Mara Mareş: Bilanţul ruşinos al preşedinţiei române a UE. Discursul lui Donald Tusk, singurul moment notabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mara Mareş Foto: Adevărul
Mara Mareş Foto: Adevărul

A trecut mai bine de jumătate din perioada în care România deţine Preşedinţia Consiliului UE şi Guvernul PSD nu a bifat nicio reuşită politică şi nu a pus pe agenda UE nicio temă care să vizeze România, susţine liderul TNL Mara Mareş. „Am putea constata, la finalul celor 6 luni de mandat, că discursul domnului Tusk de la Ateneu a fost singurul moment notabil al acestei preşedinţii – moment fără niciun aport al guvernării PSD“, adaugă Mara Mareş

„Guvernul Dăncilă nu a înregistrat niciun progres pentru România în prima jumătate de mandat al preşedinţiei UE. Toate obiectivele majore ale României au fost ratate cu brio. Mai întâi, aderarea la spaţiul Schengen nu a ajuns nici măcar la stadiul de negocieri, conducerea PSD ignorând complet acest dosar de politică externă. Nici în ce priveşte progresele pe linia aderării la zona euro nu stăm mai bine, cel mai optimist scenariu fiind ca România să adopte moneda euro în 2026, în condiţiile în care Bulgaria va trece la euro în 2022. Nu întâmplător am dat exemplul Bulgariei, pentru că în timpul preşedinţiei rotative, Bulgaria a reuşit să pună pe agenda UE tema integrării statelor din Balcanii de Vest“, susţine Mara Mareş. 

„Apoi, în ce priveşte unul dintre principalele dosare pe care România a primit sarcina de a le gestiona - negocierea bugetului UE pe termen lung, aferent perioadei 2021-2027 - acesta a fost blocat. Deşi liderii europeni ne-au trasat în mod foarte clar această sarcină, negocierile nu au evoluat sub mandatul României, astfel că adoptarea bugetului va fi afectată. Nici măcar obiective mult mai laxe sau vagi, cum ar fi promovarea intereselor de politică externă ale României sau atragerea unor investiţii, nu au fost bifate“, continuă liderul TNL. 

Mara Mareş aminteşte că, deşi România deţine preşedinţia Consiliului UE, Parlamentul European a respins zilele trecute candidatul propus de Guvern pentru poziţia de membru al Curţii Europene de Conturi – Viorel Ştefan. 

„Sigur, concesiile obţinute din partea UE nu au fost ajutate deloc de progresele interne: nu am făcut niciun pas înainte legat de MCV, tema justiţiei fiind direct corelată cu aderarea la Schengen. Dincolo de asta, Guvernul PSD a picat cele mai importante examene când a fost vorba despre câştigarea unor poziţii cheie la nivel European. Cel mai recent exemplu este poate şi cel mai ruşinos: Parlamentul European a respins zilele trecute candidatul propus de PSD pentru poziţia de membru al Curţii Europene de Conturi – Viorel Ştefan, actual viceprim-ministru fără portofoliu în Guvernul Dăncilă, în timp ce candidatul României pentru şefia Parchetului European a fost sabotat pe faţă de Dăncilă-Dragnea. Candidatura acestuia a fost blocată de Comisia pentru Control Bugetar, aceeaşi comisie de care doamna Kovesi, de pildă, a trecut fără probleme“, arată Mara Mareş. 

Concluzia: „PSD nu a făcut decât să exporte la Bruxelles modelul de guvernare pe care îl aplică în România de câţiva ani, un model care promovează non-valorile, provincialismul diplomatic, amatorismul. Este păcat că România nu a putut profita de preşedinţia rotativă, una dintre cele mai importante sarcini pe care am avut-o la nivel european de la momentul aderării“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite