INTERVIU VIDEO Marcel Ciolacu: Guvernul să dea OUG pentru impozitarea pensiilor speciale. Concursul de proiecte nu e benefic, ci agită societatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, în studioul Adevărul Live
Marcel Ciolacu, în studioul Adevărul Live

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a vorbit, la Adevărul Live, despre măsurile economice şi sociale propuse de PSD pentru a combate pandemia de coronavirus. Va vota PSD proiectul de lege al USR privind impozitarea cu 90% a pensiilor speciale? E mulţumit Marcel Ciolacu de felul în care gestionează PNL criza? Când vor avea loc alegerile locale?

Adevărul: Începem cu subiectul zilei. USR a depus ieri, la Parlament, un proiect care vizează pensiile speciale, mai exact impozitarea lor cu 90%. PNL a venit azi cu proiect în care spune că ar trebui impozitate cu 95%. PSD ce poziţie are pe subiect.

Părerea mea este că iar suntem neserioşi. Am făcut o dată o temă din acest subiect în pre-campaniile pentru europarlamentare şi prezidenţiale. După terminarea alegerilor, inclusiv noi, PSD, am cerut să fie pusă pe ordinea de zi şi să fie votată legea PNL. Acum e făcută sesizarea la CCR. Noi susţinem şi avem un proiect depus, cred că de Eugen Teodorovici, şi spuneam că singura soluţie constituţională e impozitarea. Văd că s-au adaptat colegii mei de la PNl şi USR. Nu e ideea PSD, cea de acum.  Părerea mea e că în acest moment toţi liderii grupurilor parlamentare trebuie să se pună de acord să se întâlnească şi abordeze foarte serios această situaţie. Absolut toţi să avem un proiect comun, ca să închidem definitv acest subiect. Acest concurs de proiecte depuse şi nedepuse, şi venit cu praguri şi fără praguri nu e benefic. De fapt, mai mult agită societatea românească. E nevoie să fie închis subiectul. Mai mult, Guvernul poate să dea OUG şi să fie închis subiectul imediat. 

Ce preferaţi: OUG, care să intre imediat în vigoare, sau un proiect de lege care să fie dezbătut?

Chiar dacă se dă OUG, oricum ea va fi dezbătută în Parlament. Mi se pare meschin să ai Guvern, să ştii că ai posibilitatea să reglementezi prin OUG, dar să vii cu amendamente la altă lege. Ori eşti neserios, ori vrei iarăşi să minţi. Cum ai făcut cu proiectul de lege (n.r. - privind eliminarea pensiilor speciale) care ştiai că e neconstituţional de la început.Când ai puterea, de ce să nu dai OUG, apoi intră în dezbatere în Parlament. Cealaltă abordare: se strâng celelalte grupuri parlamentare şi se pun de acord. Suntem singurul stat din lume în care o anumită categorie socială are pensii mai mari decât salarii când a fost în activitate. Aşa ceva e aberant. 

Vă referiţi la magistraţi?

Nu ştiu. Există o categorie socială. Ministrul Muncii poate să iasă să ne dea exemple foarte clare. 


Dvs susţineţi impozitarea drastică a pensiilor speciale?

Avem şi proiect în Parlament. Dacă intrăm în această logica concursului de proiecte, proiectul  PSD e primul depus şi a trecut prin toate comisiile. Vom promova proiectul nostru. Dacă vom avea totuşi înţelepciune şi înţelegere, ţinând cont de aşteptările românilor, să fim coerenţi pe subiect, atunci venim cun un proiect comun. Sau, decât să mintă Guvernul, mai bine dă OUG.

Problema OUG e că poate fi contestat de Avocatul Poporului la CCR. Credeţi că va face acest lucru?

Nu are temei. Fiind vorba de impozitare şi nu despre cum ţi-ai obţinut aceste drepturi, nu are temei. 

Spuneţi că va pica sesizarea la CCR?

Nu, părerea mea este că nu are temei.  

Cu aceste praguri aduse în discuţie de PNL şi USR, adică 90 şi 95% impozitare, sunteţi de acord? 

Nu! Avem pragurile noastre impuse. Şi sunt mult mai restrictive. Părerea mea este că pragul propus de USR e într-o logică electorală

Adică exagerat?

Exagerat, da! Ar trebui un dialog concret şi clar. Sau, repet, Guvernul să dea OUG. Nu să vină cu această măscăreală, că vin cu amendament la o OUG. 

Cum care ar trebui să fie pragul de impozitare?

Eu am avut o discuţie şi cu liderul UDMR, şi am spus să plecăm cu această impozitare drastică, de 90%, tot ceea ce depăşeşte veniturile preşedintelui României. El trebuie să fie cel mai bine plătit bugetar dintr-un stat. Peste acest prag, trebuie impozitate cu 90%. Sub acest prag, iar noi am solicitat de la minister şi de la specialiştii noştri statistica. Trebuie să avem sumele în faţă, să vedem numărul de oameni care se încadrează acolo şi să fim eficienţi. Cu ce au venit acum e ideea propusă de fiecare populist, aşa cum i-a venit în minte. Când Teodorovici a depus proiectul nostru a avut o anumită statistică de la Ministerul de Finanţe.

 Ieri a apărut un sondaj în care PSD şi PNL erau în scădere. Cum vă explicaţi această scădere a PSD?
Am o reţinere în ceea ce priveşte sondajele de opinie. Avem şi noi sondajele noastre. Aduc aminte de europarlamentare. PSD avea sondaje că va câştiga cu 38%,dar am avut 23%. Acum cred că e invers. 

Sondajele dvs ce arată?
E un scor rezonabil şi corect.

Peste 25%?
E un scor rezonabil. Ne încadrăm în aşteptările partidului. Şi necolaborarea între Parlament şi Guvern e dăunătoare. Acest concurs de legi, de modificări de ordonanşe, deoarece nu sunt făcute bine. Mi se pare că dăm o notă proastă a Parlamentului. 

În aceste ultime 2 săptămâni aţi avut vreun dialog cu Iohannis şi Orban?
Nu am avut niciun dialog în ultimele 2 săptămâni.

Dacian Cioloş a propus un armistiţiu politic pe timpul pandemiei. Susţineţi ideea?

Nu cred că au fost atacuri politice care să iasă din matcă. Diacuţii sunt. Spre exemplu, eu ieri am avut o ieşire în ceea ce-l priveşte pe domnul ministru Vela, pentru că nu poţi să ataci presa şi să începi să faci dosare penale la medici şi la jurnalişti în această perioadă în care toţi avem impresia că ni se ascude adevărul, ni se ascund cifrele reale din fiecare judeţ. Sau să oprim investigaţiile jurnalistice despre firmele de la Giurgiu care ne vând măşti la suprapreţ. Noi, Parlamentul, avem noroc. Potrivit legii, trebuie să funcţionăm pe toată perioada stării de urgenţă, deci îl anunţ pe domnul Vela că nu are ce să ne facă. 

Deci nu sunteţi mulţumit de domnul Vela. 

Sunt anumite excese. Dictaturile aşa au apărut: pas cu pas. 

V-aţi imaginat cum ar fi arătat MAI condus de Carmen Dan în vremea pandemiei?

Nu. Eu văd cum funcţionează Ministerul de Interne condus de domnul Vela şi-mi este suficient. Nu mai fac alte exerciţii de imaginaţie.

Ce note i-aţi da Guvernului Orban?
Nu i-aş da notă de trecere. Să iasă din logica electorală şi să fie pe aşteptările românilor. Văd de multe ori cinism politic. 

Guvernul a venit cu OUG în care a legiferat amânarea plăţii ratelor la bănci. PSD a venit ieri cu un proiect de lege în Senat în care a inclus pentru amânare şi persoanele cu datorii şi firmele aflate în insolvenţă. 

Joia trecută Guvernul a dat o Ordonanţă. PSD are de două săptămâni depus acest proiect legislativ. Cu adevărat a fost dezbătut ieri în Senat. Mare parte din proiectul nostru se găseşte şi în Ordonanţă. Noi avem o abordare mai lejeră. Vă dau un singur exemplu. IMM-urile trebuie să demonstreze la bancă dacă au fost afectate direct sau indirect de pandemia de coronavirus. De ce trebuie să facă acest lucru banca? În ce măsură e îndreptăţită banca să spună dacă eu am fost afectat sau nu de coronavirus? 

Poate că unii nu vor să plătească băncii, invocând doar teoretic aceste probleme financiare din vremea pandemiei

Staţi uşor, e o perioadă foarte bine delimitată. Iar banca îşi recuperează aceste dobânzi şi rate. Este o amânare a dobânzilor şi a ratelor. Şi o prelungire a contractului. Cum să vii tu ministru de Finanţe să propui dobândă la dobândă? Adică dobânda să o capitalizezi în credit şi pe urmă să iei dobândă luna următoare. Deci lună de lună tu pui dobânda în credit şi iei dobândă din nou la sfârşitul perioadei de criză. Numai un cămătar putea să facă acest lucru. E normal că am luat foc şi noi susţinem proiectul nostru în continuare, vineri o să intre la Camera Deputaţilor la votul final.

Credeţi că va putea suporta Guvernul toată această povară?
Nu suportă Guvernul. BNR se va ocupa. Am avut discuţii şi acolo. Toată lumea trebuie să fie solidară în această criză. 

Vedem în aceste zile că sute de mii de persoane din sectorul privat au intrat în şomaj tehnic şi vor primi din partea statului mai puţin de 2500 de lei pe lună, cât înseamnă 75% net din salariul brut. Pe de altă parte vedem că angajaţii de la stat îşi iau leafa în continuare. Unii merg la servici, unii stau acasă. Nu vi se pare nedrept un pic? O discrepanţă prea mare între sectorul privat şi stat?

Nu sunt adeptul tăierii salariilor. Mai ales într-un asemenea moment de criză când industria nu mai produce la nivelul care producea până acum. Să vii şi să tai din salarii şi să afectezi şi consumul. Ar fi o prăbuşire a economiei mult mai rapidă. În schimb cu adevărat trebuie găsită o soluţie în egală măsură între sectorul public şi sectorul privat. Este la îndemâna Guvernului să facă acest lucru. 

E o soluţie ca şi angajaţii la stat să intre în şomaj tehnic?

E o soluţie să intre şi concediu de odihnă. Există soluţii care le poţi lua împreună cu sindicatele, trebuie să ai timp să ai aceste discuţii. Trebuie să guvernezi. Nu mai e timp de această mimare de guvernare şi de venit cu ordonanţe la care presa sau oamenii politici să găsească hibele în ordonanţe şi vii după cinci zile, modific ordonanţa, nu ai norme de aplicare. Noi vorbim de suspendarea ratelor la bănci, noi nu avem nici acum norme. Poate în momentul acesta un administrat de IMM sună la bancă - „domle, vreau să fac solicitare să mi se suspende rata au dobânda”. Nu avem norme date de la ministerul de Finanţe, nu avem convenţii făcute cu băncile. Dar noi vorbim de ele în spaţiul public. Trebuie să devenim serioşi. Mai ales Guvernul. Îmi pare rău că o spun, trebuie să aibă o cu totul altă abordare.

PNL vă acuză că aţi lăsat stocuri goale în sistemul sanitar. Ca lider al PSD, partid care a fost la guvernare înainte de de PNL aveţi ceva să vă reproşaţi?

Când au fost primele semnale de pandemie?

Decembrie anul trecut.

Cine a ţinut Guvernul? Am auzit şi eu această acuză adusă de premierul Ludovic Orban. Presupun că se referea la guvernul Ludovic Orban 1. Pentru că el în decembrie, Ludovic Orban 1 a avut semnale că va urma o epidemie şi pandemie. E adevărat, în martie, guvernul Ludovic Orban 1 spunea că vrea alegeri anticipate. Şi ne-am trezit pe urmă stai domle că nu avem stocuri. E un management defectuos. Nu e o ruşine câteodată ca un om politic să spună că a greşit. În acest moment e o lipsă de echipamente în toate spitalele. Se vede că nu funcţionează nimic, mai ales în timp de război sau de stare de urgenţă sau de crize niciodată nu va funcţiona sistemul bicefal de conducere. Domnul Arafat ar fi trebuit să ia şi managementul spitalelor judeţene în subordine, să nu mergem pe această coordonare dublă, una de la ministerul Sănătăţii şi una de la Situaţii de Urgenţă.

Aţi fi vrut ca domnul Arafat să fie numit ministru al Sănătăţii?

Nu. Aş fi vrut ca sistemul de Situaţii de Urgenţă să acopere şi spitalele judeţene. Şi să conlucreze cu preşedinţii de consilii judeţene. Dvs ştiţi că cele mai multe investiţii în această perioadă se fac de către consiliile judeţene. Nu se fac de către Guvern. Guvernul nu a ajutat cu nimic spitalele judeţene. Acum o săptămâna trimiseseră o sută de măşti şi două sute de mănuşi. Restul, cu testele, totul e coordonat de către consiliile judeţene din bugetele proprii. Apropo, bugete cu 25% mai mici din acest an, conform bugetului de stat.

Domnule Ciolacu, un alt proiect iniţiat de PSD care se află la dezbatere în Senat vizează plafonarea preţurilor la alimente. Nu credeţi că dacă această lege va intra în vigoare ar duce la dispariţia produselor de pe rafturi? Pentru că aşa funcţionează piaţa liberă. 

Proiectul a trecut de Senat. Plafonarea produselor de bază este un coş minimum. Este prins într-o ordonanţă de urgenţă şi acolo se spune clar care sunt produsele care se încadrează. Legea este distribuită acum la Comisia Economică şi va fi în dezbatere. Sunt ferm convins că colegii mei vor găsi cea mai bună soluţie ca să nu dispară anumite produse sau anumite medicamente de pe piaţă. Dar cumva trebuie stopată specula. Nu poate ca un produs să coste un leu şi să ajungă la raft cu 5-6 lei. Toată această perioadă trebuie acoperită. În SUA ca să nu cumpere cineva mai multe produse care sunt solicitate acum prima oară un produs costă un dolar, iar a doua oară dacă vrei să iei acelaşi produs costă 100 de dolari. Deci există tot felul de sisteme şi trebuie să fim un pic mai deschişi, să nu mai fim reticenţi la tot ceea ce înseamnă nou.

Să încheiem cu o întrebare politică, când credeţi că vor avea loc alegerile locale? Aţi discutat cu liderii PNL în acest sens? Se vor împinge alegerile până în toamnă?

Cred că alegerile locale trebuie să aibă loc atunci când toată lumea va fi în siguranţă dpdvd medical. Am văzut ce s-a întâmplat în Franţa când s-au forţat alegerile locale. A fost doar turul 1, a fost un absenteism şi o teamă a ceţenilor de a merge la vot. Şi o anulare a turului 2. Deci categoric când se va depăşi această pandemie trebuie făcute alegeri nu doar locale, ci şi generale pentru următorii patru ani. Ar fi interesantă o măsură a noastră a noastră a românilor, un prim pas de a echilibra piaţa. Şi aş dori să nu o luaţi ca un mesaj naţionalist. Cred că ar trebui, fiecare dintre noi, să căutăm pe rafturile magazinelor, chiar dacă vorbim de produse alimentare, chiar dacă vorbim să ne îmbrăcăm, produse fabricare în România. Nu e o poziţie radicală faţă de Europa, dar cred că pentru economia noastră ar fi un pas extraordinar de bun.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite