VIDEO Manipulanţii maşinăriei de făcut şomeri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Mediafax
Victor Ponta FOTO Mediafax

Nu e nevoie de un ciclon sau de un tsunami ca să faci una cu pământul zone vaste. În Balcani şi alte ţinuturi pustiite mai întâi de migratori şi otomani, iar apoi de comunişti e suficientă învestirea unui guvern incompetent, clientelar sau populist care să-şi utilizeze priceperea întreagă spre a pune pe butuci, rapid, mai tot ce s-a durat cu mari eforturi în trecut.

Au strâns românii cureaua dureros, spre a-şi asana bugetul? Avem noi ac de cojocul austerităţii. Mărim fără acoperire cheltuielile sociale. S-au realizat reforme în justiţie sub Monica Macovei care au pus România pentru prima dată în istorie pe drumul edificării statului de drept? Le facem nefăcute intervenind imperturbabil în treburile magistraţilor.

Şi cum lichidăm locurile de muncă? Simplu, prin sporirea poverilor fiscale suportate de cei care le-au creat şi le menţin.

Manipulanţii maşinăriei de făcut şomeri

Pentru USL au optat în toamna anului 2012 aproape doi din trei români, care s-au dus la vot. Nu puţini dintre ei au ales aşa nu doar din ură iraţională faţă de programul de austeritate, faţă de Boc şi de Băsescu, ci de dragul alternanţei, ori crezând că, dacă din USL face parte şi PNL, ar fi exclus ca politicile economice ale acestui mamut politic să fie antiliberale.

Unii, puţini, din cei care n-au renunţat, scârbiţi, la exercitarea dreptului lor de vot, şi-au pus ştampila pe candidaţii Uniunii nădăjduind, poate, că autorii derapajului grav din vara aceluiaşi an se vor îndrepta şi vor revitaliza la rigoare şi economia.  

Iată însă că alianţa guvernamentală de la Bucureşti în frunte cu premierul PSD-ist Ponta şi cu PNL-istul Antonescu tinde să se transforme mai iute decât au crezut chiar cei mai incorigibili dintre pesimişti într-o bine unsă maşinărie de lichidat locuri de muncă.

Ziarul austriac Der Standard, un cotidian de stânga, nota bene, relevă că sporirea taxelor preconizată de guvernul Ponta, i-ar putea alunga pe investitorii străini. Decizia executivului USL-ist de a spori taxele prin introducerea unui nou impozit pe „stâlpi, borne şi indicatoare“, un soi de „impozit Ponta pe fumărit“, după cum inspirat îl descria un ziarist român, le-a stârnit fireasca supărare. Ca atare, Consiliul Investitorilor Străini s-a văzut nevoit zilele trecute să protesteze faţă de „incorectitudinea şi imoralitatea sufocării (prin noi poveri fiscale) a întreprinderilor“ ce susţin bugetul.  

Desigur, România nu e singura ţară cu guvernanţi de stânga, care cedează ispitei populiste a împărţirii de cadouri electorale pe care nu şi le poate permite, precum garantarea de salarii minime ce-i asfixiază ramuri economice întregi, ori autoservirea generoasă din buzunarele celor ce produc avuţia naţională.  

Dar astfel de măsuri, se ştie, sunt otravă mai ales în ţări cu economii anemice şi necompetitive. E evidentă inepţia măririi în vremi de criză a dărilor celor ce dau de lucru românilor, contribuind la crearea fondurilor indispensabile visteriei naţionale. Fiindcă aceşti oameni ar putea să-şi ia supăraţi jucăriile şi să-şi mute investiţiile „în sisteme care oferă o oarecare stabilitate fiscal“, după cum se exprimă cei ce populează mediul de afaceri.  

Nociv şi alarmant este însă şi altceva. Modul ofensator şi trufaş în care s-a adoptat decizia augmentării birurilor în pofida obiecţiilor exprimate de specialişti români şi de experţi străini. Investitorii pur şi simplu n-au fost consultaţi.Deloc deci de mirare că, potrivit Consiliului, „politica fiscală românească e acut imprevizibilă şi împiedică pe termen lung şi mediu planificarea de investiţii“.  

Spus mai pe şleau, această politică este acut iresponsabilă. Pare că premierului puţin îi pasă de soarta unor joburi. E net mai îngrijorat de aşa-zisa „sectă Macovei“. În acest mod vitriolic a numit zilele trecute Ponta gruparea celor care, spre supărarea premierului şi a colegului său PNL-ist, insistă ca justiţia şi lupta anticorupţie să continue să funcţioneze fără ingerinţe politice în România.

Ştiut fiind că plagiatorul prim-ministru a promis cândva „cel mai cinstit guvern din istoria României“, iar USL a ajuns să fie silită de justiţie să se despartă de un număr impresionant de înalţi demnitari condamnaţi penal, idiosincrazia faţă de Macovei şi de o justiţie independentă e de înţeles.

Economic şi politic Ponta e însă incomprehensibil. Fiindcă şi cabinetul cel mai miop din istoria României ar trebui să prevadă că alungarea investitorilor va distruge locuri de muncă în viteză de tsunami. Nota o vor achita cetăţenii trimişi în şomaj. Dar la urne ar putea plăti şi manipulanţii maşinăriei de distrus locuri de muncă. Asta, dacă, după cum e de sperat, vor mai fi alegeri.

Articol semnat de Petre M. Iancu.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite