INTERVIU Marcel Ciolacu: Luăm peste 25% la alegeri. Dacă Guvernul schimbă legea electorală, protestăm la UE. Dacă o schimbă Parlamentul, sesizăm CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD. FOTO Eduard Enea
Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD. FOTO Eduard Enea

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a explicat, la Adevărul Live, de ce nu vor social-democraţii alegeri anticipate şi nici alegeri locale în două tururi. Va face PSD alianţă cu ALDE şi ProRomânia în teritoriu? Cu câte datorii a rămas partidul după alegerile prezidenţiale? Există dialog între PSD şi preşedintele Klaus Iohannis? Câtă influenţă mai are Liviu Dragnea în partid?

Adevărul: Sondajele arată că PSD e la 20%, plus sau minus. Nu credeţi că refuzul anticipatelor va afecta scorul PSD? Există percepţia că PSD ţine de putere?

Marcel Ciolacu: În primul rând, nu vă ascund, eu nu am niciun sondaj de opinie. Un sondaj va fi la începutul lunii februarie. Percepţia publică nu o mai simt aşa de încrâncenată la adresa PSD. Le mulţumim celor de la PNL care în două luni s-au ocupat de guvernare. Au venit cu teme false. Toate temele cu care au venit la TV nu au nicio treabă cu agenda cetăţenilor: subvenţiile pentru partide, anticipate. Aşa a făcut şi PSD. E o greşeală. tema anticipatelor e falsă. Nu se justifică. Nu de teama de a pierde PSD locuri în Parlament. În primul rând, sunt alegeri parlamentare anul acesta. NImeni nu trebuie să facă anticipate după un moft sau demisie de partid. 

O criză politică poateă să apară din demisia Guvernului sau prin adoptarea unui pachet de legi?

Eu invit actualul Guvern să declanşeze această criză, dar să şi-o asume. Criza nu va fi declanşată de PSD. Nu e asta prioritatea românilor. Avem preşedinte, avem Guvern şi alegeri peste câteva luni. 

Indirect, PSD poate să declanşeze criza prin depunerea moţiunii?

E un instrument democratic. 

Spuneţi că daţi jos Guvernul PNL nu veniţi cu propunere de premier?

Când depui moţiunea de cenzură intri în negocieri cu ceilalţi lideri de partide. Acum singurul partid de opoziţie e PSD. E foarte posibil ca unii, după aceste două luni de guvernare, să se fi răzgândit. Dacă dăm jos Guvernul cred că avem capacitatea şi de o nouă majoritate. Eu consider că nu e oportun ca PSD să vină cu o propunere de premier, din rândul PSD sau nu. 

Nu arată slăbiciune?

Poate pentru unii e slăbiciune, pentru alţii maturitate politică. Ţinem cont de rezultatele de la europarlamentare sau prezidenţiale. 

Ce soluţii aţi avea? Un guvern tehnocrat?

Să nu ieşim din sfera politică. PSD e acum un partid minoritar. Întâi să ajungem la acel moment. 

De ce nu trageţi linie, mergeţi la anticipate, şi vedeţi scorul PSD? Aşa pare că vor mai fi 11-12 luni în care PNL acuză PSD că are majoritate în Parlament şi nu pot să guverneze. 

Noi trăim într-o democraţie. Nu facem alegeri după sondaje de opinie. Realitatea e una: PSD e în opoziţie. Îşi asumă şi vrea să rămână aici. Dacă se încearcă forţarea legilor electorale, prin OUG, reacţionăm. 

Atacaţi legea pentru primari în două tururi dacă trece de Parlament?

Parlamentul e suveran. Însă e o decizie a CCR şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului electoral. 

PNL vă acuză că blocaţi legea într-o comisie la Camera Deputaţilor?

Toate legile electorale sunt la o comisie specială. O să intre la vot, în circuitul legislativ. Nu pot nici eu să intervin. 

Dacă această lege, în primele săptămâni trece de Cameră, o atacaţi la CCR?

Totul e posibil. 

V-aţi făcut un calcul: câţi primari ar pierde PSD dacă s-ar trece la alegerea primarilor în două tururi? 

Haideţi să ieşim din logica politică. Nu am făcut un calcul. Eu nu intru în această logică. Noi am făcut scrisori către europarlamentari, către Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană referitoare la legile electorale. Turcan şi Anastase au modificat legea în 2011. în PSD. PSD nu a votat alegeri pentru un singur tur. Acum, făcând nişte calcule, vin să modifice legea cu două luni înainte. Unde aţi mai auzit în Europa acest lucru. 

Sunteţi pregătit şi pentru schimbarea legilor electorale?

Cum să nu. O să protestăm la Bruxelles. O să întreb şi eu la Comisia LIBE dacă e această posibilitate. PSD e posibil să revină la guvernare. Ce facem apoi? Schimbăm iar legile? Spre ce dorim să ducem România. 

Există posibilitatea unei înţelegeri cu PNL?

E exclusă o înţelegere între PNL şi PSD. 

Relaţia cu Ludovic Orban cum e?

O relaţie instituţională. 

Cu Iohannis aţi mai discutat?

Anul acesta nu. 

V-au cerut Orban şi Iohannis alegeri anticipate?

NU am avut aceste discuţii. Nu aş putea să negociez astfel de lucruri. Sunt de acord cu priorităţi ale statului, dar nu chestiunile politice. În caz de criză, preşedintele invită toate partidele. 

Credeţi că Orban vrea anticipate? 

Orban îşi doreşte orice, doar să acopere greşelile din ultimele două luni. Cred că îi e teamă că pierde puterea. 

Ce faceţi cu pensiile speciale? 

Eu am lăsat demagogii să vină la Parlament să ceară ridicarea de pe locul 32 pentru a ajunge la votul final. Nu s-a întâmplat. Am hotărât cu colegii să facem sesiune extrordinară cu un singur lucru: respingerea pensiilor speciale. 

PNL şi-a stabilit prioritatea politică, USR la fel. Care e prioritatea PSD?

Din studii, prioritatea numărul unu ar fi eliminarea pensiilor speciale. Vedem de la 1 februarie restul de legislaţie. Avem pachetul cu UNICEF-ul: proiect pilot de opt ani la Bacău cu lucruri concrete, copii nevoiaşi sau abandonaţi să beneficieze de acest pachet minimum. Vaccinarea obligatorie e o prioritate. E un moment bun ca PSD să fie în opoziţie. 

Cum comentaţi declaraţiile primarului din Târgu Mureş?

Am crezut că trăim în 2020. Cred că va fi sancţionat de cetăţenii din oraş. 

Ponta a dat jos Guvenrul Dăncilă. Acum vorbiţi de o alianţă în teritoriu cu Ponta?

Nu e prima oară când am spus-o. Cred într-o închegare a forţelor de stânga, să avem un proiect şi program politic comun. 

Revine Ponta în PSD?

Exclus acest lucru. Dorim ca la Congres să avem un proiect politic, care să devină program politic. Mi-ar plăcea să stăm de vorbă cu foştii colegi din Pro România. Dar să avem o alianţă sunt de acord. 

Cereţi vot la Congres pentru această alianţă?

Dar cred că tema se va regăsi dacă voi candida. Repet, dacă rezonăm, ambele partide, va fi o alianţă pe termen lung. 

Pe cine mai vedeţi acolo?

Pe ALDE. Sunt oameni cu care nu e grea comunicarea. Am dialog cu domnul Tăriceanu. 

Şi PNL are dialog cu Tăriceanu.

E corect. Dl Tăriceanu e la putere. Eu nu spun că în poltiică e morală. Ăsta e jocul politic. 

Ce alte reveniri mai pregătiţi?

Eu am deschis partidul. Rămâne de persoane. 

Credeţi că o să concureze Grindeanu împotriva dumneavoastră?

Să văd dacă concurez eu, apoi mai vorbim

Sunt şanse reale să nu candidaţi?

Da, cam 50-50%.

Colegii de partid v-au cerut să candidaţi?

Da, au fost colegi care au cerut şi public. O să iau o decizie împreună cu colegii mei. E preferabil să fie mai mulţi colegi candidaţi. La Congresul PSD trebuie să fie cât mai mulţi colegi. 

Mai are influenţă Dragnea în partid?

Nu.

Aţi mers la penitenciar la Dragnea?

Nu aveam de ce să merg acolo. Ar însemna că nu vă respect pe dumneavoastră. Sunt, totuşi, preşedinte al Camerei Deputaţilor. Fac parte din oamenii politici care nu se feresc să explice.

Ce se întâmplă cu PSD? Are datorii mari. E greu să ţii în frâu cheltuielile?

Nu suntem nici primul, nici ultimul fără datorii. La ultima întâlnire cu colegii am decis cum vom face contractele şi care e circuitul pe jurist, pe la contabil şi cine are dreptul să semneze. de ieri, imeni nu va mai putea face sau să gândească că s-ar putea angrena partidul fără susţinere bugetară. 

Se mai plătesc cotizaţii?

Da. Fiecare organizaţie plăteşte. 

Dacă acum dl Dragnea ar ieşi din puşcărie şi v-ar achema la pescuit, aţi mai merge? 

Cât sunt preşedinte al Camerei nu voi merge alături de cineva care a fost condamnat penal, cu excepţia celor din familie. 

E Mihai Tudose cel mai apropiat coleg?

Mihai Tudose e colegul meu. Ne cunoaştem de mult timp. Am făcut şi vacanţe, ne-am împrumutat şi cărţi.  

Am putea asista la un tandem Ciolacu preşedinte, Tudose preşedinte executiv?

Cred că mergem prea departe. La ultima întâlnire am vorbit cu colegii să venim fiecare cu propunerile de schimbare ale statutului. Fiecare preşedinte trebuie să deconteze. 

Care va fi obiectivul politic al PSD?

Vă invit la Congres. Dacă voi candida, o să găsiţi răspunsurile. Preşedintele partidului trebuie să fie şi premier. Am două exemplu pozitive: Guvernul Năstase şi Guvernul Ponta. Nu consider, în schimb, ca preşedintele partidului să fie automat şi candidatul la prezidenţiale. E cea mai importantă funcţie şi PSD nu trebuie să rămână în abordarea simplistă. 

Vă veţi asuma un procent clar pentru locale şi al parlamentarelor?

Un vot poltiic la CJ e normal. 

Care e procentul?

Haideţi să se tragem linie. 

Poate PSD să treacă de 25% la locale şi parlamentare?

Categoric! Nu e o problemă.  

Aţi fost vicepremier în Guvernul Tudose. Erau puternice presiunile lui Dragnea?

Au fost atâtea vorbe că puteau demola Palatul Victoria. Nu. Nu am văzut două rânduri scrise de ceva ce am fi făcut rău acolo. Am făcut o echipă bună cu MIhai acolo.

Nu credeţi că o să avem anticipate?

Sunt prea mulţi de dacă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite