de afacari, cu organizaţiile sindicale, cu opoziţia sau cu partenerii sociali. Au organizat consultări politice părtinitoare în care nu au prezentat nimic; în acelaşi timp, au anunţat că guvernul va cheltui banii prin parteneriate netransparente, fără a respecta cadrul european pentru licitaţiile publice. Un alt exemplu este anularea Măsurii 3, concepută pentru IMM-uri din fondurile UE, după ce mass-media a prezentat informaţii clare despre intervenţiile politice şi interesele financiare în procedurile de selecţie. Ar putea părea de necrezut, dar ministrul Economiei, Claudiu Năsui, avea un cont personal de administrator pe platforma online care gestionează aplicaţiile. În cele din urmă, se pare că, în proiectarea noilor programe operaţionale, vor să implementeze reguli netransparente prin modificarea, fără consultarea părţilor interesate relevante, a platformei de aplicare şi, prin urmare, să adopte criterii foarte subiective.

Mai mult, se concentrează pe politizarea totală a sectorului public. Au început prin schimbarea a aproape 1000 de directori de şcoli într-o singură zi cu oameni apropiaţi de partidele lor, au continuat cu politizarea prin OUG a prefecţilor şi intenţionează să politizeze toţi secretarii generali ai autorităţilor locale. Copiind modelul altor guverne autocratice din regiune, ei intenţionează să politizeze atât postul naţional de televiziune, cât  şi radiodifuzorul naţional.

Din păcate, această politizare este însoţită de un atac public şi radical împotriva Avocatul Poporului, a membrilor Curţii Constituţionale a României şi a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Vor să controleze aceşti trei stâlpi legali care au rămas nepolitizaţi şi care le stau în calea obţinerii controlui deplin asupra României. Interesant este că persoana care ocupă funcţia de  Avocat al Poporului din România este o figură proeminentă a societăţii civile şi un fost politician de dreapta, fost deputat în Parlamentul European, care acum este atacat pentru că îşi face treaba ca apărător al drepturilor civile.

În ultimele două zile, actualul prim-ministru şi ministrul Justiţiei au criticat în mod public o decizie definitivă luată de o instanţă de judecată. Un amestec extrem de grav în sistemul judiciar românesc.

Nu în ultimul rând, au început să atace public sindicatele, precum şi reprezentanţii societăţii civile şi ai sectorului privat care le contestă politicile. Premierul a ameninţat în mod public liderii sindicatelor şi reprezentanţii HoReCa pentru organizarea grevelor paşnice împotriva unora dintre deciziile luate fără consultări.

Lista pe care o prezint prin această scrisoare ilustrează, din păcate, doar o mică parte din lucrurile care se întâmplă în prezent în România. Ţara noastră alunecă spre o cale nedemocratică sub o clică de politicieni care au uzurpat puterea din România în ciuda pierderii alegerilor legislative. Ştiu că după greşelile comise în trecut este greu de crezut că lucrurile pot merge chiar mai rău în România, dar, din păcate, acesta este adevărul.

Nu există spaţiu pentru standarde duble şi trebuie să subliniez că există o perioadă limitată de timp pentru ca intervenţia dumneavoastră să producă un efect. Dacă Comisia Europeană va decide să ignore ceea ce face guvernul în România, situaţia doar se va agrava pentru români şi pentru democraţia europeană. Alegerile s-au încheiat, cele viitoare urmează să aibă loc în 2024, deci scrisoarea mea nu are niciun interes electoral direct.

În calitate de lider al opoziţiei din România, am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români şi pentru a ne apăra valorile democratice europene. Social-democraţii români au luptat mai bine de 127 de ani împotriva oricărei forme de extremism şi nu vom renunţa niciodată. Românii merită mai mult decât ceea ce oferă guvernul, un buget de austeritate, delapidarea fondurilor publice şi europene şi lipsa unor perspective de dezvoltare.

Sunt încrezător că vă veţi apleca cu atenţie asupra problemelor expuse mai sus şi le veţi aborda public. Partidul nostru este întotdeauna gata să discute în mod constructiv despre viitorul României şi rămâne angajat să lucreze intens pentru a menţine ţara noastră pe calea europeană şi democratică”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite