Mantre, isterii şi ciume. Să ne mai odihnim puţin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada de isterie anticomunistă, în bună parte justificată în anii '90, dar greu de explicat peste 20-28 de ani, orice abatere de la mantra oficială stabilită de „elita tip gds&comisii“ te ejecta. Şi îţi puneau o ştampilă pe frunte: comunist, nostalgic, bla.

Le spui: dar eu nu am fost nici măcar UTCist, ai mei au umplut puşcăriile etc. şi susţin că violenţa produsă de regimul comunist structural e mai profundă decît varianta voastră oficială şi că regimul comunist a fost de multe feluri în diverse perioade şi că a acţionat diferit pentru categorii sociale diferite. E bine să înţelegem trecutul, nu să-l urîm sau iubim.

Şi băieţii din Primăverii, foşti comunişti şi UTCşti deveniţi peste noapte aprigi anticomunişti îţi spuneau: marş afară, comunistule. Ori spui mantra noastră ori taci. Şi mantra suna: Marx=Lenin=Stalin=Gulag. La orice discuţie despre comunism, trebuia să incantezi asta. Orice diferenţiere critică, orice nuanţă era pedepsită. Nuanţe, chestionare, înţelegere? Never. Mantra trebuia nu doar rostită, ci şi puţin urlată ca să fii credibil.

A venit isteria anticorupţie. Dacă nu reciţi matra nouă eşti cu penalii, cu ciuma roşie şi corupţii. Tu spui: dar staţi că fenomenul corupţiei este ceva mai amplu, analizat bine de ani de zile în diverse ţări şi că structural corupţia este ceva mai mult decît PSD – Ciuma roşie. Este şi PSD, dar nu poate fi redusă doar la PSD. Că sînt două părţi: cel corupt şi cel care corupe. Că există stat, dar există şi capital. Că dincolo de găinării sînt mecanisme care produc corupţie structurală mult mai complexă. Că trebuie să ne concentrăm mai ales pe cauze şi nu doar pe efecte.

Încerci să discuţi, să arăţi că tipul de luptă dus aici va face praf instituţiile statului, partidele şi societatea aşa cum deja avem o mulţime de exemple globale. Nimic. Nu repeţi mantra mainstream exact cum ţi se cere, eşti cu penalii şi ciumat chiar dacă poziţia ta este evident anticorupţie, dar la o scară mult mai mare şi diferit înţeleasă. Nu repeţi: PSD – Ciuma roşie? Nu semnezi „fără penali“? Ciumat şi eject.

Apare isteria cu „Muie PSD“. Tu spui că e un risc, că te plasezi în discursul violenţei, că e un risc al incapacităţii dialogului, negocierii etc. Că e o atitudine total nedemocratică şi antipolitică. Şi mai ales că e un risc să oferi muniţie PSD-ului. Felaţia politică îl poate întări, resuscita. Susţii că vrei o opoziţie anti-PSD mai solidă, care să ofere soluţii. Că vrei proteste anti-PSD mai programatice, cu agende clare care vizează marile teme sociale şi economice, nu felaţii politice. Ţi se spune: ori repeţi mantra „muie PSD“ ori eject, eşti cu PSD. Neapărat urlată isteric ca să fii credibil.

Sorry, prieteni, dar cum nu am repetat matra impusă de comunişti, nu repet nici mantrele impuse de anticomunişti, anticorupţie isterică şi muisme politice ieftine. Nu-mi stă în fire. Aşa sînt eu persoană mai complicată şi deloc docilă mai ales cînd e vorba de muisme politice. Prefer să o ard mai anarhist, mai pe la margine. Trece şi asta şi vin altele.

Aceste exemple, acest fel de reacţie ce ne arată? Că acest tip de anticomunism, anticorupţie şi anti-PSD isteric nu face decît să folosească aceste teme ca pe nişte bîte politice propagandistice. De fapt, totul e o bătălie pentru resurse şi putere care vrea să ne folosească ca pe o masă de manevră.

Şi că de fapt cel mai bine au păstrat şi conservat comunismul tocmai anticomuniştii, că sub lupta isterică anticorupţie a înflorit corupţia şi că „muiapsd“ nu are nimic cu democraţia în esenţă.

Avem nevoie ca niciodată de o Opoziţie solidă care să ofere un minim program alternativ, nu „felaţii politice“.

Protestaţi mereu, odihniţi-vă cînd doriţi: e dreptul nostru al tuturor. Dar nu urîţi ,căci pierdeţi viaţa şi e cam tot ce avem!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite