Marcel Boloş explică cu vor fi împărţiţi cei 1,4 miliarde de euro de la UE pentru lupta cu epidemia COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Bolos - FOTO Eduard Enea
Marcel Bolos - FOTO Eduard Enea

Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş a explicat la „Adevărul Live” cele patru direcţii în care vor fi împărţiţi cei 1,4 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană îi va acorda României în lupta cu răspândirea epidemiei de coronavirus.

România ar urma să primească banii europeni în două tranşe una de 660 de milioane de euro, iar alta de 637, în luna aprilie, a precizat Macel Boloş.

„Sunt două tranşe pregătite de UE. O primă tranşă de resurse e în valoare de 660 de milioane de euro pe care ni i-a lăsat la dispoziţie. Aceşti bani provin din prefinanţările care urma să-i returnăm Comisiei. Această perioadă s-a relungit până în 2023. Şi o a doua tranşă de bani care urmează să vină în jurul lunii aprilie, 637 milioane de euro”, a afirmat ministrul la „Adevărul Live”.

Boloş a explicat apoi cele patru direcţii în care vor fi distribuiţi banii europeni. Astfel, o parte va ajunge pentru întreprinderile care s-au închis în urma ordonanţei militare sau a celor care le-a fost afectat profitul cu mai mult de 25%, o parte către dotarea unităţilor medicale, a treia parte pentru un proiect destinat asistenţilor sociali în vederea ajutorării vârstnicilor iar ultima parte către capitalul de lucru pentru IMM-uri.

„1,4 miliarde de euro. Banii vor avea câteva destinaţii precise. E vorba de şomajul tehnic pentru întreprinderile pentru firmele care au afectate activitatea. OUG-ul prevede două situaţii. Una prin care activitatea e afectată de ordonanţa militară - adică s-a închis. A doua categorie e a cea a firmelor a căror activitate a fost afectată, adică le-a scăzut încasările cu 25% şi nu mai au capacitatea de plată a salariilor pentru angajaţi. 

Apoi avem partea de sănătate publică unde avem alocate fondurile de 350 de milioane de euro. Aceasta e suma pe care am planificat-o pentru secţiile de terapie intensivă. Am avut discuţii cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi în planuri avem 1292 de paturi noi cu o valoare estimată de 135 de milioane de euro. Diferenţa de bani până la 350 de milioane o reprezintă echipamentele care sunt specifice tot Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. De la containere medicale până la tot ce înseamnă echipamente medicale, să poată să intervină să ajute oamenii. Dacă suma din fondurile europene nu e suficientă, atunci e posibilitatea să se finanţeze din bugetul de stat pentru a fi rezolvate toate cazurile de urgenţă care apar. 

A treia componentă o avem destinată asistenţilor sociali. Urmează să fie lansat un apel de poiecte, din păcate pentru noi metodologiea pentur noi rămâna aceeaşi cu lansare de proiecte pentru asistenţii sociali care sprijină persoanele vârstnice. Am considerat că e o măsură de sprijin pe care o putem oferi. 

O altă componentă, a patra, e capitalul de lucru pentru IMM-uri. O problemă va fi avea de a sprijini investiţiile pe care IMM-urile le vor lansa în perioada post-pandemie”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Vezi şi: Marcel Boloş: Am atras de la UE o sumă 660 de milioane de euro şi urmează o a doua tranşă de 637 de milioane; Avem estimate 1292 de paturi noi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite